Kronieken: Het geschiedenisverhaal dat te lang is voor 1 boekrol
Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Kronieken. IDEAAL als je op zoek bent naar Bijbelse babynamen, want die komen er nogal vaak in voor.
Algemene informatie
Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 32 + 41
Aantal hoofdstukken: 29 + 35
Hoeveelste boek in de Bijbel: #13 + #14
Betekenis naam: Kroniek = boek met feiten uit de geschiedenis.
Populairste gedeelte: ‘Loof de HEER, roep luid zijn Naam, maak zijn daden bekend onder de volken, zing en speel voor hem, spreek vol lof over zijn wonderen, beroem u op zijn heilige Naam. Wees blij van hart, u die de Heer zoekt.’ (1 Kronieken 16: 8 -10)
De verhaallijn
De eerste negen(!) hoofdstukken kan je gebruiken ter inspiratie voor Bijbelse babynamen. Deze hoofdstukken zijn namelijk ellenlange lijsten met namen van stamvaders en zonen. Het begint helemaal bij Adam, dus hier is flink wat graafwerk voor gedaan aangezien aangenomen wordt dat dit boek ongeveer 500 jaar voor de komst van Jezus op papier is gezet.
De volgende 20 hoofdstukken gaan over koning David, deze verhalen hebben we in het boek Samuël ook al langs zien komen. Wat opvallend is, is dat de negatieve verhalen over David eruit gefilterd lijken en er juist positieve verhalen toegevoegd zijn. Er gaat veel aandacht naar de manier waarop David het bouwen van de tempel organiseert. Aan het einde van Kronieken 1 sterft David. Maar het verhaal is daarmee niet ten einde.
In Kronieken 2 ligt veel nadruk op de koningen die na David kwamen, er wordt geen aandacht besteed aan de koningen van het noordelijke rijk. Ook hier weer veel herhaling uit het boek Koningen. De schrijver licht gehoorzame koningen uit en beschrijft hoe hun gehoorzaamheid leidde tot succes en voorspoed voor het volk van Israël. Ook voegt hij extra geschiedenisverhalen toe betreft de ongehoorzame koningen en de verschrikkelijke gevolgen tot het punt waarop het volk wordt afgevoerd in ballingschap. Het tweede gedeelte van Kronieken is dus vooral een biografie van koningen waar je door karakterstudie kunt ontdekken wat de beste manier is om te leven en leiding te geven.
Het einde van dit boek is eigenlijk heel vreemd. Cyrus (koning van Perzië) geeft de Israëlieten toestemming om terug te gaan naar hun eigen land. Dit zegt hij: “Alle koninkrijken van de aarde heeft de HEER, de God van de hemel, mij gegeven. Hij heeft mij opgedragen om voor hem een tempel te bouwen in Jeruzalem, een stad in Juda. Laten al diegenen onder u die tot zijn volk behoren, zich verzekerd weten van de hulp van de HEER, hun God, en daarheen gaan.” (2 Kronieken 36: 23)
Zo eindigt het boek, met een soort opdracht. Het voelt in ieder geval niet echt ‘af’. Veel theologen interpreteren dit als vooruitwijzing naar de Messias. Jezus Christus die 500 jaar laten zal komen en de Joden zal bevrijden.
Waarom zou je dit boek lezen?
In de moderne Bijbel komt het boek Kronieken na de boeken Samuël en Koningen. Dit zorgt ervoor dat je veel van hetzelfde nog een keer voorbij ziet komen. Toch is overslaan jammer, want het is een uniek boek met nieuwe verhalen en toevoegingen.
Op ons kan dit boek nogal saai overkomen, maar voor Joden in die tijd was dit fantastisch: Alle volkshelden komen voorbij, spannende verhalen, de gehele geschiedenis van hun volk in één boek. Het eindigt ook nog eens met de vooruitwijzing naar de enige, echte Messias. De persoon waar ze al eeuwen reikhalzend collectief naar uitkijken.
Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.
Bron: The Bible Project
Geschreven door
Wilke