Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik ben christen en ik hoop dat dat mijn grootste identiteit is”

22 april 2018 · Leestijd 8 min

In deel 1 vertellen Anne (22) en Louise (21) hoe zij omgaan met de reacties van de buitenwereld en hoe God naar hun relatie kijkt. Ze ontmoetten elkaar 1,5 jaar geleden bij studentenvereniging Navigators. In deel 2 vertellen zij waarom ze niet celibatair willen leven en of God hun gemaakt heeft op deze manier. Anne: “Niemand wordt er gelukkig van om gedwongen alleen oud te worden.”

“Als ik wist dat God ons zou afkeuren dan hadden we nu geen relatie”

Lees ook over:

“Als ik wist dat God ons zou afkeuren dan hadden we nu geen relatie”

Louise had eerder een mannelijke vakantieliefde die niet gelovig was: “Ik zocht niet iemand die per se gelovig was, maar uiteindelijk werkt het beter als je dezelfde normen en waarden hebt. Anne en ik hebben dezelfde soort opvoeding gehad wat betreft christen zijn. Als je dat niet hebt en iemand een ander geloof aanhangt dan is je hele basis anders. Ik vind het heel fijn om samen naar de kerk te gaan en samen iets aan de dienst te hebben.” Anne: “Hiervoor had ik een relatie met een meisje dat niet christelijk was. Ik merkte dat de basis anders was, maar ik dacht niet: ‘Mijn volgende relatie moet per se een christen zijn.’ Louise en ik begrijpen elkaar daardoor beter. We struggelen met dezelfde dingen zoals trouwen. Iemand die niet gelovig is zou misschien sneller denken waarom zouden we trouwen en waarom nemen we geen kinderen via een donor. Wij vinden dit grotere issues en denken hier langer over na. Trouwen willen we wel, maar kinderen krijgen vinden wij onnatuurlijk om met een donor te doen. Het is fijn dat we hierover kunnen praten en hetzelfde erover denken.”

Reacties vanuit de christelijke wereld

Volgens Louise zijn er ook mensen in de christelijke wereld die anders over hun relatie denken: “Mensen vallen iemand face to face niet zo snel af. Eigenlijk hoor ik dan alleen maar positieve reacties. Achter je rug om kan dit harder uitvallen. Dit heb ik alleen nog niet terug gehoord.” Anne: “Natuurlijk zullen er mensen zijn die onze keuze niet begrijpen en het een lastig onderwerp vinden. Het is makkelijker om er iets positiefs over te zeggen dan iets negatiefs. Zeker als je iemand al heel je leven kent, durven mensen minder snel negatief te zijn. We hebben bijna alleen maar positieve reacties gehad.” Louise: “In de kerk durven we wel elkaars hand vast te houden, net zoals een heterostel zou doen.”

Heb ik God wel goed begrepen?

Anne wist op haar 14e al dat ze op vrouwen viel: “Ik zag het toch wel een beetje voor me, trouwen en kinderen krijgen. Die droom viel nog niet meteen in duigen. Ik dacht dat ik jongens misschien ook wel leuk kon vinden. Toen ik erachter kwam dat dat niet zo was, ben ik gaan accepteren dat ik alleen op vrouwen val. Later ben ik uit de kast gekomen en ben ik met mijn ouders gaan zoeken hoe ik hiermee om kon gaan. Ik begon een aantal blogs en boeken over homoseksualiteit te lezen en hoe de Bijbel daarnaar kijkt. Ook heb ik een gesprek gehad met dominee van mijn toenmalige gemeente. Hij gaf aan dat hij er positief tegenover stond als de relatie gebaseerd is op liefde en trouw. Dat had ik precies in meerdere blogs en boeken gelezen. Zolang een relatie uit trouw en liefde bestaat, moet dat voorop kunnen staan. De teksten in de Bijbel gaan überhaupt niet over relaties, maar over het dienen van afgoden. De mannen waren doorgaans getrouwd met een vrouw en hadden seks met jongere jongens. Natuurlijk zou ik dit ook afkeuren.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Celibatair leven

Anne: “Niemand wordt er gelukkig van om gedwongen alleen oud te worden. Dat is ook niet iets waar wij naar uitkijken. Ik vind het heel knap dat mensen kunnen zeggen: ‘God heeft voor mij geen relatie bestemd.’ Zelf geloof ik dat dat niet hoeft. God heeft Louise en mij echt bij elkaar gebracht. We hebben daar samen en apart veel voor gebeden.” Louise: “Ik heb er tijdens mijn acceptatieproces nooit bewust over nagedacht of ik een relatie zou mogen of niet. Ik dacht: ‘Als ik op vrouwen val, mag ik ook een relatie met een vrouw.’ Mijn moeder vroeg toen of ik niet na moest denken of ik gebaseerd op de Bijbel wel of geen relatie zou kunnen hebben in de toekomst. Ik heb toen een biertje gedaan met onze dominee om over de Bijbelse teksten rondom homoseksualiteit te praten. Hij heeft een weloverwogen mening dat een homoseksuele relatie mag en overtuigde mij met een aantal uitleggen van teksten. Dat neemt niet weg dat ik soms denk: ‘Heb ik God wel goed begrepen?’ Op die tweet van Anne over een anti-homo reclame en het Reformatorisch Dagblad was veel commentaar.  Ergens wordt het Christendom met anti-homoseksualiteit geassocieerd. Het lijkt dan alsof christenen altijd tegen zijn en God het niet goed vindt. Volgens mij is dat dus niet zo.”

Mensen zeiden dat God het een gruwel vindt

Anne kreeg op haar tweet ook veel reacties: “Mensen zeiden dat God het een gruwel vindt. Ik ben van mening dat je de Bijbel moet lezen in de tijd dat hij geschreven is. Andere mensen zeggen juist dat je de Bijbel letterlijk moet nemen. Naar mijn mening is dat een beetje hypocriet, want niemand neemt alles wat er in de Bijbel staat letterlijk. Wij kiezen ervoor om de teksten over homoseksualiteit in de context te lezen. Dingen die daar aan het licht worden gesteld, staan absoluut niet gelijk aan de relatie die Louise en ik hebben. Natuurlijk hebben wij ook momenten waarop we denken: ‘Wat als het niet waar blijkt te zijn?”

Louise: “Dat is wel iets wat door mijn hoofd gaat. Wat als het niet van God zou mogen? Ik heb er wel over nagedacht, maar het is nooit een optie geweest om bewust single te blijven.”  Anne: “Op de reacties van mijn tweet kwam ook sterk het celibatair leven naar voren. Dan denk ik: ‘Ja, maar als witte heteroman kan je makkelijk praten, terwijl je samen thuis zit met drie kinderen en een vrouw.’ Diegene voldoet aan de Bijbelse eisen, maar ik denk dat niemand daaraan voldoet.  Stel jezelf maar eens voor hoe het zou zijn om geen geliefde te hebben.”

“Ik denk dat God mij zo heeft gemaakt”

Louise had twee weken terug opnieuw een gesprek met de dominee. In het gesprek vroeg hij of homoseksuele relaties deel zijn van Gods oorspronkelijke plan. Louise: “Ik vond dat een moeilijke vraag. Als je die stelling aanneemt zitten er veel andere aannames aan vast. Ik denk dat God mij zo heeft gemaakt. Iedereen is door God compleet geschapen en ook met zijn mankementen. Louise: “We voldoen niet aan de sociale norm van: ‘Ik kom uit de kast, want ik ben hetero.’” Anne weet niet voor 100 procent of God haar bewust zo gemaakt heeft: “Ik ben ervan overtuigd dat ik zo geboren ben, maar ik geloof wel dat God wist dat ik zo werd, voordat ik  geboren was. Als iemand een syndroom van down heeft of een lichamelijke beperking dan krijg je ook die vraag: ‘Heeft God je zo gemaakt?’ Ik vind dit soort vragen en discussies lastig."

We mogen deel zijn van het plan wat God met ons heeft

Louise: “Homoseksueel zijn is niet de norm, maar we mogen deel zijn van het plan wat God met ons heeft. Of hij mij nou met veel vreugde homoseksueel heeft gemaakt weet ik niet. Mijn identiteit is niet alleen mijn geaardheid. Ik ben christen en ik hoop dat dat mijn grootste identiteit is.” Anne: “Ik vind het belangrijk dat erover nagedacht wordt en dat er discussie komt. Het is een taboe dat moet worden doorbroken.” Louise: “Dit zijn dingen die wij binnen de studentenvereniging ook willen. Het is niet dat we onze mening op willen dringen, maar het moet bespreekbaar worden. Mensen moeten er bewust over na gaan denken, omdat steeds meer mensen en ook christenen ermee te maken krijgen.”

Bijdrage aan acceptatie homoseksualiteit

Louise en Anne hopen een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de christelijke wereld. Louise: “Ik hoop dat mensen in debat gaan en discussie gaan voeren over homoseksualiteit. Ik vind dat je elkaar altijd in de waarde moet laten en niemand persoonlijk mag aanvallen. Dus niet: ‘Jij bent een slechte christen, want', maar meer van 'Joh ik lees dit en hoe kijk jij ertegenaan?’ Het mag een discussie zijn met wederzijds respect. Ik hoop dat dat meer gaat gebeuren.” Anne: “Er is nog zoveel te winnen en daar bedoel ik mee dat mensen ook naar de andere kant mogen kijken.” Louise: “Winnen dat mensen uit de veroordeling gehaald worden.”

Lees hier deel 1 van het verhaal van Anne en Louise:

“Als ik wist dat God ons zou afkeuren dan hadden we nu geen relatie”

Lees ook over:

“Als ik wist dat God ons zou afkeuren dan hadden we nu geen relatie”

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡