Icon--npo Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley Icon--menu Icon--chevron-down Icon--npo3
tom de nooijer politiek sgp
20 april 2018

"De politiek zie ik als een roeping van God"

Tom de Nooijer (18) begon op zijn 15e als voorzitter van de SGP-jongerencommissie van Elburg en Oldebroek. Donderdag werd hij in de gemeenteraad in Oldebroek geïnstalleerd. Hierdoor is hij een van de jongste gemeenteraadsleden in Nederland. BEAM sprak Tom over zijn ambities en dromen op zo'n jonge leeftijd.

Wanneer begon je interesse in de politiek?

"Ik werd op mijn 14e per ongeluk lid van SGP-jongeren doordat ik een kaartje invulde. Vanaf dat moment kreeg ik het jongerenmagazine thuisgestuurd. Op een laagdrempelige manier begon ik over de politiek te lezen. De inhoud sprak mij enorm aan en ik begon mij steeds meer te interesseren in de SGP. Toen ik 15 was heb ik de landelijke jongerentak van SGP gemaild. Vroeger was er in Elburg een jongerenafdeling, ik wilde graag dat deze jongerenafdeling terug zou komen. Ik heb de ledenlijst van de gemeenten Elburg en Oldebroek opgevraagd, zodat ik de leden kon mailen. Met de jongeren die reageerden ben ik om tafel gaan zitten. Doordat ik het initiatief had genomen en de contacten al had met SGP-jongeren landelijk, werd er gezegd dat ik maar voorzitter moest worden. Ik zat in een commissie met mensen van tien jaar ouder en zonder enige ervaring moest ik de vergadering voorzitten en leiden. Dit was een grote verantwoordelijkheid. Ik vind het bijzonder dat ik daar de ruimte heb gekregen om mezelf te ontwikkelen."

Hoe komt het dat je de SGP zo interessant vindt?

"De SGP wil christelijke politiek bedrijven. De manier waarop ze dat doen heeft mij altijd aangesproken. De christelijke identiteit van de partij vind ik belangrijk. Het is fijn om je christelijke levensovertuiging ook uit te kunnen dragen in de politiek. Geloof hoort niet alleen thuis achter de voordeur en alleen zondags in de kerk.  Door de week leg ik het niet aan de kant. Ik denk dat je als christen ook moet kijken naar maatschappelijke ontwikkelingen zoals de discussie over voltooid leven. Het christen zijn wil ik in de politiek uitdragen en dat heeft mij in de SGP altijd aangesproken. Ik kom uit een ´ChristenUnienest´, maar ik heb een andere afslag genomen, omdat onderwerpen zoals de islam, integratie en immigratie voor mij erg belangrijk zijn. Het verhaal van de SGP verschilt met de CU. Ik voel me thuis aan de rechterkant van het politieke spectrum."

Ik was 17 jaar oud en kon nog niet stemmen

Installatie Tom de Nooijer

Hoe kwam je in de gemeenteraadsverkiezingen terecht?

"Ik was al langere tijd actief. Lokaal was ik voorzitter bij de jongerencommissie. Ik bezocht gemeenteraadsvergaderingen en was actief bezig met wat erop lokaal niveau gebeurde. Als er een onderwerp was dat jongeren aansprak, kon ik ons vanuit de jongerencommissie laten horen. Ik kreeg daardoor contacten met de SGP-fractie. Na de zomer van 2016 vroeg ik of ik meer betrokken kon worden bij de fractie. Op deze manier kwam ik in de steunfractie terecht. Dit houdt in dat je de fractievergaderingen mag bijwonen. Ik raakte verzeild in de lokale politiek en de voorbereidingen van de SGP met betrekking tot de campagne. Ik draaide mee in de campagnecommissies en werd op de lijst gezet. Ik was 17 jaar oud en kon nog niet stemmen, maar mocht wel op de lijst staan. Natuurlijk komt het vaker voor dat er minderjarigen op de lijst staan. Meestal staan die dan op een onverkiesbare plaats, omdat die dan veel media en jongeren aantrekken. Zelf zat ik op positie vijf en we hadden vier zetels. Dat was erg uniek. Ik kreeg veel media-aandacht en was onderwerp van discussie. Dat heeft een goed resultaat gehad."

Is de politiek niet voor oudere mensen?

"Niet alleen. Op het moment dat je politiek actief bent in Nederland, ben je actief in een democratische rechtstaat. Een onderdeel van democratie is dat iedereen zich vertegenwoordigd moet voelen. Afgelopen gemeenteraadsverkiezing heb ik 202 voorkeurstemmen gehaald. Ik heb veel jongeren aangesproken. Deze jongeren zijn ook onderdeel van de democratie en denken dat op dezelfde wijze als ikzelf. Ze hebben vertrouwen in mij. Jongeren willen zich kennelijk laten vertegenwoordigen door jongeren. Ik denk dat dat heel goed is. Uit alle lagen van de bevolking moeten mensen zich verkiesbaar kunnen stellen. Ik denk dat je dan ook minder thuisblijvers hebt."

Hoe ga je deze functie combineren met 5 vwo?

"Ik stop bij de lokale jongerencommissie als voorzitter. Dit zal al wat tijd opleveren. Ik zat al in de steunfractie, maar ga mij nu wel meer inlezen. Netto komt er niet meer werk bij dan ik nu al kwijt was, vermoed ik. Ik denk dat het wel te combineren valt. Als het qua tijd lastig wordt, dan moet ik mijn andere jobs in de politiek gaan overwegen. Natuurlijk is het druk, maar ik kies er zelf voor om de politiek in te gaan. Ik zal een keer in de drie weken een raadsvergadering hebben, maar ik kom daarmee ook in de commissie 'samenleving en bestuur'. Daar bespreek ik de onderwerpen voor de gemeenteraadsvergadering."

Ik denk dat ik op deze manier mijn christenzijn kan uitdragen

Denk je dat God jou voor de politiek heeft geroepen?

"De politiek zie ik als een roeping van God. In de bijbel staat dat je je talenten moet gebruiken die je hebt gekregen van God. Mensen zeggen weleens: 'De potentie die jij hebt is zo groot.' en 'Je moet ermee blijven doorgaan'. Mensen om mij heen bidden voor mij. Dat vind ik erg bemoedigend. Laatst zei een vrouw dat ze geloofde dat ik op het pad ben waar ik moet zijn. Ik zie het als een bepaalde roeping. Ik voel me op deze weg gezet en ik denk dat de talenten die ik heb gekregen best groot zijn. Dat hoor ik vooral van anderen, want het is moeilijk om dat over jezelf te zeggen. Ik denk dat ik op deze manier mijn christenzijn kan uitdragen in de samenleving. Als ik mensen aanspreek en mooie reacties terugkrijg, dan denk ik dat dat dit de goede weg is. Je moet je talenten zeker benutten."

Welke idealen wil je nastreven?

"Ik denk dat we een grote vriend van Israël moeten zijn. Zowel De Joodse staat als het volk. Het is Gods volk en ik denk als wij zien wat zij meemaken, het eerder een geestelijke strijd dan een politieke strijd is. Als christenpoliticus heb je een extra dimensie die anderen niet zien. Er zijn zoveel machten actief die het volk wil uitroeien. Kijk naar de Tweede wereldoorlog en Joden worden van alle kanten aangevallen. De hele Arabische wereld keert zich tegen de enige democratie in het Oosten. Dat is absurd. In Ruth 1 staat letterlijk: ‘Uw Volk is mijn volk. U God is mijn God.’ Ik denk dat we ze daarom moeten steunen in moeilijke tijden. Ik zit bij een politieke partij die zich daarvoor inzet. Israël wordt door de internationale gemeenschap vaak onterecht aangevallen. Pas kregen we als SGP een motie aangenomen in de Tweede Kamer, waarin we uitspraken dat de regering in VN-verband stelling moet nemen tegen landen die Israël aanvallen. Deze motie dienden we samen met de PVV en Forum voor Democratie in. Zo zie je dat je door samenwerking met andere partijen écht wat voor elkaar kunt krijgen.”  

Vergaderingen beginnen we altijd met gebed.

Wat zou je jongeren met zo'n zelfde droom mee willen geven?

"Kijk vooral waar je talenten liggen en benut die goed. Doe dat altijd met het hoofd omhoog. Het is belangrijk om God te betrekken bij belangrijke keuzes die je maakt. Zo beginnen we vergaderingen altijd met gebed. Als je in afhankelijkheid je werk doet is dat iets moois wat je mag koesteren. Je kunt je overal voor inzetten, maar wees vooral actief. Het is ook heel belangrijk om er plezier in te hebben. Ik merk zelf dat ik er ook goede vriendschappen aan over hou."

Volg ons