Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jeanne: "Ik maak taarten van eten dat anders wordt weggegooid"

22 mei 2018 · Leestijd 5 min

Jeanne (23) is één van de drie kanshebbers op de titel BEAM’er van het Jaar 2018. Deze titel is bestemd voor de meest enthousiaste, positieve en inspirerende jongere van het land. Jeanne is genomineerd omdat ze voedselverspilling tegengaat en tegelijkertijd vluchtelingen aan werk helpt. Hoe ze dat doet? Met taart.

“Tijdens mijn studie milieukunde werd ik vaak geconfronteerd met vervelende cijfers. Naast vliegen heeft het produceren van eten de meeste negatieve invloed op de natuur. En wat bizar is: in Nederland wordt een derde deel van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Als ik dus ergens een verschil wil maken, en dat wil ik, kan ik het beste daar beginnen. Samen met een vriendin heb ik een jaar lang gesleuteld aan het idee: Trash’ure Taarten - zoete en hartige taarten van voedsel dat normaal door boeren en supermarkten wordt weggegooid. In november versloeg dit idee tien andere Europese landen tijdens een start-up wedstrijd. Na deze overwinning zijn we het project nog verder uit gaan werken.”

Als je van iemand houdt, maak je niet kapot wat hem lief is

“Ik vind het heel belangrijk, echt tot in mijn tenen, dat we niet kapot maken wat God ons gegeven heeft. Als je van iemand houdt, maak je niet kapot wat hem lief is. Zo kijk ik naar het milieu. De natuur is een weerspiegeling van wie God is: echt schitterend. Respect hebben voor wat God heeft gemaakt, daar wil ik mijn leven voor inzetten.

Het is geweldig als we kunnen voorkomen dat er elke dag perfect eten wordt weggegooid en we er ook nog eens heerlijke taarten van bakken. Hoe het er praktisch uitziet is dat ik vooral ontzettend veel boeren en supermarkten mail en bel met de vraag of ze het voedsel dat ze normaal weggooien aan ons willen geven. De Nederlandse wetgeving is erop gericht honderd procent zeker te zijn dat niemand eventueel ziek zou kunnen worden van een product. Als yoghurt een dag over de datum is, word je daar echt niet ziek van (yoghurt bestaat tenslotte uit bacteriën), maar toch worden bedrijven gedwongen dit weg te gooien. Wij willen deze producten hebben. Ook kunnen we van appels met een putje – die niemand meer wil hebben - een overheerlijke appeltaart bakken. Bedrijven moeten betalen voor het GFT afval dat ze weggooien, dus je zou zeggen dat overgebleven voedsel voor een goed doel weggeven een win-win situatie voor hen is."

Dat ‘niet perfecte’ is precies wat ik zoek
"Deze win-win situatie is niet voor iedereen helder. Overgebleven voedsel afstaan gaat vaak toch heel moeizaam en ik moet praten als brugman om een supermarkt over te halen om mee te werken. Supermarkten zijn huiverig voor een slechte naam wanneer ze spullen weggeven die niet meer ‘perfect’ zijn, ook al is dit ‘niet perfecte’ precies wat ik zoek. Het is super frustrerend als onderhandelingen daarop doodlopen. Teleurstellingen en slapeloze nachten horen erbij, maar ik geloof in wat we doen en ik zet door.

Trash’ure Taarten kijkt naar de aarde, maar ook naar mensen. Door mijn werk als ouderling in mijn kerk kwam ik in contact met Ali, een vluchteling uit Afghanistan. Hij vertelde me dat werken voor hem dé manier is om zich nuttig te voelen, de taal te leren en op waarde geschat te worden. Er zijn veel bakkers (uit voornamelijk het Midden-Oosten) door oorlogen gevlucht naar Nederland en die willen niets liever dan aan het werk gaan. Ik heb contact opgenomen met Vluchtelingenwerk Nederland en deze bakkers benaderd. Ik werk samen met een getalenteerde kok die de vluchtelingen inwerkt en hen leert hoe ze deze taarten kunnen maken. Ze pikken het snel op en kunnen aan de slag. Ik hoop vluchtelingen het gevoel te geven dat ze erbij horen en nuttig en geliefd zijn."

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Ik ben blij dat ik niet alleen op het EO-Jongerendag podium sta zaterdag, dat lijkt me wel echt eng. Ik ben erg enthousiast over andere kandidaten Marijn en Bas – zij zetten zich ook in voor dat wat zij belangrijk vinden. Op dit moment worden er voor zo’n 200 á 300 mensen per 2 weken taart besteld, we hopen naar 2000 taarten per maand te gaan na de zomer. Sinds vorige week hebben we een vaste keuken waar na de zomer elke dag gebakken gaat worden, dus het gaat helemaal de goede kant op!"

OVERTUIGD? Stem HIER op Jeanne!

Taarten bestellen kan HIER. Trash'ure Taarten levert van Nijmegen tot aan Arnhem en Den Bosch.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡