Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"40 dagen niet gamen is voor mij echt een uitdaging"

21 februari 2018 · Leestijd 4 min

Vasten tijdens de veertigdagentijd is helemaal in. 40 dagen lang ontzeg jij jezelf iets zodat je bewuster met God bezig bent en naar Pasen toe leeft. Vasten gaat tegenwoordig allang niet meer alleen om ‘niet eten’, iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Kees (18) wil 40 dagen lang niet gamen: “Ja, dit gaat wel moeilijk worden ben ik bang.”

“Zo’n twee jaar geleden bevond ik me wel op mijn dieptepunt denk ik. Het enige wat ik deed was slapen, eten, gamen en school. Ik speelde vooral FIFA, Battlefield en Uncharted op de Playstation. Op een gegeven moment merkte ik dat mijn schoolprestaties eronder leden en dat ik last kreeg van mijn nek, rug en schouders. Ik heb besloten mijn Playstation naar beneden te verhuizen. De verleiding om ’s nachts op mijn kamer nog ‘even’ een spel te spelen was te groot als dat ding op mijn kamer stond.”

“Ik doe de mbo-opleiding tot retailmanager, niet per se omdat ik dit heel leuk vind, maar meer om volgend jaar door te kunnen stromen naar het hbo: Ik wil graag de zorg in. Ik woon op Urk en kom uit een christelijk gezin. Door mijn zus hoorde ik voor het eerst over de veertigdagentijd, ze at vorig jaar veertig dagen geen suiker. Ik bedacht me toen dat ik het jaar daarop wel wilde vasten van roken. Gelukkig ben ik afgelopen Kerst al met roken gestopt, dus heb ik voor deze veertigdagentijd iets anders bedacht: stoppen met gamen.”

Soms kriebelt het: ‘Ach, één spelletje maar!’

“Een weekje ben ik bezig nu en het gaat goed! Soms heb ik wel even kriebels en hoor ik een stemmetje in mijn achterhoofd: ‘Ach, één spelletje maar!’ Maar nee is nee en ik houd vol. Gamen kost me heel veel tijd en die tijd krijg ik nooit meer terug. Ik merk dat ik nu al veel socialer ben tegenover mijn familie, dat ik weer tijd maak voor zaalvoetbal en volleybal en – dat is heel belangrijk – dat ik meer tijd besteed aan God! Normaal speelde ik games totdat ik moe was en ging ik daarna nog douchen, in mijn bijbels dagboek lezen en bidden. Maar eerlijk is eerlijk: ik viel bijna altijd halverwege mijn gebed in slaap. Nu ik niet meer game, denk ik eraan om eerder naar boven te gaan waardoor ik veel bewuster bezig ben met lezen en bidden. Ik heb de tijd om mijn dag bij God neer te leggen.”

“Een andere positieve ontwikkeling is dat ik tijd heb voor, ja ja, huiswerk en verslagen. Soms maakte ik deze niet omdat er simpelweg na het gamen geen tijd meer voor was. Nu doe ik daar meer moeite voor, dat kan alleen maar goed zijn. Ik merk dat ik wel op zoek ben naar alternatieven voor het gamen. Zo besteedde ik afgelopen week wel wat tijd op spele.nl, heel stom. Mijn moeder zei ook: “Jij bent een mooie zeg, zo werkt het niet!” Daar heeft ze gelijk in, maar het is moeilijk en ik doe mijn best dat ook weer minder te doen.”

“Ik verwacht dat het me gaat lukken, ik heb het zelf in de hand. Helemaal nooit meer gamen zie ik niet zitten, dus na deze 40 dagen ga ik wel weer spelen. Alleen wil ik het doen als ontspanning en het niet iets laten zijn waar al mijn tijd aan op gaat.”

De veertigdagentijd loopt tot 1 april (geen grap). Vast jij ook en wil je daarover vertellen? App ons (0683673700) met jouw verhaal! Krijg jij nog niet elke dag een appje van onze 40 DAGEN AAN service? Verander dat op deze manier.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡