Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marcus: Het bijbelboek zonder einde

16 december 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het kortste evangelie in de Bijbel: Marcus.

Algemene informatie Marcus

Aantal bladzijden: 27 
Aantal hoofdstukken: 16 
Betekenis naam: Het Evangelie volgens Marcus dankt zijn naam aan de gelijknamige auteur. 
Populairste gedeelte: “En hij zei tegen hen: “Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend.” (Marcus 16: 15)

Verhaallijn Marcus

Marcus is het kortste en meest simpele evangelie. Matheüs schreef met als doelgroep de Joden, Johannes voor de Grieken en Marcus voor de ‘heidenen’: mensen die er sowieso nog geen hol van begrepen. Lekker simpel en lekker kort dus. Johannes Marcus is de auteur van het boek. Hij werkte voor Paulus en kende ook de discipel Petrus goed. Deze laatste was ooggetuige geweest van het werk van Jezus en Marcus interviewde hem om alles goed op papier te kunnen krijgen. Een betrouwbare bron dus.

Het boek is verdeeld in drie delen: het eerste deel speelt zich af in de streek Galilea, het tweede deel onderweg en het derde deel in de stad Jeruzalem.

Deel 1: Jezus in actie

De man uit Nazareth is druk. Hij laat zich dopen door zijn neef waarna God spreekt vanuit de hemel, hij geneest zieken en hij doet nog meer wonderen. Hij gaat volgens de Joodse tradities ook een stap te ver, hij vergeeft mensen namelijk hun zonden. Dat was iets wat alleen God mocht doen. Een groep mensen is enthousiast en volgt hem, een andere groep mensen vindt het vreselijk en kotst Jezus uit. Aan het eind van dit deel is er pittig veel verwarring over Jezus’ plannen, ook zijn discipelen snappen er geen bal meer van.

Deel 2: Onderweg naar Jeruzalem

In dit tweede deel probeert Jezus de onduidelijkheid weg te nemen. Hij vraagt zijn leerlingen: wie denken jullie dat ik ben? Petrus geeft het goede antwoord (en wint een koelkast, grapje): U bent de Messias. Nu dit helder is, maakt dit nog steeds niet dat de onduidelijkheid verdwijnt. Jezus is namelijk niet de soort Messias die men had verwacht: eentje die de Romeinen met grof geweld van de aardbodem zou blazen. Jezus doet het op zijn eigen manier en niemand zag dat aankomen. Dit terwijl Jezus het minstens drie keer probeert uit te leggen (hoofdstuk 8 – 10) aan zijn discipelen. Zijn kernboodschap: De Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losprijs voor velen (Marcus 10:45).

Deel 3: Jezus in Jeruzalem

Jezus verstopt zich niet en laat zichzelf zien in Jeruzalem. Hij rijdt de stad binnen, gooit tafels omver in de tempel en gaat talloze discussies aan met de leiders van Israël. Deze leiders beramen een plan om hem te doden. Jezus weet hiervan en laat het laatste avondmaal met zijn discipelen organiseren. Vanaf dat moment gaat het razendsnel en hangt Jezus 24 uur later als een misdadiger aan een kruis. De eerste persoon die eindelijk begrijpt wat het hele plan is, is een Romeinse soldaat. Hij ziet Jezus sterven en zegt: "Werkelijk, deze man was Gods Zoon" (Marcus 15:39). Drie dagen later komen er twee vrouwen naar het graf om het lichaam van Jezus te verzorgen en rennen ze doodsbang weg omdat ze niet Jezus vinden maar een engel. Ze zijn zo bang dat ze het niemand vertellen. Zo eindigt het boek.

Wat interessant is, is dat in onze Bijbels het boek Marcus daar niet stopt. Er is later een gedeelte aan toegevoegd. Dit gedeelte geeft het boek een logisch einde en is wel degelijk betrouwbaar omdat de andere evangeliën hetzelfde einde bevatten.

Waarom lezen?

Het plotselinge einde van Marcus lijkt misschien gek of een foutje, maar het zou ook heel goed bewust gedaan kunnen zijn. Door het hele boek heen wordt de claim gemaakt dat Jezus de beloofde Messias is en door het hele boek heen is iedereen - vriend en vijand - in totale verwarring. Als je dit boek leest, word je door het abrupte einde even stilgezet: wat denk jij van die claim? Is Jezus de beloofde Messias of was het iemand met grootheidswaanzin? Als je Marcus leest moét je wel nadenken over deze vragen en dat is volgens mij één van de beste vragen die je jezelf ooit kan stellen.

Dit verhaal maar dan in een toffe animatie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡