Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley
16 augustus 2017

De groente met je vlees! (in 4 stappen)

Ik ben geen bebaarde bbq-beer. Niet een man die zijn overhemd openscheurt en het bloed van een net geschoten eland in zijn borsthaar toont. Geen ultieme vleesverslinder of perfecte carnivoor. Ik vind dieren namelijk best zielig. Word al emotioneel als ik per ongeluk op een kever of mier ga staan. Red vliegen door ze met een glas te vangen en buiten vrij te laten. Toch kom ik maar moeilijk van vlees eten af. Niet dat dat moet, maar ik wil het wel graag. Hieronder vind je mijn voornaamste argumenten om wél vlees te eten. En waarom ze onzin zijn...

1. “Als ik stop met vlees eten, helpt het toch niet”

Hmm, maar als ik stop met leven, stopt de wereld ook niet met draaien. Dus waarom maak ik er dan geen einde aan? Nou, omdat ik geloof een verschil te kunnen maken. Iets te kunnen betekenen in de wereld. Dat kan ik ook in het klein doen: door te stoppen met milieuvervuilend vlees eten. Uiteindelijk red ik een paar koeien (die niet geboren worden, maar ook geen vleselijk leven hebben) en bespaar ik honderden liters water. 2393 liter per hamburger om precies te zijn. WAT, 2393 LITER?! Jep, 2393 liter. En om dat belachelijke aantal te visualiseren, is hier een filmpje van een waterballonnengevecht die je kan voeren met 2393(!) liter water:

Maar Derks, je verbruikt met douchen toch ook hartstikke veel water? Klopt, maar dat kost ongeveer 50 liter (voor 8 minuten). Door één hamburger minder te eten, kan ik dus 48 keer douchen (of 48x zo lang = ruim 6 uur). Overigens wil ik die dingen niet tegen elkaar afstrepen, want ik wil juist zo min mogelijk water gebruiken. Elke stap daartoe, is een belangrijke. Dit zijn geen druppels op een gloeiende plaat, maar hele tonnen! Laat staan als iedereen minder tot geen vlees zou eten…

2. “Er zijn geen lekkere recepten zonder vlees”

Oké, minder vlees eten dus. Daar was ik ondertussen wel van overtuigd. Maar ja, dat hield wel in dat ik – een paar dagen per week – mijn standaard vleesrecepten moest transformeren in slagervrije lekkernijen. Dat vond ik lastiger dan gedacht. Namaakvlees zoals Valess vond ik namelijk totaal niet smakelijk en alleen groentjes gaat na twee maaltijden ook vervelen. Ik moest totaal opnieuw leren koken, wat er vaak toe leidde dat ik alsnog een bakje plofkipfilet uit de schappen griste wanneer ik het – na het tiende rondje supermarkt – even niet meer wist. Gelukkig heb ik het nooit opgegeven (schouderhamklopje voor mij) en heb ik nu meer vegetarische dan vleesrecepten in mijn repertoir. Mujaddara is mijn favoriet!

3. “Ik heb de smaak van vlees nodig”

Dit argument heb ik tot vorige week volgehouden. Ik vind een stokbroodje filet americain, een hamburger of kroket giga-zalig. Heb soms gewoon zin in die smaak en geen quinoa-korrel, spelt-broodje of tofuburger die mij van dat idee af kan krijgen. Immers eet ik de rest van de week zo min mogelijk vlees. Dus mag ik soms wel ‘zondigen’. Maar ja, een klein lek veroorzaakt een groter lek; zonder dat ik het doorhad at ik weer (bijna) iedere dag vlees...

Maar toen was daar – tromgeroffel – De Vegetarische Slager. Ja, het bestaat, een slager die werkt zonder vleesproducten. Ik houd totaal niet van reclame maken (en krijg hier ook niet voor betaald), maar sinds mijn vriendin – die zelf bijna veganistisch eet – dit introduceerde, ben ik om. Filet americain, hamburger, kroketten. Ze hebben het allemaal, maar met één belangrijk verschil: het is op plantaardige basis. En – in tegenstelling tot eerdergenoemde vleesvervanger – smaken de producten van De Vegetarische Slager ook echt naar vlees. Nee, ik ben niet de enige die dat vindt. Dus nu, wanneer ik onverhoopt trek heb in een vleesgerecht, houd ik mezelf gewoon voor de gek met een plantaardig surrogaat. Net zo lekker, maar dan veel beterrr!

4. "Planten hebben ook pijn..."

Maakt het vegetariër zijn van mij een heilig sojaboontje qua milieubewustzijn? Nee, ik kan nog genoeg dingen verbeteren. Minder vliegtickets boeken bijvoorbeeld. Of minder kleine wasjes draaien. Korter douchen. Koelkast sneller dichtdoen. Duurzame kleding kopen. Enzovoort. Ik ben geen haar beter dan vleeseters. Bovendien schijnen planten ook gevoel te hebben. Het belangrijkste is om elke stap naar duurzamer bestaan toe te juichen en daarbij in mijn achterhoofd te houden dat er nog genoeg moet gebeuren. Constant kritisch blijven.

De wereld is misschien in één dag gemaakt, hij is niet in één (vleesloze) dag gered.

Volg ons

© Evangelische Omroep - Algemene voorwaarden