Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Toen ik kippen moest vermoorden, kreeg ik een black-out”

16 januari 2020 · Leestijd 4 min

Hoe worden kipnuggets geproduceerd en wat moeten mensen doorstaan om jouw favoriete producten in de supermarkt te krijgen? In het EO-programma ‘Gefileerd’ vliegen vijf jonge foodies naar Thailand om te ontdekken welk leed er schuilgaat achter de meest normale producten. Ook Sam ging op pad: “Normaal eet ik dit vlees onbewust altijd, nu sta ik te hyperventileren.”

Verrast met Thailand

“Het programma is vooral bedoeld om Nederlanders te laten zien wat de voedselindustrie inhoudt. Maar niemand wist van tevoren dat dit het idee was. Ik had me opgegeven voor een programma waar ik zou worden opgeleid als topchef, dacht ik. Op de dag van de eerste aflevering stond Joris Bijdendijk ons op te wachten, een bekende tv-kok. We dachten allemaal dat hij de presentator zou zijn, en toen stond Jennifer Hoffman daar ineens. We werden in het diepe gegooid en moesten meteen beslissen: ga je mee op reis? Ik twijfelde geen moment en een week later zaten we in Thailand. Gek genoeg had ik stiekem al gehoopt dat we met zoiets verrast zouden worden, dus ik wilde supergraag mee. Toen wisten we nog niet wat we allemaal aan dieren- en mensenleed zouden meemaken.”

Van moord tot moderne slavernij

afbeelding

“Het was de bedoeling dat we met eigen ogen (en handen) gingen ondervinden hoe de voedselindustrie in elkaar zit. Op een gegeven moment moesten we helpen bij een kippenboerderij. Ik moest kippen op de kop ophangen en doodmaken. Toen kreeg ik echt een black-out. Daarnaast was het ontzettend heftig om te zien hoeveel er nog gebruik wordt gemaakt van moderne slavernij. Dat zijn dingen waar ik nu, terug in Nederland, nog veel mee bezig ben.”

‘Ik voelde me hypocriet’

“Natuurlijk wist ik wel dat dieren snel dood werden gemaakt voor consumptie. Maar ik had verwacht dat ze nog wel enigszins als dieren werden behandeld. Dit is niet het geval, ze worden echt gezien als product. Na het slachten van de dieren heb ik echt onder de douche (of nou ja, ik waste me met een teiltje water) gestaan en met verbijstering naar mijn eigen handen gekeken: ‘hiermee heb ik zoveel kippen vermoord.’ Ik voelde me hypocriet. Normaal eet ik onbewust gewoon al het vlees, en nu stond ik te hyperventileren.”

Reis gaat verder in Nederland

afbeelding

“Ik eet nog steeds alle soorten vlees, ik kap dat niet meteen af want daar kom ik gevoelsmatig niet verder mee. Ik zorg er juist voor dat mijn reis verder gaat hier in Nederland. In mijn blog, die ik na de reis gestart ben, ga ik op zoek naar vlees dat wél goed en niet ontzettend duur is. Zo kwam ik bijvoorbeeld terecht bij kip van de Veluwe, betaalbaar en diervriendelijk.”

Geen warm bed

“Tijdens de opnames leefden we zelf ook in pure armoede. We kregen echt niet dagelijks een lekkere maaltijd of een warm bed. In het vliegtuig naar huis wilden we dan ook alles eten. Maar de kip lieten we ondanks de gulzigheid staan, wetende wat er allemaal aan vooraf ging om die kip op ons bord te krijgen.”

Het belang van bewustwording

“Onderzoek wat je eet, besef wat je in je lichaam stopt. Je doet het niet alleen voor jezelf en voor je gezondheid, maar je helpt er ook een ander mee. Het geeft ontzettend veel voldoening als je uitzoekt welke voedselwaren wel goed zijn om te eten. En kijk het programma ‘Gefileerd’, wat je daar gaat zien heb ik nog nooit in een documentaire voorbij zien komen. Ik hoop echt dat mensen daar meer bewustwording door krijgen.”

Gefileerd is elke donderdag om 20.55 te zien op NPO 3.
Kijk hier de laatste uitzending

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡