Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 redenen waarom jij alleen op vakantie moet gaan (minimaal 1 keer in je leven)

19 juni 2017 · Leestijd 5 min

‘Een wereldreis maken’ staat op bijna ieders bucketlist. Maar veel reizigers in de dop blijven thuis. Geen geld, geen tijd of geen vrienden die mee kunnen. Maarrr… waarom zou dat laatste een issue zijn? Jij kunt heel goed alleen op reis! We hebben 7 redenen op een rijtje gezet waarom jij nu je eerste vakantie alleen moet boeken. Van een weekendje Antwerpen tot een halfjaar backpacken in Azië – alles telt!

1 – Je hebt absolute vrijheid

Wanneer je met vrienden op vakantie gaat wil iedereen iets anders doen. Maar dat probleem heb jij als solo-reiziger niet. Je hoeft met he-le-maal niemand rekening te houden. Als jij zin hebt om een dag op het strand te liggen, ga jij lekker een dag op het strand liggen. Je kiest zelf hoe laat je opstaat, wat je gaat eten, waar je naartoe reist. Geef toe, dat klinkt goed toch?

2 – Je leert zoveel nieuwe mensen kennen

Als je wel eens in een hostel hebt overnacht, weet je dat daar altijd barretjes of woonkamers zijn waar reizigers elkaar ontmoeten. Dat zijn de plekken waar de hechtste vriendschappen en mooiste reisplannen ontstaan. Wanneer je met vrienden reist, blijf je vaak in de bubbel van je eigen groep hangen en maak je niet zo snel contact met andere reizigers. Maar als solo-reiziger sta je er meer voor open om je plannen te veranderen. Ook wanneer je even een middagje alleen door een stad loopt, maak je sneller een praatje met locals en andere travelers. Ook al reis je dus alleen, je bent bijna nooit alleen.

3 – Het maakt je flexibel

Op reis kan er van alles misgaan: je vlucht wordt gecanceld, je mist de bus of het hostel waar je wilde overnachten is vol geboekt. Door deze stressmomenten wordt je in een mum van tijd heel zelfstandig en stressbestendig. Wanneer jij eenmaal terug in Nederland een bus aan je neus voorbij ziet gaan, haal je je schouders op. Waarom zou je daardoor je dag laten verpesten? Jij hebt nu voor alles een oplossing.

4 – Je leert jezelf beter kennen

Het is een cliché, maar o zo waar. Doordat je je thuissituatie even helemaal loslaat, stap je uit je vertrouwde leventje en ben je helemaal op jezelf aangewezen. Zo heb je alle tijd om naar jezelf te kijken in een andere situatie. Je leert je eigen grenzen beter kennen en verlegt ze soms. Hierdoor kijk je misschien wel heel anders naar bepaalde situaties thuis. Opeens kom je erachter dat je introvert bent of juist niet, dat je ongelukkig wordt van je werk of studie of dat je je anders gedraagt bij je vrienden of familie. Om dat te ontdekken hoef je overigens niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Ook een paar dagen met de trein naar Duitsland is goed. Maar laat het thuisfront wel los en ga niet de hele dag op zoek naar WiFi.

5 – Je maakt onafhankelijke keuzes

Weet jij wat je wilt en ben je goed in keuzes maken? Dan is dit voor jou misschien geen uitdaging. Maar als jij (net als ik) niet zo’n held bent in het nemen van beslissingen, dan kom je jezelf heel erg tegen tijdens je vakantie alleen. Je kunt letterlijk alles doen wat jij maar wilt. Je eerste keuzes maak je thuis al, wanneer je je ticket boekt: waar ga je heen? Door je eigen keuzes te maken, zonder rekening te houden met de mening van anderen, ontdek je wat jij graag wilt en stimuleer je je intuïtie.

6 – Je leert om alleen te zijn

Er is een verschil tussen alleen zijn en je alleen voelen. Dat leer je wanneer je alleen op reis gaat. Ook als je veel met andere reizigers optrekt, ben je toch op jezelf aangewezen. Door alleen te reizen leer je jezelf te vermaken, zonder de hulp van je vrienden. Dat maakt je sterker en zelfstandiger, want je leert dat jij geen anderen mensen nodig hebt om happy met jezelf te zijn. Jouw geluk is niet afhankelijk van anderen.

7 – Je komt helemaal tot jezelf (en tot God)

Wanneer je de rust en tijd hebt om je hoofd leeg te maken en alles eens even goed op een rijtje te zetten, kun je alle stress van thuis even helemaal loslaten. Maar je hebt ook tijd om goed te investeren in je relatie met God. Thuis stel je dat misschien uit. Nu heb je alle tijd voor een goed Bijbelstudieboek, om een paar Bijbelboeken van A tot Z te lezen of om simpelweg stil te worden en je te focussen op God. Je hoeft niet bang te zijn om je geloof kwijt te raken op reis, zolang je afspreekt met jezelf op welke manier je juist in je geloof gaat investeren.

Heb je geen geld op op vakantie te gaan? ONZIN. Check deze tips!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡