Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Karma: kun je dit zeggen als christen?

21 november 2019 · Leestijd 5 min

Je vriendin probeert voor te dringen in een drukke winkel, maar glijdt uit en belandt op de grond. ‘Haha, karma!’ Makkelijk gezegd: ze heeft het natuurlijk ook wel echt verdiend. Maar is ‘karma’ net zo onschuldig als ‘eigen schuld dikke bult’?

Veel mensen weten dat karma ‘iets uit het boeddhisme/hindoeïsme’ is, maar daar houdt het dan ook wel bij op. ‘Karma’ is inderdaad een begrip uit het hindoeïsme en het boeddhisme. De letterlijke vertaling is ‘handeling’, ‘actie’ of ‘daad’. Nog niet zo heel spannend dus.

Wat is karma?

Karma komt er kort gezegd op neer dat jouw daden – negatief of positief – invloed hebben op jouw verdere leven. Als je een goede daad doet, zal dit de rest van je leven positief beïnvloeden. Hetzelfde geldt andersom, als je slechte daden doet zullen er ook slechte dingen met jou gebeuren. Hier zit zeker een kern van waarheid in: als jij een ongezonde levensstijl hebt is de kans groot dat je eerder zult overlijden. Maar als het gaat om voordringen in de supermarkt en vervolgens struikelen, is het verband minder duidelijk.

Volgens karma is dat juist heel logisch. Als jij goede daden doet, zullen goede gevolgen automatisch volgen. Nu is de kans natuurlijk groot dat mensen aardiger tegen je zullen doen als jij aardig tegen hen doet, maar het is geen wetmatigheid. Heel veel gevolgen heb je als mens helemaal niet in de hand. En als je deze goede daden alleen maar doet voor de eventuele goede gevolgen en om je noodlot te ontlopen, word je daar uiteindelijk heel ongelukkig van.

Wat zegt Jezus?

Deze gedachtegang is ook niet wat Jezus ons leert in de Bijbel. Jezus heeft het vaak over genade: hoeveel fouten jij ook maakt, Hij wil je altijd vergeven! Als jij zondigt, betekent dat niet dat er alleen maar slechte dingen op je pad komen, of dat je uiteindelijk het eeuwige leven niet krijgt. Karma zegt ons dat alleen goede daden beloond worden. Jezus zegt dat er, ondanks onze zonden en fouten, toch beloning is. Is die gedachte niet een stuk geruststellender?

Hoeveel fouten jij ook maakt, God wil je altijd vergeven!”

Zoals je misschien al weet, geloven hindoeïsten en boeddhisten in reïncarnatie. Dit betekent dat je na je dood terugkomt in een ander leven. Voor hen is het dus belangrijk dat je in dit leven goede daden doet, zodat karma je goed behandelt in je volgende leven. Volg je het nog? Vrijwel alle christenen geloven niet in reïncarnatie. Christenen geloven over het algemeen dat ze na hun dood uiteindelijk op de nieuwe aarde terechtkomen.

Moeten we goede daden doen?

Gelukkig hoeven wij geen goede daden te doen om in ons volgende leven bij God te komen. Lees bijvoorbeeld Efeziërs 2:8-9: ‘Door Zijn genade bent u nu immers gered, door uw geloof. Maar dat dankt u niet aan uzelf; het is een geschenk van God en geen gevolg van uw daden, dus niemand kan zich erop laten voorstaan.’ Onwijs mooi!

Je zou denken dat mensen die geloven in karma ook geloven in een God die beloont of juist straft. Gek genoeg is dat niet zo: ze geloven dat jouw acties vanzelf positieve of negatieve gevolgen hebben. Als jij een goede daad verricht, zorgt dit voor een positief gevolg.

Geluk is niet maakbaar

‘Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk’ is een quote die je vast wel eens tegen bent gekomen. Maar is dit wel zo? Als je Psalm 84:6 leest, zie je het volgende staan: ‘Gelukkig wie bij u hun toevlucht zoeken, met in hun hart de wegen naar u.’ Dit betekent dat je je geluk niet uit jezelf hoeft te halen, maar dat God het je geeft! Geluk is niet altijd maakbaar. Je hebt geen goede daden nodig, het enige wat belangrijk is, is een oprecht geloof in God.

Betekent dit dat je helemaal geen goede daden meer hoeft te doen? Natuurlijk niet, het is goed om voor je medemens te zorgen. Dit wordt ons ook geleerd in de Bijbel, lees bijvoorbeeld Filippenzen 2:4 ‘Heb niet alleen uw eigen belangen voor ogen, maar ook die van een ander.’ Belangrijk om te onthouden is vooral dat je deze goede daden niet moet doen om je eigen hachje te redden. Doe deze goede daden uit liefde voor de ander!

Onthoud dus waar karma vandaan komt en bedenk of je dat wel wilt zeggen. Wil je de leer van de goede daden verkondigen of wil je de leer van genade verkondigen? Geloof je dat je daden het belangrijkst zijn of dat je geloof belangrijker is?

Lees hier waar het getal 666 vandaan komt! 

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡