Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leroy (13) over schelden met 'homo': 'Homo is het nieuwe ‘Hallo’ geworden'

12 maart 2020 · Leestijd 4 min

Woorden hebben kracht: ze kunnen je maken, breken, bemoedigen of beledigen. Leroy (13) is uit de kast gekomen en krijgt vaak te maken met pestgedrag rondom zijn seksuele geaardheid. “Ik werd zo vaak uitgescholden voor homo, dat ik ben gaan geloven dat ik homo ben.”

“Ik geloof dat je seksualiteit bepaald is vanaf je geboorte en op een bepaald moment krijg je daar een bevestiging van. Ik heb in het eerste jaar op de middelbare school geprobeerd om verliefd te worden op een meisje, maar ik merkte al snel dat dit niks voor mij was. Ik hoorde van familieleden dat het een fase is en dat ik er wel overheen zou komen. Misschien klopt dat, maar dan vind ik die fase nu wel erg lang duren.”

“Mijn familie reageerde blij toen ik uit de kast kwam. Mijn oma zei dat ze het altijd al wist en dat ze het helemaal niet erg vond. Ouderen in de kerk vinden het nogal raar. Ik ga niet zo vaak meer naar de kerk, maar als ik daar ben en de kleren draag die ik mooi vind, dan kijken ze me minachtend aan. Ik denk dat het vooral een generatiekloof is en dat het uitkomen voor een andere seksualiteit steeds normaler wordt.”

Schijnbaar badminton ik als een homo
 

“Op school draag ik wat ik fijn vind. Dat wordt soms als ‘apart’ gezien door andere kinderen op mijn school. In de pauzes wordt ik daarom vaak uitgemaakt voor homo, alsof het een begroeting is. Homo is naar mijn idee het nieuwe ‘Hallo’ geworden. Daarnaast moet ik volgens hen een leven zoeken en roep ik pesterijen over mezelf af. Vaak heb ik ook helemaal niet in de gaten hoe het komt dat mensen zien dat ik homo ben. Zo was ik een keer in de zomer aan het badmintonnen met mijn stiefmoeder en werd er: ‘He, homo!’ naar mij geroepen. Ik zal dan wel onbewust als een homo badmintonnen.”

“Het woord homo wordt vaak klakkeloos gebruikt, net zoals bepaalde ziektes. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, maar op een gegeven moment doet het je ook niks meer. Je leert het te negeren, al ging dat bij mij niet in een keer. Toen ik voor het eerst uitgescholden werd voor homo, voelde het alsof ik in een diep dal werd gegooid. Ik heb het een plekje kunnen geven na verloop van tijd, maar lastig was het wel. In het begin had ik nog twijfels; val ik op jongens of valt het allemaal wel mee? Doordat ik vaak werd uitgescholden voor homo, ben ik het gaan geloven. Als andere mensen zeggen dat ik homo ben, dan zal ik dat wel zijn.”

afbeelding

“Op school word ik gelukkig niet veel gepest, maar het komt zo af en toe wel eens voor. Ik heb een vriendengroepje met mensen die ook uit de kast zijn gekomen en ik voel me bij hen sterker en meer op mijn gemak. Als er dan iemand van ons wordt uitgescholden, dan reageren we daar direct op door te vragen of die persoon op zijn of haar woorden wil letten. Ik denk dat het heel belangrijk is je eerst te verdiepen in homoseksualiteit, voordat je ermee gaat schelden. Als je ‘homo’ tegen iemand zegt, die daar nog veel twijfels bij heeft, dan kan dat als heel erg kwetsend ervaren worden. Als je homo bent en vaak wordt uitgescholden, praat er dan over. Ga naar je ouders, zus, broer of leraar, vertel wat er is gebeurd en vraag wat je er tegen kan doen. Dan kun je het een plekje geven en weer doorgaan met je leven.”

Daisy werd gepest om haar huidskleur: “Ze noemden me vieze neger.”

Lees ook over:

Daisy werd gepest om haar huidskleur: “Ze noemden me vieze neger.”

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡