Anne-Mar geeft tips tegen pesten: "Betrek de passieve groep!"
Het is de Week Tegen Pesten 2019 en ook BEAM doet mee. De afgelopen dagen kregen we via Instagram veel vragen opgestuurd over pesten die Anne-Mar (presentatrice Anti Pest Club) en Wilke tijdens een livestream beantwoorden. De livestream is voorbij, maar in dit artikel een samenvatting van de goede tips van Anne-Mar!
Anne-Mar, ben jij zelf weleens gepest?
“Gelukkig ben ik zelf nooit gepest, maar als ik terugdenk aan mijn schooltijd denk ik wel dat ik er soms aan bij heb gedragen. Door het programma Anti Pest Club zie ik hoe belangrijk de ‘middengroep’ is. Dat is niet de pester, niet de gepeste, maar juist de groep die erbij staat en vaak niets zegt. Toen ik op school zat heb ik een keer gezien dat de fiets van een klasgenootje in elkaar werd getrapt, maar ik heb nooit wat gezegd. Dat maakt me geen pester, maar ik baal er wel van, juist omdat ik nu leer hoe belangrijk je mond open trekken kan zijn.”
Wat is het verschil tussen pesten en plagen?
“Deze vraag krijg ik vaak, maar ik vind hem niet altijd heel nuttig. Als iemand gekwetst is of zich slecht voelt door iets wat een ander zegt, heeft het geen nut om de discussie te beginnen of het nu pesten of plagen is. Het is sowieso niet leuk. Theoretisch is er natuurlijk een verschil tussen pesten of plagen: het heet pesten als het langdurig is en als er sprake is van een machtsverschil. Maar nogmaals, als iemand zich rot en gekwetst voelt, is dat reden om het gewoon niet meer te doen. De enige situatie waarin plagen leuk is, is als je tijdens carnaval expres een bananenpak aantrekt en je daar zelf ook hard om kan lachen. Maar dat is natuurlijk een hele andere categorie dan echt plagen of pesten.”
Waarom pesten mensen?
“Op de scholen waar ik voor Anti Pest Club kom, spreek ik de gepeste mensen, maar ook de pesters. Allebei hebben ze een verhaal. Ik sprak de afgelopen tijd een pester die zelf niet goed in haar vel zat omdat haar opa was overleden. Ook was er een jongen die op zijn vorige school gepest werd en zo bang was voor herhaling dat hij zelf maar begon met pesten. Ook een pester heeft een verhaal, dat praat het niet goed, maar dat is wel zo. Daarom heb ik ook de regel dat op de scholen waar ik kom helpen niet met vingers wordt gewezen of namen worden genoemd.”
Wat kan je doen als iemand gepest wordt?
“Het grootste gedeelte van de klas, het voetbalteam of je vriendengroep voelt zich er rot bij dat er iemand wordt gepest. Ook als ze zelf niet worden gepest. Het thema van deze Week Tegen Pesten is: ‘Wees een held, met elkaar.’ Dat is dan ook een manier waarop je pesten aan kunt pakken. Vraag mensen die jou niet pesten eens wat ze ervan vinden en of ze er de volgende keer met elkaar iets van zouden kunnen zeggen. Als de pester of de pesters merken dat de rest van de klas het niet cool (meer) vindt, wordt het pesten vaak vanzelf minder. Dit geldt ook voor online pesten. Verzamel mensen die het ook stom vinden en zet met elkaar wat je vindt onder de foto’s, in de groepsapp of als reactie onder een nepaccount. De groep die vaak stil en passief is, is eigenlijk super krachtig en kan het verschil maken als er iemand wordt gepest!”
Meer lezen over het thema pesten? Klik hier voor mega veel artikelen, video's en columns!
Geschreven door
Wilke