Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daniël: Een bijzonder bizar en hoopvol boek

8 september 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Daniël. Houd je vast want het is een gek boek, maar ook ontzettend hoopvol en vol klassiekers (brandende oven, leeuwenkuil #JWZ)

Algemene informatie Daniël

Aantal bladzijden: 18
Aantal hoofdstukken: 12
Betekenis naam: Het boek Daniël is genoemd naar de hoofdpersoon. Die heet ook Daniël dus. Het boek is in twee talen geschreven: Hebreeuws en Aramees.
Populairste gedeelte: “Hij (Nebukadnessar) vervolgde: 'Maar ik zie vier mannen vrij rondlopen in het vuur. Ze zijn ongedeerd en de vierde lijkt op een godenzoon!" (Daniël 3: 25)

Verhaallijn

Het boek begint met Daniël en zijn drie vrienden die in een stoet meegevoerd worden naar Babelonië, het koninkrijk dat Israël verwoestte. Daniël en zijn vrienden waren belangrijke inwoners en hoorden bij de familie van David. Daarom komen ze in Babylonië ook tussen alle wijze mannen terecht. De eerste zes hoofdstukken van Daniël vertellen over de situatie daar. Het is voor Daniël en zijn vrienden een constante strijd om hun eigen identiteit te behouden. Ze krijgen in Babylonië een andere naam, andere gebruiken, een andere taal, andere goden, een ander dieet. Ze besluiten volgens de Joodse traditie te blijven leven, soms pakt dit goed uit (door hun dieet zijn ze uiteindelijk veel gezonder dan de andere mannen aan het hof), soms niet echt. Bijvoorbeeld die keer dat ze niet wilden buigen voor het gouden beeld van koning Nebukadnessar en in een brandende oven werden gegooid. (Daniël 3:23) Wonder boven wonder - er kwam een engel om hen te beschermen - overleven ze dit en komen ze er zonder kleerscheuren (en in dit geval ook zonder dikke brandwonden) vanaf. 

Na dit oven incident is de koning van Babylonië om. Hij heeft een wonder gezien en beveelt zijn onderdanen de God van Israël te eerbiedigen. Toch heeft koning Nebukadnessar er zelf nogal moeite mee om te beseffen dat hij geen God is. Uiteindelijk verliest hij zijn verstand en geeft hij, na zeven jaar te hebben geleefd als een verwilderd dier, toe dat God groter is. Zijn zoon weigert te erkennen dat God groter is dan hij en komt jammerlijk om. Best wel pittig.

Bijzonder bizar

Het tweede gedeelte van het boek doet verslag van de visioenen van Daniël. En ja, dit gedeelte is soms pittig vreemd. Daniël ziet allerlei onmogelijke beesten die symbool staan voor kwade koninkrijken en snapt er zelf dan ook helemaal niets van. Er is een engel nodig om uit te leggen wat zijn visoenen en dromen betekenen. Samenvatting: Het komt er op neer dat God uiteindelijk overwint en zijn volk zal bevrijden.

De laatste drie hoofdstukken van Daniël worden vaak gebruikt (en soms misbruikt) om te voorspellen hoe Gods plannen gaan uitpakken in de toekomst. Het staat rammetje vol met cijfers, symbolen, voorspellingen en visoenen. Er zijn hele boeken over geschreven, maar eerlijk gezegd heeft geen enkele theoloog echt een helder idee als je het mij vraagt. Het komt erop neer dat Daniël vooral een hoopvol boek is over wat God gaat doen en geen agenda wanneer welke evenementen exact zullen plaatsvinden.

Waarom lezen?

Daniël is een boek vol hoop. Voor de Israëlieten die honderden jaren in ballingschap zaten, maar ook voor jou vandaag. Het laat zien dat mensen zichzelf beter niet op de positie van God kunnen (laten) zetten: het loopt nooit goed af. Toch zit er ook een dikke belofte in dit boek, namelijk dat God van ons houdt en ons uiteindelijk verlossing wil geven van wat ons ook onderdrukt. Voor de Israëlieten was deze onderdrukking een fysieke tegenstander die ze wegsleepte uit hun land, bij jou is dit misschien depressie, trots, lust of een laag zelfbeeld. God houdt van je, loopt samen met je door de ellende en zal je er uiteindelijk van verlossen.

Daarnaast is het boek Daniël awesome als je houdt van gekke wezens. Super vet.

Dit verhaal alleen dan in KEI MOOIE animatie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡