Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rogier Pelgrim: “Mensen worden bang gemaakt met spookverhalen over ‘duivelse’ popmuziek”

11 december 2020 · Leestijd 5 min

In zijn tienerjaren luisterde Rogier Pelgrim vaak naar popartiesten zoals de Beatles, The Rolling Stones en U2. Het luisteren naar deze muziek hoorde er thuis gewoon bij. Wat er ook bij hoorde, was om zondags naar de kerk te gaan. Die dingen waren normaal, totdat Rogier ontdekte dat geloof en popmuziek soms ook kunnen schuren. In zijn podcast ‘Rock my soul’ gaat Rogier op zoek naar mooie verhalen en de balans tussen geloof en popmuziek.

“Ik dacht dat spookverhalen over popmuziek alleen in mijn jeugd voorkwamen. Nu ontdek ik dat veel gelovige mensen nog steeds bang worden gemaakt met verhalen over bijvoorbeeld artiesten die hun ziel aan de duivel hebben verkocht. Ik vind dat echt heel erg, omdat ik denk dat popmuzikanten vaak verkeerd begrepen worden. Als er in een liedje wordt gezongen over de duivel, een demon of de hel, dan is dat vaak beeldspraak. De hel kan bijvoorbeeld verwijzen naar een moeilijke periode in het leven van die artiest. Een demon kan iets ingewikkelds zijn waar die persoon mee worstelt.”

Afstand doen van muziek

“Als gelovige kun je schrikken van woorden zoals duivel of hel, waardoor je kunt denken dat een nummer duivels is. Dat kan er dan voor zorgen dat je afstand wilt doen van bepaalde muziek. Ik kreeg vroeger een cd van een van mijn meest favoriete bands: de Heideroosjes. Toen ik dat luisterde schrok ik me een hoedje, want ik had nog nooit zoiets onchristelijks gehoord. Ze zongen dat God dood is en ‘de zin van het leven is net zo zinloos als de zin van de dood’."

Ik kon de muziek niet rijmen met mijn geloofsleven

"Ik luisterde graag naar die muziek, maar de liedjes die niet pasten bij mijn christelijke leven, sloeg ik over. Toen ik een jaar of zeventien was, besloot ik alle cd’s die ik van deze band had zelfs weg te gooien. Ik kon het niet rijmen met mijn geloofsleven. Dit vind ik tegenwoordig jammer, want die muziek betekende vroeger veel voor mij. Ik weet nu ook dat ik minder moeite heb met andere kijk op het leven, van bijvoorbeeld verschillende artiesten."

Niet bang zijn!

“Mijn vader legde me uit dat ik helemaal niet bang hoefde te zijn; het kan zijn dat je in muziek dingen tegenkomt waar je het als christen niet mee eens bent. In je dagelijkse leven kom je wel eens mensen tegen die niet gelovig zijn, maar daar schrik je toch ook niet van? In mijn podcast wil ik dit soort grenzen onderzoeken. Als muzikant – dus kunstenaar – weet ik namelijk dat er veel beeldspraak wordt gebruikt. Het leren kennen van popmuziek betekende voor mij als tiener dat ik een wereld buiten de kerk leerde kennen.”

Ik hoop een kleine bijdrage te leveren aan de positieve kant van popmuziek in een christelijke wereld

“Voor de podcast ben ik op bezoek geweest bij de zanger van de Heideroosjes. Ik vroeg hem waar die onchristelijke teksten vandaan kwamen en waarom hij zo boos was op God en de kerk. Dit kon hij goed uitleggen, omdat hij vervelende dingen had meegemaakt in de kerk waarin hij opgroeide. Hoewel ik met die liedjes nog steeds niet eens ben begrijp ik wel beter waar die boosheid vandaan komt, en dat is super interessant.”

Ben je benieuwd naar de podcast? Beluister hem hier!

Dol op mooie verhalen

“Ik ben dol op mooie verhalen en wilde in deze podcast popmuziek graag combineren met mijn geloof. In mijn podcast vertel ik onder andere het verhaal over mijn ervaring met de Heideroosjes. Ook ga ik op onderzoek uit, omdat ik vanuit de christelijke wereld vaak hoor wat er allemaal niet goed is aan popmuziek. Ik hoop een kleine bijdrage te leveren aan de positieve kant van popmuziek in een christelijke wereld. Ik geloof zeker dat er een grens is tussen muziek die wel goed is en die niet goed is, maar ik ben niet degene die dat gaat vertellen. Door mijn podcast hoop ik dat de angst voor popmuziek bij christenen minder wordt."

Muziek mag ontspannend zijn

Muziek is ontspannend

“Als je gelooft, denk ik ook dat je gelooft dat je beschermd bent. Ik geloof dat die bescherming ervoor zorgt dat we niet naar muziek hoeven te luisteren met angst en stress. Muziek mag juist ontspannend zijn. Voor heel veel christenen is de Bijbel een boek dat je letterlijk neemt. Wat volgens mij vaak misgaat, is dat we popmuziek vaak net zo letterlijk nemen. Muziek is kunst en ik denk dat het mensen echt wel aan het denken mag zetten. We hoeven het niet altijd eens te zijn met een artiest, maar dat betekent niet dat we niet mogen genieten van de verhalen die door de muziek heen verteld worden.”

Bekijk hier de BEAM Kerkdienst van afgelopen zondag met dominee Piet over popmuziek

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: EO/Eljee Bergwerff

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡