Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lisanne: “Mijn kerk was vroeger een joodse synagoge”

28 maart 2020 · Leestijd 3 min

Achter veel kerken - klein of groot - schuilt een bijzonder verhaal. Zo was de kerk van Lisanne (15) vroeger een joodse synagoge: “De joodse gemeenschap die de synagoge gebruikte, is door de Tweede Wereldoorlog bijna compleet verdwenen.”

Hoe ken je deze geschiedenis van jouw kerk?

“Ik moest in het eerste jaar van de middelbare school een presentatie houden bij het vak godsdienst. Een vriendin en ik kozen ervoor om het jodendom als thema te kiezen. Ik vind dat een erg interessant geloof, omdat het veel overeenkomsten kent met het christendom. Ik wist dat mijn kerk vroeger een joodse synagoge was, maar door onze presentatie ben ik op zoek gegaan naar meer informatie over mijn kerk.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

Hoe is de synagoge uiteindelijk een kerk geworden?

“Mijn kerk in Gouda is in de 19e eeuw als synagoge gebouwd. Er woonden toen zo’n 400 joden in de stad. In de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog dachten veel joden dat ze veilig waren in Gouda. Er kwamen vanuit het hele land joden naar de stad, maar uiteindelijk bleek ook Gouda niet veilig te zijn. Er zijn veel joodse mensen uit Gouda gedeporteerd naar Duitsland en Polen. Uiteindelijk zijn er maar 20 joden teruggekeerd en daardoor konden ze de synagoge niet meer onderhouden. Mijn gemeente heeft het gebouw toen gekocht en sindsdien is het een kerk geworden.”

(De tekst gaat onder de foto verder) 

afbeelding

Kun je nog zien dat je kerk vroeger een synagoge was?

“Ja, er zit bijvoorbeeld een gedenksteen aan de buitenkant van de kerk. Deze steen is geplaatst als herinnering voor alle joden die niet meer terugkwamen door de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Verder hangt er nog een aantal foto’s van vroeger, hierdoor zie je hoe het gebouw er toen uitzag.”

(De tekst gaat onder de foto verder) 

afbeelding

Wat vind je zo bijzonder aan dit verhaal?

“Ik vind het bijzonder dat mijn kerk al zo lang bestaat. Het is gebruikt door mensen met een andere religie, die toch in dezelfde God geloofden, maar uiteindelijk door een verschrikkelijke reden weg moesten gaan uit het gebouw. Dat maakt het voor mij een erg bijzonder verhaal. Naast mijn presentatie voor godsdienst is er een week geweest waar kinderen van mijn school onderzoek gingen doen naar de synagoge. Ze mochten de archieven van Gouda gebruiken om collages te maken van joodse mensen uit de stad. Verder geeft de kerk tijdens de Monumentendag informatie over de geschiedenis van het gebouw en besteden we er extra aandacht aan op Israëlzondag. Ik denk dat het erg belangrijk is om dit verhaal te blijven vertellen. Ik besef nu hoe fijn het is om in vrijheid mijn geloof in God te kunnen uiten.”

De kerk UNITED013 houdt diensten in een club in plaats van een klassiek kerkgebouw. Wij spraken Ruud over dit vette initiatief. Lees het verhaal hier!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡