Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 dingen die christenen meer moeten doen op social media

28 maart 2015 · Leestijd 3 min

Het lijkt misschien onmogelijk, maar dat is het niet. Ook op social media kun je Jezus volgen. Lees deze 7 tips en je komt een heel eind.

Als Jakobus in deze tijd had geleefd, had hij vast niet alleen gewaarschuwd voor de macht van onze tong,  maar ook die van ons toetsenbord en onze smartphone. Want die paar woorden onder een Facebookpost of in een appgroepje zijn zo getypt, maar ze kunnen meer kapot maken dan je lief is. Hoe je je sociale vrienden lief kunt hebben als jezelf? Lees de volgende tips:

1. Streef naar connectie, niet naar aandacht

Er zijn twee typen social media gebruikers. De één schreeuwt bij iedere post, foto of tweet: ‘Kijk naar mij!’ De ander zoekt het meer in de verbinding met elkaar. Social media is gemaakt voor dat laatste. Gebruik het aantal likes, shares en reacties niet als bevestiging voor jezelf, maar streef naar connectie met de ander.

2. Wees transparant, maar draai niet door

Jezus deelde sommige persoonlijke informatie met allen zijn discipelen, en niet met iedereen. De sociale media openen ons leven voor de hele wereld, maar dat wil niet zeggen dat de hele wereld alles moet weten over ons persoonlijke leven. Wees transparant, maar doe dat alleen met hechte vrienden en offline.

3. Vraag jezelf af: zou ik hetzelfde recht in iemands gezicht zeggen?

Van achter ons toetsenbordje (of onze smartphone) is de impact van social media lastig te zien. Dat wil niet zeggen dat die impact er niet is. Het is heel simpel: als je via social media iets zegt dat je niet recht in iemand gezicht zou zeggen, zeg het dan gewoon niet.

4. Zeg niet alleen ‘wat gezegd moet worden’. Doe het ook.

Op social media zeggen we allemaal ‘wat gezegd moet worden’. Maar als iedereen dat doet, en er niet naar handelt, wordt niemand er beter van. Jezus sprak de Bergrede uit en direct daarna begon Hij met handelen: Hij genas zieken. Een boodschap komt beter aan als je deze niet alleen uitspreekt, maar er ook naar handelt.

5. Leer beter luisteren (of lezen)

Als we online iets zien waar we het niet mee eens zijn, kunnen we direct naar beneden scrollen en ons commentaar eronder dumpen. Terwijl het in het ‘echte leven’ wat beleefder is om iemand uit te laten spreken, voordat je zelf je mening geeft. Dat is de reden dat sommige discussies op internet helemaal uit de hand lopen: omdat mensen niet goed naar elkaar luisteren (of eigenlijk: niet goed lezen).  Lees eerst goed wat er staat, voordat je klaarstaat met je oordeel.

6. Heb je social media vrienden lief

Social media is niet een uitlaatklep waar je gemeen kunt doen tegen alle mensen die een andere mening hebben dan jij. Als je het kunstwerk van je Facebookvriend niet mooi vindt, geef dan wat opbouwende kritiek, maar ga hem of haar niet afkraken.

7. Besef dat wat op internet staat, er niet zomaar weer afgaat

Wat je op internet zet, is er lastig weer af te halen. Gekke foto’s, rare grappen, kwetsende reacties… Het zwerft vaak nog jaren rond op het wereldwijde web. Wees daar bewust van, voordat je op ‘delen’ drukt.

Bronnen: Jezushack.com, homeword.com

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡