Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zondeval: Waarom gaan de dingen mis? | Denkstof #33

12 november 2017 Leestijd 8 min

Waar komt het kwaad vandaan? Waarom falen we als mensen steeds, maar weer terwijl we goed willen doen. Als we nadenken over het kwaad in deze wereld borrelen de vragen naar boven. Eenvoudige antwoorden zijn er meestal niet.

Deze studie is ook op PDF beschikbaar zowel voor groepsleiders als voor groepsleden.

Vreemdgaan

Stel je voor, je hebt al een paar jaar een relatie. Je vertrouwt elkaar volledig. Maatjes voor het leven. Maar dan op een dag blijkt hij of zij een ander te hebben. Interessanter, mooier en leuker dan jij. Bijna de helft van de scheidingen komt hierdoor: vreemdgaan.

En dat is niet als twee Duplo blokjes die je even van elkaar haalt. Dat is als twee vellen papier die aan elkaar vast gelijmd zitten en dat moet dan van elkaar af. Dat lukt niet zomaar, daarbij scheuren dingen kapot. Ik heb van dichtbij gezien wat dat met mensen doet. Die pijn, die eenzaamheid, dat verdriet, al die emoties...

Oorzaak van het kwaad

In de komende drie minuten vertel ik je, waar ik denk dat het kwaad vandaan komt. Waarom gaat er toch zoveel mis in de wereld? Waarom lukt het maar niet een samenleving te creëren waarin iedereen echt gelukkig is?

Zo’n scheiding waarover ik vertelde, die speelde zich ooit ook af tussen God en mensen. We noemen dat de zondeval. Adam en Eva, een stelletje, waren de eerste mensen ooit en ze leefden in een tuin, het paradijs, waar alles klopte. De bijbel vertelt dat ze naakt waren. Dat betekent dat er totale acceptatie en openheid was. Niemand vond je stom of keek op je neer. Iedereen kon volledig zichzelf zijn.

De boom van de zondeval

De mensen kenden God. En ze kenden elkaar. Maar dan ook echt. En ze mochten eigenlijk alles van God. God gaf ze duizenden goede dingen om uit te kiezen. Eén en al ruimte en kansen. Hij gaf ze zelfs zoveel vrijheid, dat er ook één keus tégen hem was. Eén boom waarvan ze niet mochten eten. De boom van kennis van goed en kwaad. Oftewel, als je daarvan eet… Dan leer je het kwaad kennen.

De slang

En het verhaal gaat verder. Er was een slang die hen verleidde om juist van dié boom te eten. En zo tegen God in te gaan. Ze gingen zeg maar ‘vreemd’. En toen God ze opzocht en hen ernaar vroeg, ging het van kwaad tot erger. Ze logen erover, ze verdedigden hun misstap, en het ergste was, ze gingen elkaar de schuld geven. Adam zei ‘het was Eva’ en Eva, die wees naar de slang… Ze waren nog steeds naakt, maar opeens gingen ze zich voor elkaar schamen.

Uit het paradijs

Het werd één grote puinhoop. Er was perfecte harmonie, maar nu die verdween, gingen alle relaties kapot. Adam en Eva, Gods lievelingen, konden niet meer bij God zijn. Hij wil vrede, hij is liefde, dus zo ging het niet meer samen. Ze moesten weg, de tuin uit.

Die zondeval, daar is de ellende dus allemaal mee begonnen. We willen zonder God leven. We gaan liever vreemd. We willen zélf bepalen wat goed voor ons is, we willen zelf eigenlijk een soort god zijn. Maar daarmee duwen we de echte God wel weg uit ons leven. Daar is opeens geen plek meer voor. Maar ja, zo maken we wel telkens weer dat paradijs flink onmogelijk

Er is iets mis met de wereld

Op sommige momenten voel ik dat. Zo’n dieponderbuikgevoel, dat er iets mis is met deze wereld. Een soort heimwee. Ik voel dat we gemaakt zijn voor iets mooiers. Ergens weten we het nog, hoe het was, toen ooit met God. En ergens is er een herinnering: bij God is het goed.

Dan voel ik dat verlangen weer. Ik was bedoeld voor een hechte vriendschap met God. Dichtbij God kan ik mezelf zijn. Dichtbij God kloppen mijn relaties weer, dichtbij God kan ik écht zijn. Naakt. Hij accepteert me. Bij hem hoef ik niets te verbergen.

1 Wat sprak je aan in deze video? Wat niet?
2 In de video wordt de zondeval vergeleken met vreemdgaan. Wat vind je van deze vergelijking? Is dit jou wel eens overkomen? Zo ja, hoe ben je hier vanuit je geloof mee omgegaan?
3 Jurjen spreekt over een onderbuik gevoel, een soort heimwee. Herken je dat, dat je soms het gevoel hebt dat we gemaakt zijn voor iets mooiers? Op wat voor momenten is dat?
4 Jurjen zegt: Dichtbij God kan ik mezelf zijn. Dichtbij God kloppen mijn relaties weer, dichtbij God kan ik 茅cht zijn. Wat is er in jouw leven merkbaar van je relatie met God?

De Bijbel over schepping

Het goede doen

Paulus kwam op latere leeftijd tot geloof. Hij ging er helemaal voor en is van grote invloed geweest op het ontstaan van het christendom. Op talloze plekken waar hij kwam, ontstonden kerken. Paulus bleef deze kerken bezoeken of schreef ze brieven. In deze brieven (die in de Bijbel staan) is hij erg open over wat er in zijn leven gebeurt. Hij schrijft onder andere het volgende in zijn brief aan de kerk in Rome.

Lees: Romeinen 7:18-25
Immers, ik besef dat in mij, in mijn eigen natuur, het goede niet aanwezig is. Ik w铆l het goede wel, maar het goede doen kan ik niet. Wat ik verlang te doen, het goede, laat ik na; wat ik wil vermijden, het kwade, dat doe ik. Maar wanneer mijn daden in strijd zijn met mijn wil, ben ik daar niet zelf de oorzaak van, maar de zonde die in mij heerst. Ik ontdek in mij de wetmatigheid dat het kwade zich aan mij opdringt, ook al wil ik het goede doen. Innerlijk stem ik vol vreugde in met de wet van God, maar in alles wat ik doe zie ik die andere wet. Hij voert strijd tegen de wet waarmee ik met mijn verstand instem en maakt van mij een gevangene van de wet van de zonde, die in mij leeft. Wie zal mij, ongelukkig mens, redden uit dit bestaan dat beheerst wordt door de dood? Dat doet God! Dank aan hem door Jezus Christus, onze Heer.

1 Vind je het herkenbaar dat je goed wilt doen, maar dat soms juist niet doet? Wil je een voorbeeld geven? Deel jij je schaamte hierover met God?
2 Paulus schrijft dat God hem zal redden. Op wat voor manier bedoelt Paulus dit? Probeer eens in je eigen woorden te omschrijven hoe de reddingsactie van God er uit ziet. Noem een voorbeeld uit je eigen leven.

De aanklager

Door de zondeval is er een kloof ontstaan tussen de mensen en God. De duivel (een gevallen engel van God) is samen met zijn gevolg de enige die baat heeft bij deze kloof. Hij wil het liefst de mens zo ver mogelijk bij God vandaan houden. In de Bijbel wordt de duivel ook wel de ‘aanklager’ genoemd. Hij probeert bij God ons te beschuldigen omdat we de wet hebben overtreden en eist dat we worden gestraft.

Lees: Openbaring 12:10
Nu zijn de redding, de macht en het koningschap van onze God werkelijkheid geworden, en de heerschappij van zijn messias. Want de aanklager van onze broeders en zusters, die hen dag en nacht bij onze God aanklaagde, is ten val gebracht.

1 Geloof jij dat God een tegenstander heeft die er veel baat bij heeft om deze kloof zo groot mogelijk te maken? Waarom wel of niet?
2 Op wat voor manieren probeert de duivel jou bij God weg te houden?
3 Wat kan jij doen om dichtbij God te leven?
4 Beschrijf in je eigen woorden het toekomstplaatje zoals God dit bedacht heeft. Wat wil God voor de mensen?

Meer informatie over de zondeval

Genesis 1-3
Lees de eerste hoofdstukken van de Bijbel om te zien hoe God deze wereld schiep. Lees hier ook hoe de mens vervolgens afdwaalt van God en wat dit voor gevolgen heeft. Voor een inleiding op het boek Genesis lees hier.

The Lord of the Rings- J.R.R. Tolkien (boek of film)
Als christen probeerde Tolkien door fantasie weer te geven hoe het kwaad invloed heeft in ons leven en wat het gevolg is van het slechte toelaten. Door de avonturen van een aantal Hobbits (kleine bewoners van MiddenAarde) te volgen, word je meegenomen in de keuzes die verschillende bewoners van Midden Aarde maken.

Oorlogsfilm
In de geschiedenis hebben zich vreselijke dingen afgespeeld. Denk maar eens aan de oorlogen en genocides die er zijn geweest. Bekijk een oorlogsfi lm met deze denkstof-video en les in je achterhoofd. Voorbeelden van films zijn: La vita e bella, Hotel Rwanda, The Killing Fields en Schlinder鈥檚 List.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕