Ga naar submenu Ga naar zoekveld

On Chesil Beach | "Hun problemen gaan veel verder dan preutsheid"

5 juli 2018 Leestijd 4 min

Het is 1962, vlak voor het begin van de seksuele revolutie, wanneer we het net getrouwde Britse stel Florence en Edward ontmoeten. Ondanks hun verschillende afkomst zijn ze tijdens hun studententijd verliefd op elkaar geworden en nu zijn ze op huwelijksreis. Hierbij hoort ook een huwelijksnacht. Edward had al eerder met Florence naar bed willen gaan, maar Florence hield altijd de boot af. Nu gaat het dan eindelijk gebeuren.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Nou niet dus. Het wordt een super ongemakkelijke en onplezierige ervaring die bepalend wordt voor hun verdere relatie. Terwijl ze die dag langzaam naar dat moment toe werken, leren we door middel van flashbacks hoe Florence en Edward elkaar ontmoet hebben, over hun moeilijke jeugd en hoe het zo mis kon gaan.

Samenvatting On Chesil Beach

On Chesil Beach is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ian McEwan. Meer nog dan het boek, ademt de film een ongemakkelijke sfeer. Na eerst neerbuigend bediend te zijn door de obers, eten Florence en Edward in stilte de rest van de maaltijd, terwijl ze elkaar een beetje onwennig toelachen. Ondertussen staat het tweepersoonsbed dreigend op de achtergrond. Dat ze niet goed weten hoe ze met elkaar moeten praten, is typerend voor hun relatie. Tijdens het kijken vroeg ik me af hoe het mogelijk is dat het stel nu pas sommige zaken bespreekt. Even een klein testje: wie van de mensen met een relatie weten er niet of hun vriend/vriendin al eens eerder een relatie gehad heeft? Het lijkt mij dat je het daar wel eens over hebt, maar Florence en Edward bespreken dit pas nadat ze getrouwd zijn.

En dat is een probleem. Omdat de twee liever mooi weer spelen en elkaar niet voor het hoofd willen stoten, ontstaat er een oncomfortabele stemming waardoor belangrijke onderwerpen moeilijk bespreekbaar worden. Florence is namelijk niet alleen gespannen om intiem te zijn met Edward, ze vindt het ronduit weerzinwekkend. Het boek suggereert waar dit door komt, maar de film is stelliger in de (heftige) verklaring hiervoor. Hoe begrijpelijk het ook is, ze heeft dit nooit met Edward besproken die daardoor niet goed begrijpt wat hij met haar tegenstrijdige signalen moet. Als hij haar probeert te tongzoenen houdt ze haar lippen stijf op elkaar. (Een scène zo pijnlijk om naar te kijken, dat mijn tenen nu nog krom staan.) Maar dan neemt ze wel weer het initiatief voor de volgende stap omdat ze hem niet teleur wil stellen. Gevolg: frustratie, onbegrip en slaande ruzie.

Recensie

De chemie tussen hoofdrolspelers Saoirse Ronan en Billy Howle is uitstekend. Hun personages zijn de grote kracht van On Chesil Beach. Ik had het gevoel naar echte mensen te kijken met echte persoonlijkheden en problemen. Zowel Florence als Edward hebben een slecht zelfbeeld. Bij Florence leidt dit tot perfectionisme en bij Edward tot agressie, maar allebei zijn ze onzeker en ontevreden met zichzelf. Door de mislukte huwelijksnacht komen al die problemen in een keer naar de oppervlakte en reageren ze het op elkaar af.

Ik las in meerdere recensies dat de seksuele revolutie die een jaar later zou beginnen de oplossing zou zijn geweest voor Edward en Florence. Daar geloof ik niet in. De problemen van deze twee gaan veel dieper dan preutsheid. De oplossing is niet een vrijere seksuele moraal, maar betere communicatie en eerlijkheid naar elkaar. Daar komt veel meer bij kijken dan een paar doorbroken taboes.

Conclusie

On Chesil Beach ziet er in eerste instantie uit als een mooie, rustige en echt Engelse liefdesfilm. Daaronder zitten zwarte thema鈥檚 die met name tegen het einde net te dramatisch besproken worden. 

Kijkwijzer

Doordat de film vaak net op tijd wegknipt, valt het mee hoeveel naakt je ziet. Maar dat het niet al te expliciet wordt, betekent niet dat het daarom wel mee valt. Seksualiteit is het centrale thema en daar wordt veel over gesproken. Het taalgebruik is soms lomp, maar gevloekt wordt er weinig.

Seks en Bloot: 4/5
Bloed en Geweld: 0.5/5
Grof Taalgebruik: 3/5
Humor: 0/5

On Chesil Beach draait nu in de bioscoop!

Welke (christelijke) film wil jij dit weekend kijken? Jort geeft je tips!

Draait er (binnenkort) in de bioscoop een film waar je meer over wilt weten? Of kwam je laatst op Netflix iets tegen waar je een recensie over zou willen lezen? Stuur dan je suggesties door naar beamredactie@eo.nl of app ons op 06-83673700. We horen graag van je!

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕