Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een christen en ongelovige op een kussen, slaapt daar de duivel tussen? Dit denken jullie!

15 juni 2022 · Leestijd 3 min

‘Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen.’ Een spreekwoord dat je misschien wel eens gehoord hebt. Maar wat vinden jongeren hier tegenwoordig van? BEAM-stagiair Femke deed onderzoek naar liefdesrelaties tussen christenen en ongelovigen. 845 jongeren vulden de enquête in en dit zijn de resultaten!

Relatie aangaan met een andersdenkende?

Uit de cijfers blijkt dat van de christelijke jongeren 28% geen relatie met een ongelovige zou overwegen. Het percentage ongelovige jongeren die geen relatie met een christen zouden overwegen ligt veel lager, namelijk 8%.

Toch valt ook op dat het ruim twee derde van de christelijke jongeren een relatie met een ongelovige ‘misschien’ of ‘wel’ zou overwegen.

Overwegen christen een relatie met een ongelovig iemand?

Maakt leeftijd uit?

Is er nog verschil te zien tussen leeftijd in de bereidheid om een relatie aan te gaan met iemand die wel of juist niet gelovig is? Ja, het lijkt erop dat jongeren tussen de 15 en 20 jaar minder duidelijk een keuze hebben gemaakt wat zij hierin zouden willen. 44% van de jongeren antwoordt namelijk ‘misschien’ op de vraag of ze een relatie met een christen of ongelovige zouden overwegen. In de groep tussen de 20 en 25 jaar antwoordt slechts 33% met ‘misschien’.

Maakt kerkstroming uit?

Jongeren die ‘gereformeerd’ het meest bij hun kerkstroming vonden passen, zouden het minst snel een relatie aangaan met een ongelovige. Slechts 23% antwoordde ‘ja’ op de vraag of zij een relatie met een ongelovige zouden overwegen. Zij worden op de voet gevolgd door jongeren uit de Pinkstergemeente, PKN en Hervormde kerk.

De jongeren die geen kerk bezoeken of niet weten tot welke kerkstroming ze behoren, overwegen een relatie met een ongelovige vaker. 77% en 58% antwoordt namelijk ‘ja’ hierop.

Jongeren van 20 tot en met 25 jaar overwegen vaker een relatie met een andersdenkende, dan jongeren tussen de 15 en 19 jaar.

Maakt omgeving uit?

Deze cijfers laten een groot verschil zien. Van de christelijke jongeren die maar weinig andere christelijke jongeren in hun omgeving hebben, is de helft positief over een relatie met een ongelovige. Van de jongeren die wél veel christenen van hun leeftijd in hun omgeving hebben, is dit nog geen kwart.

Wat reageert de familie?

En wat áls je dan thuiskomt met iemand die niet hetzelfde gelooft, hoe reageert je familie dan? Bij ongelovigen denkt 67% dat hun familie dit geen probleem vindt en het zou accepteren. Bij christelijke jongeren is dit maar 22%. Christelijke jongeren verwachten vooral dat hun familie het niet leuk zou vinden, maar dat ze het wel zou accepteren. (41%)

Wat zijn redenen om het wel of niet te doen?

Zowel bij christelijke als ongelovige jongeren is er gekeken naar wat voor hen redenen zijn om wel of geen relatie aan te gaan met een christen of ongelovige. Hierbij konden ze meerdere redenen kiezen die bij hen pasten. Check hieronder de belangrijkste redenen van jongeren!

Ongelovige jongeren:

Christelijke jongeren:

Ben je benieuwd hoe het is om een relatie te hebben wanneer de ene christen is en de ander ongelovig? Check hieronder de video van Tamara en Bas!

Tamara is christen, Bas niet: Hoe gaat dat in hun relatie?

Lees ook over:

Tamara is christen, Bas niet: Hoe gaat dat in hun relatie?

Geschreven door

Femke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡