Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ben je sneller depressief als je rijk bent?

23 mei 2017 · Leestijd 3 min

BEAM gaat op zoek naar mogelijke oorzaken van depressie. Dingen in onze omgeving die sombere gevoelens, stress of neerslachtigheid kunnen veroorzaken. Vandaag: Ben je sneller depressief als je rijk bent?

Rijkdom, kun je daar depressief van worden?

Wordt depressie misschien veroorzaakt door onze alsmaar groeiende welvaart? Misschien is een eenvoudig leven wel de oplossing. Of meer tevreden zijn. Zijn er überhaupt verbanden tussen rijkdom en depressie?

In December 2016 zag de top 3 van landen met depressiviteit er als volgt uit:
1. Frankrijk: 21 procent
2. Verenigde Staten: 19,2 procent
3. Nederland: 17,9 procent

Nederland als derde. Pittig. Maar wat misschien nog wel meer opvalt is dat deze top 3 niet bestaat uit landen met lage inkomens en een slecht werkende economie, maar met drie toplanden; landen met veel rijkdom en een groeiende welvaart. Hoe komt dat?

Alles wat we willen… en meer

Aan een depressie kun je voor een groot deel niets doen. Toch wordt de één sneller depressief dan de ander. Rijke mensen worden blijkbaar sneller depressief dan arme. In de documentaire ‘Alles wat we wilden’ wordt een van de oorzaken gezocht in de groeiende cultuur van meer, meer, meer. ‘Genoeg’ lijkt niet meer te bestaan en de steeds toenemende druk om succesvol te zijn, helpt niet bepaald mee.

In een land met veel welvaart kan iedereen een ster zijn, en mooi, en populair. Het doel is een groot sociaal netwerk, een perfect uiterlijk, flitsende carrière, de ideale partner en een fantastische smaak. Je moet jong zijn, en knap, en creatief, en ambitieus. Het lijkt nooit genoeg. Dat al deze dingen de nodige stress opleveren en ervoor zorgen dat steeds meer mensen met een burn-out thuis komen te zitten lijkt weinig uit te maken. Daar ben je toch zeker zelf verantwoordelijk voor?

Depressie is geen welvaartsziekte

Als je dit alles zo leest lijkt welvaart een nogal negatief effect te hebben. Toch zijn er ook mensen die zeggen dat depressie helemaal geen welvaartsziekte is en dat ook in arme landen depressie voor komt. Het verschil is dat de gezondheidszorg daar er nog niet goed mee kan omgaan.

Depressie-onderzoekster Claudi Bockting ontwikkelde met haar team een therapie voor mensen in ontwikkelingslanden. Omdat tegenwoordig vrijwel iedereen een telefoon heeft, ook in arme landen, hebben ze een online behandeling opgezet. De online behandeling die zij hebben ontwikkeldt, laat mensen stap voor stap weer activiteiten ondernemen. Want in beweging blijven is volgens haar een van de sleutelwoorden.

Het is niet eenvoudig

Natuurlijk zijn er meer oorzaken voor een depressie dan alleen maar welvaart, maar het draagt niet bepaald bij aan de oplossing. Het is nooit simpel. Wat denk jij? Heeft welvaart invloed op het ontstaan van depressies? Of heeft dat er helemaal niets mee te maken? Herken jij de stress en druk uit de documentaire? Laat het ons weten!

Deel je verhaal met ons via beamredactie@eo.nl

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡