Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo overleef jij de stressvolle uren voor je examenuitslag

8 juni 2021 · Leestijd 4 min

Het is bijna zover. Het zenuwslopendste moment uit het leven van een examenkandidaat. De ellenlange uren tot dat ene verlossende telefoontje: geslaagd of niet? Maar no stress! Wij leggen je uit hoe je deze bijzondere dag zonder zweetvlekken en paniekaanvallen overleeft.

TIP 1: ZOEK AFLEIDING

Bij veel van jullie zullen de zenuwen vandaag iedere seconde door je lijf gieren. Dé tip: zoek afleiding. Ga bijvoorbeeld sporten, speel een spelletje met je moeder, kijk je favoriete serie, drink een drankje op het terras met een vriend (yes, het mag weer!) of speel TikTok uit. Het maakt in principe niet uit wat je doet. Als het je aandacht maar weghaalt van dat ene moment.

TIP 2: PROBEER UIT TE SLAPEN

Deze tip is heel simpel. Hoe langer je slaapt, hoe korter de dag is om te stressen. Daarnaast word je ook nog eens fris en fruitig wakker. Hoe meer uitgerust je bent, hoe beter je met je emoties om kunt gaan. Zet dus geen wekker en probeer lekker uit te slapen. Kan jij dit nou niet goed? Probeer de avond ervoor dan wat later te slapen dan normaal. Dan blijf je uit moeheid vanzelf wel langer liggen.

TIP 3: BEDENK DAT JE NIET ALLEEN BENT

Wij mensen – sociale dieren als we zijn - gaan nergens beter op dan het besef dat wij met een groep in hetzelfde schuitje zitten. Bijvoorbeeld: het EK komt eraan en de straten kleuren door heel Nederland oranje. We zijn één als Oranjelegioen. Zo is het ook met het eindexamen. Neem even een momentje om te bedenken dat jij dit eindexamen honderd procent niet alleen hebt gedaan. Honderdduizenden andere scholieren hebben deze stress net als jij ervaren. En voelen dat ook vandaag. Voel jij het groepsgevoel nog niet? Zoek dan online even naar examen-memes. Is grappig en herinnert je eraan dat de rest van de Nederlandse scholieren ook vond dat er te weinig ruimte werd gegeven in de uitwerkbijlage. Je bent niet alleen.

TIP 4: ZORG DAT JE NIET GEBELD WORDT

Behalve door school natuurlijk. Maar zorg dat je opa, oma, tante, of broer niet belt voordat jij hét beruchte belletje hebt gehad. Elk extra telefoontje kost je namelijk weer een halve hartverzakking. En die extra stressmomenten kan je er niet bij hebben. Je hebt het al zwaar genoeg. Spreek dus even goed met je familie af dat jij hen belt en NIET andersom. Dat scheelt een aantal paniekaanvallen.

TIP 5: WEES REALISTISCH

De dag van de examenuitslag breekt er bij veel leerlingen vaak nog lekker veel stress uit. Heb ik wiskunde wel zo goed gemaakt als ik dacht? Of had ik bij Frans vraag 4 niet toch antwoord ‘B’ moeten invullen? Ben ik überhaupt wel geslaagd? STOP(!) met piekeren. Het heeft geen zin. Blijf reëel. Stond jij er voor je examens goed voor? Dan heb jij je eindexamens hoogstwaarschijnlijk gehaald. Het gemiddeld aantal leerlingen dat slaagt – van vmbo tot vwo - ligt al jaren rond de 92%. Dat is harstikke hoog en dus erg grote kans dat jij daarbij hoort. Mocht je het toch niet in één keer halen? Dan heb je nog die her. En dit jaar – door corona - zelfs een extra her. Ook mag je een heel vak wegstrepen. Genoeg kansen dus. En mocht jij toch het gevoel hebben dat het slagen er voor jou niet in zit. Onthoud: de wereld vergaat niet. ZAKKEN OF SLAGEN, GOD HOUDT VAN JE!

Beeld: ANP

Tuurlijk zijn er altijd pechvogels die niet slagen. Annelise weet hier alles van. Hoe hield zij hoop? Ze legt het uit.

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡