5x dingen die je kunt doen als je vriend(in) een eetstoornis heeft 🖐️
Wanneer je merkt dat een vriend of vriendin worstelt met een eetstoornis, kan dat best lastig zijn. Je wilt graag helpen, maar hoe kun je dat het beste doen? Herman den Dulk, van Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornissen, praat je erover bij.
Maak het bespreekbaar
Het kan best spannend zijn over dit onderwerp te beginnen. Toch is het goed om deze stap te zetten en ervoor uit durven te komen. “Vraag hoe jouw vriend of vriendin zich echt vanbinnen voelt. Vertel hem of haar wat je is opgevallen en hang hier geen oordeel aan.”
Moedig je vriend(in) om hulp te zoeken
Je kan iemand met een eetstoornis niet in je eentje helpen. Daarom is het belangrijk dat je vriend(in) hulp gaat zoeken. “Stimuleer je vriend of vriendin om aan te kloppen bij zijn/haar ouders, een mentor of vertrouwenspersoon. Deze volwassenen kunnen helpen bij het zetten van de stap naar professionele hulp.”
Dwing niet om te eten
Ondanks dat je dit goed kunt bedoelen, werkt het juist averechts. Geef iemand met een eetstoornis altijd zelf de keuze of, en hoeveel hij/zij wilt eten. "Bied dus altijd een bord aan." Verder kun je zelf een voorbeeld zijn door gezond eetgedrag te laten zien.
Vermijd de rol van hulpverlener
Jij bent een vriend of vriendin en geen hulpverlener. Schiet dus niet te snel in de oplossingsmodus met allemaal tips en adviezen. Best kans dat diegene daar helemaal niet op zit te wachten. “Wat je beter kunt doen is écht luisteren naar wat je vriend/vriendin te vertellen heeft. Zo kun je er voor diegene zijn.”
Zorg ook goed voor jezelf
Het ondersteunen van vriend(in) met een eetstoornis kan soms voor jezelf best moeilijk zijn. Het kan heel erg helpen om je eigen ervaringen te delen met familie of andere vrienden. “Klop bij elkaar aan en praat er samen over.”
Lees ook over:
Amber (16) kreeg een eetstoornis: “Ik zag mijzelf als een foutje van God”
Geschreven door
Esther