Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ester: Joodse vrouw die undercover gaat voor haar volk

30 maart 2018 · Leestijd 6 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar de Bijbelse thriller Ester, waarin de koning van het Perzische Rijk het wel héél spannend maakt voor het Joodse volk…

Algemene informatie over bijbelboek Ester

Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 10
Aantal hoofdstukken: 10
Hoeveelste boek in de Bijbel: #17
Betekenis naam: Het Bijbelboek Ester is vernoemd naar de hoofdpersoon van het verhaal. De Joodse vrouw wordt ook wel Hadassa genoemd (in het Hebreeuws), maar krijgt later de naam Ester. Sommigen zeggen dat haar naam bij het Hebreeuwse werkwoord str vandaan komt, wat ‘verbergen’ betekent. Ester moest haar Joodse afkomst verbergen voor de koning.    
Populairste gedeelte: “Majesteit, als u mij goedgezind bent en als het de koning goeddunkt, schenk mij en ook mijn volk dan het leven; dat is wat ik wil vragen, dat is mijn wens. Want we zijn verkocht, mijn volk en ik, om gedood te worden en volledig te worden uitgeroeid.”

De verhaallijn

Het Bijbelboek Ester geeft ons een kijkje in het leven van de Joden die uit hun thuisland verbannen waren en in het Perzische Rijk woonden. Tegenwoordig zouden we dat gebied Iran noemen. Daar woonde ook Ester, een Joodse wees die werd opgevoed door haar neef Mordechai. De Joden hadden het niet makkelijk na hun ballingschap. Maar ook in huize Ahosveros – de Perzische koning – was het niet altijd feest. Nou ja, Ahosveros had al honderdtachtig dagen de bloemetjes buiten gezet en hing voor nog één extra bescheiden weekje de slingers aan het plafond voor de bewoners van de burcht Susa. Maar op de laatste dag van het feest was de koning fiks aangeschoten en riep hij koningin Wasti bij zich. Zij had er echter geen zin in om als lustobject tentoongesteld te worden en weigerde het verzoek van de koning.

Ahosveros riep z’n advocaten bij zich en samen besloten ze dat er een andere koningin moest komen. Ahosverhos zou de koning niet zijn als hij dit niet groots aanpakte. Hij organiseerde een heuse missverkiezing om zijn nieuwe vrouw te vinden. Ook Ester werd naar het paleis van de koning gebracht. De Bijbel noemt het Joodse meisje ‘lieftallig en mooi’. Net als de andere meisjes kreeg Ester een schoonheidsbehandeling van 12(!) maanden voordat ze naar de koning mocht. Toen het eenmaal zo ver was, viel Ahosverhos als een blok voor Esters schoonheid en kroonde haar tot zijn vrouw. Wat de koning niet wist, was dat Ester van Joodse komaf was. Dit had de nieuwe koningin op aanraden van haar neef Mordechai verborgen gehouden. En dat was maar goed ook, want Haman – een belangrijke man aan het hof van de koning – beraamde een plan om van alle Joden af te komen…

Ester was bereid haar leven te geven.

De koning met een goed humeur

Haman wist de koning van zijn bizarre plan te overtuigen. Hij was helemaal klaar met het Joodse volk dat niet voor hem wilde buigen. Om de datum te bepalen waarop het volk uitgeroeid moest worden, gooide Haman een dobbelsteen. Het lot (poer) viel op de dertiende dag van de maand adar. Er werden brieven verstuurd naar elke provincie. Je kunt je wel voorstellen dat het Joodse volk in rep en roer moet zijn geweest… Ook Mordechai rouwde. Niet alleen zijn eigen leven hing aan een zijden draadje, maar dat van zijn hele familie. Er moest iets gebeuren en dus stapte hij naar zijn nichtje toe. Mordechai drukte Ester op het hart met de koning te praten. “Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze.” Hiermee wist hij Ester te overtuigen. Op dat moment besloot ze om naar de koning te stappen.

Maar… dit was niet zomaar een bezoekje aan haar man. Volgens de Perzische wet kon je namelijk de doodstraf krijgen als je de koning benaderde zonder dat hij daarom gevraagd had. Maar Ester was bereid haar leven te geven. “Moet ik omkomen, goed, dan zal ik omkomen.” Gelukkig was de koning in een goed humeur en stond hij Ester toe een maaltijd te bereiden voor hemzelf en Haman. Dit was hét moment. Ester onthulde haar afkomst en smeekte de koning het Joodse volk te sparen. Ook wees ze degene aan die al deze ellende had veroorzaakt: Haman. De koning werd woest op Haman en strafte hem. Hiermee keerde het tij volledig. Samen met haar stiefvader Mordechai stelde Ester een nieuwe wet op, waarmee de Joden zich mochten verdedigen tegen de vijand. Het volk zou gespaard blijven! En Ester en Mordechai? Zij werden rijkelijk beloond aan het hof van de koning.

Waarom zou je dit bijbelboek lezen?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het bijbelboek Ester is razend spannend. En dan is dit nog maar een korte samenvatting! Misschien kunnen we Ester wel dé vrouwelijke superheld van de Bijbel noemen. Ze gaat namelijk undercover, om zo haar volk te kunnen redden. Het Joodse volk was haar toen dankbaar, maar eigenlijk nu nog steeds. Elk jaar viert het volk het Poerim-feest, waarin deze gebeurtenissen herdacht worden. De naam van dit feest is afgeleid van het woord poer: het lot dat Haman wierp.

Als je het boek leest, let dan eens op de rol van God. Die lijkt op het eerste gezicht namelijk heel klein. Hij wordt niet één keer benoemd...! In plaats daarvan nodigt de schrijver van het boek je uit om te zoeken naar Gods handelen – achter de schermen. Probeer dan ook eens te reflecteren op je eigen leven: wat doet God bij jou op de achtergrond?

Oh en nog een chill detail: het laatste hoofdstuk bestaat maar uit 3 verzen. Dus hoppa, op deze manier vlieg je door de Bijbelse thriller heen!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡