Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EERSTE ADVENTSZONDAG | Jezus is prins van ‘shalom’: wat betekent dat écht?

27 november 2020 · Leestijd 4 min

Vrede, hoop, blijdschap en liefde. Vier woorden die de komst van Jezus aankondigen. Elke adventszondag duiken we in een van deze woorden. Vandaag: vrede.

Vrede kennen we vooral als ‘de afwezigheid van oorlog’. In de Bijbel heeft het woord ‘vrede’ nog veel meer lagen. In het Hebreeuws wordt gesproken van Shalom, wat ‘compleet’ of ‘heel’ betekent. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de context van een stenen muur die geen gaten of scheuren vertoond. Shalom houdt in dat iets – ondanks dat het complex is en uit vele onderdelen bestaat – toch compleet is. Andersom werkt het net zo: het leven is ingewikkeld en zit vol met veranderingen in relaties en situaties. Als een van deze onderdelen verschuift, valt je shalom uit elkaar. Het leven is dan niet meer heel en heeft herstel nodig.

Shalom = compleet maken

Gebruik je shalom als werkwoord, dan betekent het dus ook ‘compleet maken’ of ‘herstellen’. En dat gaat veel verder dan het met een chagrijnig gezicht ondertekenen van een wapenstilstand. In de Bijbel lezen we hoe dit eruit kan zien. Als jouw koe bijvoorbeeld per ongeluk de akker van jouw buurman sloopt, geef je ze shalom door alle schade terug te betalen. Je geeft wat kapot is gegaan en maakt het weer compleet. En als vijandige koninkrijken vrede sluiten, betekent dat niet alleen dat ze stoppen met vechten, maar ook dat ze vanaf dat punt samenwerken! Helaas bleken maar weinig Israëlische koningen hiertoe in staat.

Prins van de vrede

Des te groter was het verlangen van de profeet Jesaja voor de komst van de nieuwe koning. Een vredevorst, een ‘prins van shalom’. De profeet kondigde aan dat deze koning zou regeren met een shalom die nooit eindigde en dat God hiermee alles zou herstellen dat ooit kapot was gegaan.

Mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan.

Jij en ik weten inmiddels wie die voorspelde koning was. Jezus. Zijn geboorte wordt aangekondigd als ‘de komst van eirènè’. Dat is het Griekse woord voor vrede. Jezus kwam om zijn vrede te geven aan anderen. Kijk bijvoorbeeld maar naar wat hij zegt in Johannes 14:27: ‘Ik laat jullie mijn vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan.’ En ook de discipelen leggen uit hoe Jezus vrede kwam brengen tussen de mensen en God (Romeinen 5:1-2).

Vrede tussen ons en de Vader

Paulus vat het nog eens supermooi samen in Efeziërs 2:14-15: ‘Want hij is onze vrede, hij die met zijn dood de twee werelden één heeft gemaakt, de muur van vijandschap ertussen heeft afgebroken en de wet met zijn geboden en voorschriften buiten werking heeft gesteld, om uit die twee in zichzelf één nieuwe mens te scheppen. Zo bracht hij vrede.’ Jezus kwam niet alleen voor de vergeving van onze zonde, voor een wapenstiltstand tussen God en ons. Nee, hij kwam om ons opnieuw thuis te brengen bij zijn Vader. Om vanaf nu samen te leven en samen te werken.

Het laat zien hoe Jezus nu met zijn leven en vrede in ons hart leeft. Als wij mensen van vrede willen worden, dan betekent dat; deelnemen aan het leven van Jezus. Want:
In hem heeft heel de volheid willen wonen
en door hem en voor hem alles met zich willen verzoenen,
alles op aarde en alles in de hemel,
door vrede te brengen met zijn bloed aan het kruis.

(Kolossenzen 1:20)

Bron: The Bible Project

Kom alvast in de kerststemming met deze playlist: De beste 100+ christelijke kerstnummers!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡