Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5x tips tegen een winterdip!

8 januari 2024 · Leestijd 4 min

Wil je het liefst dagenlang in bed liggen, omdat je niet houdt van koud weer, Kerst of fietsen naar school in het donker? Geen nood! Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat je minder zonlicht op je huid krijgt dan in de zomer. In de herfst en winter is het daglicht een stuk zwakker, waardoor je minder gelukshormonen aanmaakt. Geen wonder dat je in een winterdip terechtkomt. Tijd voor tips!

Optimisme kun je leren

Door negatieve gedachten kun je in een sleur van negativiteit komen. Het is moeilijk om jezelf dan weer positief te laten denken. Optimisme kun je (gelukkig) leren. Deze technieken helpen jou daarbij.  

1. Word je bewust van jouw negatieve gedachten

Dit kunnen gedachten zijn als: het gaat nooit lukken, alles gaat altijd mis. Bewustwording is de eerste stap om deze gedachten te veranderen. 

2. Vraag jezelf af waarom je deze negatieve gedachten hebt

Zijn de gedachten waarheid, of komen ze voort uit angst?

3. Daag jouw negatieve gedachten uit

Als je doorhebt dat je negatief denkt, probeer de gedachten dan uit te dagen. Vraag jezelf af of de negatieve gedachte wel klopt en probeer ’m om te draaien naar een positieve. Bijvoorbeeld: dit kon ik eerder ook, dus nu kan ik het weer. Of: dat het de vorige keer misging, betekent niet dat het nu weer zal misgaan.

Beweeg zo veel mogelijk

Sporten is een goede investering in jezelf. Van genoeg bewegen krijg je energie en dat heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Daarnaast kun je beter slapen, wanneer je genoeg beweegt. Pak daarom de fiets in plaats van de bus. Zo krijg je naast beweging ook meer vitamine D. En als je sport omdat je het leuk vindt, en niet met een bewust doel, komt er endorfine vrij in je hersenen. Laat dat nu heel goed zijn voor je lichaam en je mentale gezondheid. Wanneer je klaar bent, kun je jezelf belonen met een lekkere kop warme chocolademelk! 

Zorg dat jij je ergens op kunt verheugen

In de zomer ben je vaker buiten en geniet je van alle natuur. Als je ’s winters de kou niet wilt trotseren, kun je ook genieten van allerlei dingen die binnen zijn. Zorg dat jij je kunt verheugen op iets leuks! Geef jezelf lekker veel aandacht door bijvoorbeeld gezellig kaarsjes aan te steken, op de bank te kruipen met een deken en een kop verse muntthee, of plan een leuk uitstapje voor jezelf of met vrienden. Ga uit eten, bekijk die nieuwe bioscoopfilm, of koop een mooi cadeau voor jezelf.  

Leer nieuwe vaardigheden

Gebruik de wintermaanden als een kans om jezelf iets nieuws te leren. Waarschijnlijk zul je veel tijd in huis besteden, dus heb je tijd zat om jezelf een nieuwe vaardigheid aan te leren. Er staan online genoeg video’s die jou kunnen helpen met het leren bespelen van een instrument, koken, of een nieuwe ‘knutselhobby’. Of download een app waarmee je een nieuwe taal kunt leren.  

Winterdip-lamp

De dagen voelen door het gebrek aan daglicht een stuk korter, waardoor je dag-nachtritme verstoord raakt. Licht heeft veel invloed op een winterdip of -depressie. Daarom helpt het om extra licht op te zoeken. Je kunt natuurlijk vaker naar buiten gaan in de kou, of… een daglichtlamp aanschaffen. Deze straalt sterk licht uit, waaruit het schadelijke ultraviolet licht is gefilterd. Een half uurtje per dag voor deze lamp zitten, kan je stemming en energielevel al positief beïnvloeden. Ook heeft het een positief effect op hoe je slaapt. Het proberen waard, dus! 

10x dingen die je kunt doen tegen een winterdip!

Lees ook over:

10x dingen die je kunt doen tegen een winterdip!

Geschreven door

Céline Dib

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡