Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Overleven als christen in de collegezaal: "Waarom geloof je?!"

7 november 2018 · Leestijd 5 min

‘Miljoenen jaren geleden, toen wij nog apen waren…’ Om mij heen razen de pennen over de notitieblokjes en kijken honderden studenten geconcentreerd (lees: moeilijk) uit hun ogen, omdat ze geen woord van het allereerste college willen missen. Hallo? Ben ik dan de enige die hoorde wat meneer de wijze professor zojuist uitkraamde?

Nog maar net achttien jaar was ik, toen ik als enigszins naïef, christelijk, blond meisje de immense Vrije Universiteit in Amsterdam binnenstapte. Ik had zojuist voor een vermogen aan studieboeken aangeschaft, had de allernieuwste pennen en collegeblokken in mijn veel te zware tas en het rooster met de juiste lokalen voorin mijn spiksplinternieuwe agenda geplakt. Na zes jaar vwo voelde ik me weer een brugpieper.

En daar zat ik dan, bij een college van het vak dat mij zou helpen om de eerste stapjes in de sociale wetenschappen te zetten. Heel veel herinner ik mij er niet van, behalve wat flarden die mij erop wezen dat God een illusie is, dat de wetenschap de enige weg naar de waarheid is en dat wij inderdaad afstammen van de apen.

Van een veilige, middelbare school met vriendinnen die zichzelf (bijna) allemaal christen noemden en die nooit moeilijke vragen stelden, moest ik mij ineens gaan verdedigen tegenover studiegenoten. Nee, ik geloofde écht niet dat mijn over-over-over-overgrootvader een aap was. En ja, ik dacht wél dat er aan het begin van alle tijden een Schepper stond.

Uitdagingen

Dave Kinnaman schrijft in zijn boek You lost me dat de meeste jongeren die het geloof vaarwel zeggen, dit doen na de middelbare school. Niet zo gek, als je bedenkt dat kleine, persoonlijke klaslokalen (met misschien wel veel christelijke klasgenoten) veranderen in grote, onpersoonlijke collegezalen. Ineens word je een stuk volwassener geacht, moet je zelf keuzes maken en die ook ‘verdedigen’.

Dr. Bill Brown (voormalig bestuurder van de Cedarville University in Ohio) vroeg aan honderden christelijke studenten voor welke uitdagingen zij waren komen te staan sinds ze studeerden. Hij zette de meest voorkomende uitdagingen op een rij. Ben je christen en student, dan moet je er vast een paar herkennen:

1. De worsteling met je geloofsidentiteit.

‘Is dit mijn geloof, of het geloof van mijn ouders?’ ‘Wat geloof ik en waarom?’ Op de middelbare school was het geloof gesneden koek, in de collegezaal worden er ineens vragen op je afgevuurd over God, waar je nog nooit over hebt nagedacht. En krijg je informatie over je heen gestort die totaal niet lijkt te rijmen met de Bijbel. Is het eigenlijk allemaal wel waar?

2. De uitdaging van diversiteit.

Je komt in aanraking met heel wat verschillende overtuigingen, wereldbeelden en morele keuzes. En dan kan het soms knap lastig zijn om vragen te beantwoorden over de keuzes die je maakt op grond van je geloof (keuzes met betrekking tot seks, bijvoorbeeld).

3.  De sociale uitdaging.

Wie wil er nou niet bij horen? Ja, ook in de collegezaal is er sprake van kuddegedrag: alcohol en seks, daar ben je toch student voor? Zeker als je in een studentenhuis woont en 24/7 omringd bent door (andersdenkende) studenten, kan het best moeilijk zijn om jouw normen en waarden hoog te houden.

4. De ‘commitment challenge’

Je hebt van tevoren niet goed nagedacht over wie je bent, waar je prioriteiten liggen en wat je grenzen zijn.

Oké, er is dus een kans dat jij als aankomende student voor één van bovenstaande uitdagingen komt te staan (dr. Bill Brown somde trouwens nog wat uitdagingen op, die lees je hier). Maar hoe kun je daar dan mee omgaan? Drie tips op een rij:

1. Accepteer dat je geloof op de proef wordt gesteld

Wees voorbereid op het feit dat medestudenten je uithoren over wat jij gelooft en zie dit als een leerproces voor jezelf. Vraag aan wat oudere vrienden of familieleden hoe zij hun studententijd hebben ervaren en hoe ze met moeilijke vragen en situaties omgingen. Een boek dat je misschien kan helpen om goed beslagen ten ijs te komen, is ‘Moderne wetenschap in de Bijbel’, waarin Ben Hobrink beweert dat de Bijbel vol moderne wetenschappelijke kennis staat. Andere (Engelse) titels die je kunt lezen: Ask Me Anything: Provocative Answers for College Students van professor Budziszewski uit Texas, of Thriving at College: Make Great Friends, Keep Your Faith and Get Ready for the Real World van Alex Chediak.

2. Neem de tijd om te ontdekken wat jij gelooft

Zorg dat je weet wat je gelooft en daardoor sterk in je schoenen staat. Zoals in Hebreeen 2:1 staat: ‘Daarom moeten wij al onze aandacht richten op wat we gehoord hebben, dan zullen we niet uit de koers raken.’ En denk eraan: het christendom is geen slap geloof. Veel grote wetenschappers, denkers en filosofen zijn of waren toegewijde volgers van Jezus (denk aan Maarten Luther, Johannes Calvijn, Augustinus, Karl Barth en Thomas van Aquino). Laat je niet van de wijs brengen door mensen die roepen dat het christendom alleen voor anti-intellectuelen is.

3. Maak een keuze en ga daar achter staan

Denk je niet na over hoe je met de bovengenoemde uitdagingen omgaat, dan kun je de uitkomst al raden. Praat over je geloof met mensen die je vertrouwt en laat goede vrienden moeilijke en eerlijke vragen stellen, over jouw grenzen bijvoorbeeld. Zo kom je erachter waar je voor staat en ga je goed voorbereid je studententijd in. Hoe moeilijk het misschien ook kan zijn, schaam je niet voor wie je bent en wat je gelooft. Door deze houding heb ik tijdens mijn studententijd heel wat goede en interessante gesprekken met medestudenten kunnen voeren.

Wat is jouw ervaring als christen in de collegezaal? Heb jij nog tips voor aankomende studenten?

Geschreven door

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡