Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Johannes: groot fan van het cijfer 7

6 januari 2019 · Leestijd 7 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het Evangelie volgens Johannes, Jezus’ favoriete leerling die dol was op zevens.

Algemene informatie Johannes

Aantal bladzijden: 30 
Aantal hoofdstukken: 21 
Betekenis naam: Het Evangelie volgens Johannes is geschreven door Johannes, ‘de leerling van wie Jezus veel hield’ 
Populairste gedeelte: “Maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft.” (Johannes 4:13-14)

Verhaallijn

Het Evangelie volgens Johannes is in twee grote delen te splitsen (exclusief een introductie en epiloog natuurlijk). De eerste twaalf hoofdstukken gaan over Jezus’ wonderen en alle heisa die hij soms creëert. In de hoofdstukken 13 tot en met 20 gaat het over Jezus laatste dagen en de drie dagen daarna. Hoofdstuk 21 lijkt wel een bonus aflevering of special edition.

Johannes de Doper vs. Johannes de Discipel

“In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God.” Met deze woorden opent Johannes zijn verhaal. Voor de duidelijkheid: Johannes de Doper is niet de schrijver van dit boek. Maar hij speelt wel een rol! In hoofdstuk 1 zegt hij zijn beroemde zin: “Ik ben het niet eens waard om de riemen van zijn sandalen los te maken”. 

Jezus en de Joden

In hoofdstuk 2 tot en met 10 zien we steeds hetzelfde patroon terugkomen. Jezus doet een wonder of bewering over zichzelf, mensen snappen dat niet en worden boos. Als eerste stuit hij op vier klassieke Joodse organisaties. Namelijk een bruiloft, de tempel, rabbi Nikodemus en een heilige bron. Bij allen doet hij een teken en bij de laatste drie doet hij (voor ons gewone mensen) een ‘bizarre’ uitspraak.  

In Jesaja 25:6 lezen we dat er tijdens de hemelse maaltijd op de Sion een overvloed aan wijn is. Tijdens de bruiloft in Kana geeft Jezus hier letterlijk een beeld voor door ruim 120 liter water in wijn te veranderen.  

In de tempel jaagt Jezus de geldwisselaars en marktkoopmannen weg. Als de tempelleiders hem bedreigen, zegt hij: “Vernietig deze tempel en ik zal hem in drie dagen weer opbouwen”. Wij snappen nu dat het zijn opstanding betekent, maar op dat moment stonden we waarschijnlijk met gefronsde wenkbrauwen op die taaie woorden te kauwen. 

Nikodemus denkt dat Jezus, net als hij, gewoon een rabbi is. Maar Jezus is het daar niet mee eens, hij zegt dat Joden meer nodig hebben dan alleen informatie. Dat maakt hij duidelijk met de bekende woorden: “Niemand kan het koninkrijk van God binnengaan zonder opnieuw geboren te worden”. Wat moet Nikodemus raar opgekeken hebben.  

Hierna reist hij door naar een heilige waterbron. Tegen een Samaritaanse (dus niet-Joodse) vrouw zegt hij: “Wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft”. Voor de Samaritaanse vrouw klonk het vast alsof ze de postcodeloterij had gewonnen: “nooit meer dorst en een eeuwig leven? Kom maar door!” 

Na de vier joodse instellingen onder vuur te hebben genomen, doet Jezus dat ook bij Joodse feestdagen: hij doet een wonder op de Sabbat, geeft 5000 mensen te eten en doet ‘godslasterende’ beweringen tijdens het Loofhuttenfeest en Chanoeka.

Jezus sterft voor ons allemaal, maar vooral voor zijn vriend

Eén van de meest bizarre dingen die Jezus deed was het opwekken van Lazarus. Wij zien dit al als een prachtig verhaal, maar er is nog veel meer aan de hand! Lazarus woonde, met Marta en Maria, in Betanië, een stad dichtbij Jeruzalem. Toen Jezus hoorde dat hij op sterven lag, wilde hij naar hem toegaan. Jezus hield namelijk veel van Lazarus, Marta en Maria. Maar zijn discipelen probeerden hem tegen te houden. Daarheen gaan betekent zijn dood, want de Joden willen hem stenigen door zijn ‘godslasterende’ uitspraken. De discipelen kwamen erachter dat ze Jezus niet kunnen tegenhouden, dus “Thomas (dat betekent ‘tweeling’) zei tegen de anderen: “Laten wij ook maar gaan, om met hem te sterven.” (Johannes 11:16) WOW, er is zoveel liefde in dit stuk! We weten hoe dit afloopt, Lazarus staat op uit de dood en een paar dagen later rijdt Jezus op een ezel Jeruzalem binnen.

In Johannes staat de meest uitgebreide versie van de kruisiging. In hoofdstuk twaalf is dus de intocht in Jeruzalem en in hoofdstuk 20 de opstanding uit het graf. Het verhaal daartussen is niet onbekend, maar er zitten nog wel wat opvallende stukken in. Hoofdstukken 14-16 vormen de ellenlange speech van Jezus tijdens het laatste avondmaal. Hij praat vooral over liefde en de Heilige Geest, die altijd bij je zal zijn (zeker een aanrader om te lezen!). Daarna bidden ze in de olijfgaard, kust Judas Jezus op zijn wang, slaat Petrus een slaaf zijn oor af en kraait de haan drie keer.

De zevens

Johannes is dol op zeven, het getal van de volheid, en dit cijfer komt ook bizar vaak terug in het boek. Toeval offf?

Jezus’ titels in Johannes 1: 

  1. Lam van God – Johannes de Doper 
  2. Rabbi – leerlingen van Johannes 
  3. Zoon van God – Johannes de Doper en Natanaeël 
  4. Messias - Andreas 
  5. Koning van Israël - Natanaël 
  6. Jezus van Nazareth - Filippus 
  7. De Mensenzoon – Jezus

Jezus' 'Ik ben' uitspraken:

  1. het brood des levens (Johannes 6:35) 
  2. het licht van de wereld (Johannes 8:12) 
  3. de deur voor de schapen (Johannes 10:9) 
  4. de goede herder (Johannes 10:11) 
  5. de opstanding (Johannes 11:25-26) 
  6. de weg, de waarheid en het leven (Johannes 14:6) 
  7. de ware wijnstok (Johannes 15:1-2)

Jezus “Dat ben ik” en “Ik ben het” uitspraken:

  1. Johannes 4:26 
  2. Johannes 6:20 
  3. Johannes 8:24 
  4. Johannes 8:28 
  5. Johannes 8:58 
  6. Johannes 13:19 
  7. Johannes 18:5

Jezus' wonderen:

  1. verandert water in wijn (Johannes 2) 
  2. geneest een zieke jongen (Johannes 4) 
  3. geneest een verlamde man (Johannes 5) 
  4. voedt 5000 mensen (Johannes 6) 
  5. geneest een blinde man (Johannes 9) 
  6. roept Lazarus tot leven (Johannes 11) 
  7. staat op uit de dood (Johannes 20) 

De 7 kruiswoorden:

In Johannes vinden we 3 van de 7 kruiswoorden van Jezus, dus we trekken het nu even breder.  

  1. Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen (Lucas 23:34) 
  2. Ik verzeker je: nog vandaag zul je met mij in het paradijs zijn (Lucas 23:43) 
  3. Dat is uw zoon en dat is uw moeder (Johannes 19:26-27) 
  4. Eli, Eli, lema sabachtani? (Matteüs 27:46, Marcus 15:34). Dit betekent: Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten? 
  5. Ik heb dorst (Johannes 19:28) 
  6. Het is volbracht (Johannes 19:30) 
  7. Vader, in uw handen leg ik mijn geest (Lucas 23:46) 

Dit verhaal maar dan in twee uitgebreide filmpjes

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 was om elke week een Bijbelboek door te spitten. Dat is niet helemaal gelukt, maar we zijn ruim over de helft. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken. In 2019 maken we het af!

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡