Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 veelgemaakte vergissingen over vergeving

23 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Jezus vraagt ons om te vergeven zoals Hij ons vergeeft. Deze opdracht is samen te vatten als 'forgiven people need to forgive'. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Vergeven is pijnlijk en kan het gevoel geven dat je een watje bent dat over zich heen laat lopen. Maar is dat de vergeving die Jezus bedoelt? Hier zes niét kloppende gedachtenkronkels over wat vergeving is en hoe het werkt.

1. Vergeven = wegwuiven

Vergeven is iets anders dan een makkelijke ‘o, maakt niets uit hoor!’ Het maakt wel iets uit en dit laat je juist merken door de pijn te benoemen en iemand te vergeven. Het gedrag of de beslissing van de ander zit je zo dwars dat je actie onderneemt. Vergeving is anders dan krampachtig vasthouden, maar ook zeker anders dan het voorval wegwuiven.

2. Vergeven = onrecht toelaten

Je kunt iemand vergeven en daarna de politie bellen. Deze twee zaken sluiten elkaar niet uit! Als iemand een misdaad begaat, kan je de dader vergeven, maar dit betekent niet dat hij of zij direct weer op vrije voeten komt.  

3. Vergeven = vergeten

Soms zegt iemand: “Vergeven en vergeten!” Dat kan zo zijn, maar zo werkt het niet altijd. Als je een pedofiel vergeeft dat hij een kind heeft misbruikt, is het niet verstandig om hem daarna weer aan te nemen bij het kinderdagverblijf waar hij werkte. Vergeving is iets wat je met je hart en met je verstand doet. Schakel logisch redeneren dus niet uit!

4. Vergeven = herstel

Het is heel mooi als er door wederzijdse vergeving een relatie hersteld kan worden. Maar dit is niet altijd het geval. Het kan zo zijn dat je iemand vergeeft omdat God dit van je vraagt, maar dat de andere persoon hier helemaal niet op zit te wachten. Voor vergeving is 1 iemand nodig, maar voor herstel van een relatie zijn 2 personen nodig. Doe hierin wat je kan en wat Jezus van je vraagt, maar besef dat vergeving niet ‘mislukt’ is als de relatie niet is hersteld. 

5. Vergeven = excuus terug verwachten

Bedenk bij jezelf waarom je iemand vergeving aanbiedt. Doe je dit omdat je het los wil laten en jezelf vrij wil zetten van bitterheid of doe je dit omdat je stiekem hoopt dat die ander dan ook eindelijk eens een keer zijn of haar excuus aanbiedt aan jou? Iemand anders vergeven is allereerst een cadeau voor jezelf. Excuses ontvangen is fijn, maar laat hier niet je motivatie vanaf hangen.

6. Vergeven = de ander zijn gang laten gaan

Tenslotte betekent vergeving ook niet dat je iemand helpt met zijn of haar negatieve gedrag. Stel, een goede vriend van je drinkt ontzettend veel alcohol. Dan houdt vergeving niet in dat je hem vergeeft en de volgende dag weer een nieuwe krat bier voor hem gaat halen. Je maakt het hem dan makkelijker om domme dingen te doen. Jezus vraagt je om te vergeven, maar Hij vraagt ook om liefdevol terecht te wijzen.

Is er iemand die jij zou willen vergeven? Heb jij met pijn en moeite wel eens een ander vergeven? Laat het weten in de reacties op Facebook of via Whatsapp: 0683673700 (stuur ons als eerste berichtje even BEAM AAN!) 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡