Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 tips: Hoe praat ik met mijn ouders over seks?

28 juni 2017 · Leestijd 3 min

Ergens hoopte je dat ze er zelf wel over zouden beginnen, maar dit is niet het geval en je hebt nou eenmaal wel vragen. Hier 5 tips om het gesprek met je ouders aan te gaan over seks, want informatie en advies hebben ze sowieso en ze kennen je ook nog eens als geen ander. O ja, en je weet tenminste ook zeker dat ze geen maagd meer zijn, haha #awkward

1. Het begin

Het moeilijkste van alles is waarschijnlijk nog om het goede moment te vinden en daadwerkelijk de woorden "ik wil het hebben over seks" over je lippen te krijgen. Als je een aanleiding hebt, is het iets minder ongemakkelijk. Gebruik bijvoorbeeld een televisieprogramma over seks of een artikel uit een magazine. Het BEAM Magazine is hier natuurlijk uitermate geschikt voor!

2. Mailen

Ben je beter met geschreven woorden dan met gesproken woorden? Go for it! Misschien voelt het heel vreemd om je ouders een mailtje te sturen, maar het is altijd nog veel beter dan er helemaal niet over praten. Het kan zowel voor jezelf als voor je ouders fijn zijn om er aan de hand van het mailtje iets langer over na te denken. Daarna zou je er alsnog een gesprek over kunnen hebben, of niet.

3. Wat wil je weten?

Bedenk over welke 3 dingen jij sowieso wilt praten. Misschien is het zelfs goed om deze dingen op te schrijven voor jezelf. Als je 3 dingen hebt, blijft het voor beide partijen overzichtelijk en overval je je ouders niet met een ontzettend lange lijst met vragen. Ook kan je hier noteren welke onderwerpen je in een eventueel volgend gesprek zou willen bespreken.

4. Vertel waarom je het vraagt

Als je opeens dingen over seks begint te vragen zonder je ouders enige context te geven, krijgen ze misschien spontaan een paniekaanval. Je ouders kunnen naar aanleiding van je vragen aannames doen die misschien helemaal niet kloppen. Probeer eerlijk en transparant te zijn waarom je de vragen stelt. Is het puur informatief, heb je een relatie, wil je een vriend(in) helpen? Openheid creëert openheid!  

5. Geef de awkwardness toe

      Laat je ouders gewoon merken dat je het zelf ook ongemakkelijk vindt. Dit is direct ook een ijsbreker om het gesprek mee te beginnen: ‘Ik vind dit nogal ongemakkelijk en ik denk dat jullie dat ook vinden, maar toch wil ik het graag even met jullie hebben over ..’

Voel je toch geen ruimte om het met je ouders over seks te hebben? Kijk dan eens in je omgeving of er andere volwassenen zijn die je vertrouwt. Je kunt over dit soort onderwerpen ook altijd bellen of chatten met stichting Chris.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡