5 'grote' christenen die worstelden met twijfel
Als ons geloof een levend geloof is, dan zouden we niet bang hoeven zijn voor twijfel, volgens de Britse theoloog Os Guinness. Er is geen 'geloven' zonder een beetje twijfel. Daar kunnen deze vijf prominente christelijke figuren over meepraten:
1. C.S. Lewis
Hij is één van de bekendste en meest geliefde christelijke auteurs en denkers: C.S. Lewis. Bekend van klassiekers als Mere Christianity en The Chronicles of Narnia. Wie heeft er geen boek van hem in de boekenkast staan? Zo’n figuur had vast een ijzersterk geloof, moet je denken. Niet bepaald. Hij leidde een controversieel persoonlijk leven en worstelde met de rationele kant van het geloof. Toch zette hij zijn onzekerheid opzij: “Geloven is vasthouden aan datgene dat je ooit met je verstand accepteerde, ondanks je stemmingswisselingen.”
2. Moeder Theresa
Moeder Theresa wordt vooral herinnerd als de liefdevolle vrouw die onbaatzuchtig klaarstond voor de armen en zieken in Calcutta. Je zou het misschien niet denken, maar ook zij worstelde met twijfels. Dat blijkt uit brieven die na haar dood werden gevonden. Moeder Theresa schreef vaak over eenzaamheid, over het feit dat ze niets van God hoorde, over persoonlijke hypocrisie en twijfels over haar geloof: ‘Het is zo donker dat ik het niet zie’, ‘Er is geen God in mij’, ‘De plaats van God in mijn ziel is blanco’, ‘Ik verlang en verlang naar God’, ‘Ik kan de pijn niet verklaren’, ‘De hemel betekent niets’. Vaak vroeg Moeder Theresa aan anderen om voor haar te bidden. ‘Bid dat ik blijf lachen naar Hem ondanks alles.’ De twijfels en eenzaamheid weerhielden haar er nooit van om haar roeping te blijven vervullen.
3. Maarten Luther
De Duitse theoloog Maarten Luther stond bekend als reformator en vader van het protestantisme, maar óók om zijn twijfels. Luther twijfelde niet zozeer aan het bestaan van God, maar wel over Zijn karakter. De angst dat zijn eigen zondige natuur hem zou scheiden van God hielp hem aan de – in die tijd – zeer radicale ideeën over een redding die alleen van buiten de mens kon komen. De twijfels bleven Luther achtervolgen, totdat hij in zo’n intense depressie terechtkwam dat hij het volgende schreef: ‘Ruim een week leefde ik dichtbij de poorten van dood en hel. Ik beefde in al mijn leden. Christus had ik geheel verloren.’ Ook al was Luther degene die een beroep deed op de genade, hij bleef twijfelen over zijn redding.
4. Johannes Calvijn
Nog zo’n vader van het protestantisme, die enorm veel invloed had op de kerk, met twijfels. Volgens Calvijn is twijfel niet iets waar christenen bang voor hoeven te zijn. We moeten het juist verwachten en niet verbaasd zijn als twijfels ons geloofsleven binnenkruipen. Dit komt volgens Calvijn omdat ideeën over God en Zijn goedheid ontzettend ver afstaan van wat wij mensen kunnen bedenken en begrijpen. “Ongeloof is zo diep geworteld in onze harten, dat we niet zonder heftige strijd in staat zijn om onszelf te overtuigen van wat wij allemaal belijden met onze mond, namelijk dat God getrouw is.”
5. Paus Franciscus
Sinds hij in het voorjaar van 2013 werd gekozen tot leider van de Katholieke Kerk, is paus Franciscus wereldwijd alleen maar populairder en invloedrijker geworden, binnen én buiten de kerk. Hij werd door Time magazine uitgeroepen tot persoon van het jaar 2013 en hij is zonder twijfel de meest populaire paus van de afgelopen jaren. En ook paus Franciscus spreekt over twijfelen. “Wie van ons – iedereen, iedereen! – wie van ons heeft niet een gevoel van onveiligheid, verlies of zelfs twijfels ervaren in de reis van het geloof? Iedereen! We hebben dit allemaal ervaren, ook ik. Het hoort bij de reis van het geloof, het hoort bij het leven. Dit zou ons niet moeten verbazen, want we zijn allemaal mensen, gekenmerkt door kwetsbaarheid en beperkingen. We zijn allemaal zwak, hebben allemaal onze grenzen. Raak niet in paniek.”
In een interview met America magazine zei de paus zelfs dat twijfel een essentieel onderdeel van het geloof is. “Als iemand op alle vragen een antwoord heeft, dan is dat een teken dat God niet bij hem is. Het betekent dat hij of zij religie voor zichzelf gebruikt. Grote leiders in de Bijbel, zoals Mozes, lieten ook ruimte voor twijfels. Je moet God de ruimte geven en niet jouw zekerheden.”
Bron: Relevant Magazine