Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 tips wanneer je (net) wat anders gelooft dan je vriend(in)!

29 juli 2022 · Leestijd 3 min

Een relatie is heel leuk, maar kan soms ook lastig zijn. Misschien kom je er na een tijdje wel achter dat jullie over bepaalde dingen (nét wat) anders denken. Stel je voor: je vriend(in) gaat het liefst twee keer op zondag naar de kerk, maar jij kijkt sinds de coronacrisis liever een livestream thuis. Of misschien zou jij wel seks voor het huwelijk willen, maar je vriend(in) niet. Verschillen zijn er altijd en deze hoeven zeker niet het einde van je relatie te betekenen. Wél is het goed om te weten hoe je omgaat met bepaalde verschillen. Hiervoor hebben wij vijf tips!

Praat erover

Praten met elkaar klinkt misschien als een cliché tip, maar is wel heel belangrijk. Het kan zijn dat sommige dingen voor jou compleet vanzelfsprekend zijn, terwijl dit voor de ander helemaal niet zo is. Praten is de enige manier om te begrijpen wat er in iemands gedachten speelt. Vind je het moeilijk om spontaan over een onderwerp te beginnen? Plan dan samen een moment waarop je allebei weet dat je het daarover gaat hebben, dit kan de drempel wat minder hoog maken.

Sluit compromissen

Hoeveel je ook over sommige dingen praat, je raakt het niet altijd over alles eens. Dat hoeft ook niet. In elke relatie kan het niet altijd 100% op jouw manier. In heel veel situaties kan een compromis een oplossing zijn. Misschien kan jouw (ongelovige) vriend(in) een keer mee naar een catechisatie op zaterdagavond en kan jij een keer naar mee naar een sportwedstrijd op zondag.

Houd je eigen mening

Naast dat je soms compromissen moet sluiten, is het wel belangrijk dat jij je eigen mening niet helemaal opzijzet. Bedenk (van tevoren) goed wat jij belangrijk vindt en waar jij voor staat. Houd je aan deze dingen ook vast, dan kan je in de dingen die je minder belangrijk vindt wat losser zijn.

Heb respect

Jouw mening is per definitie niet ‘beter’ dan die van de ander, alleen omdat jij dat vindt. De ander heeft net zo veel recht op zijn of haar eigen mening. Ook als die anders is dan die van jou. Als jij op een respectvolle manier met de mening van je vriend(in) omgaat, mag je dit natuurlijk ook terugverwachten van de ander!

Vorm je eigen mening

Je bent opgevoed met bepaalde normen en waarden die voor jou heel normaal zijn. Wanneer je jong bent en nog thuis woont, is de kans groot dat je verzorger(s) nog veel invloed op je hebben. Wanneer je een vriend(in) krijgt, kom je er misschien achter dat diegene (hele) andere dingen heeft meegekregen. Het blijkt dat jouw opvoeding lang niet hetzelfde is als die van ieder ander. Voor je relatie is het goed om na te denken: ‘Wat vind ík hier eigenlijk van?’

Dit lijstje is opgesteld naar aanleiding van interviews met stellen waarbij de ene christen en de ander ongelovig is. Dit zijn de meest gegeven tips die zij gaven om hun relatie goed te laten werken. Ben je benieuwd naar de resultaten van de enquête die door 845 jongeren is ingevuld? Klik op het artikel hieronder!

Een christen en ongelovige op een kussen, slaapt daar de duivel tussen? Dit denken jullie!

Lees ook over:

Een christen en ongelovige op een kussen, slaapt daar de duivel tussen? Dit denken jullie!

Geschreven door

Femke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡