Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley
31 maart 2017

HEILIG BOONTJE: “Mijn vader is herder voor de soldaten-schapen”

De vader van Renske (20) is voorganger, maar niet zo maar één. Hij werkt bij defensie en is dus dominee voor militairen. Dat moet heel spannend zijn! Wat vindt Renske van het werk van haar vader?

Wie ben je?
“Ik ben Renske. Samen met mijn ouders en twee broertjes woon ik in Streefkerk. Ik zit in het eerste jaar van mijn opleiding HBO Watermanagement. ”

Je vader is dominee. Maar niet van een gewone gemeente.
“Klopt, mijn vader is dominee bij defensie. Hij doet dat al zo lang ik mij kan herinneren. Ik weet dus niet beter. Als kind vond ik het altijd heel stoer wat mijn vader deed. Hij werkt met soldaten, daar was ik heel trots op.”

Dominee bij defensie, wat houdt dat precies in?
“Hij werkt een aantal jaren bij een eenheid. Daarna solliciteert hij zelf bij een andere eenheid. Dat betekent dat hij dan weer op een andere kazerne in Nederland gaat werken. Bij defensie werken veel militairen die niet geloven. Het werk van mijn vader betekent dus vooral veel praten met de mensen op de kazerne. Hij preekt ook wel eens, maar niet iedere zondag. Hij gaat ook gewoon als ieder ander iedere dag naar zijn werk. Het gebeurt maar af en toe dat hij een nachtje niet thuis is.”

Gaat hij ook mee op missie naar oorlogsgebieden?
“Ja, hij is drie keer meegereisd op een missie. Hij ging twee keer naar Afghanistan en een keer naar Irak. Niet alleen voor mijn vader is het moeilijk om zo lang van huis te zijn, ook wij vonden dat heel spannend. Dan telde ik de dagen af dat hij weer terug zou komen. Mijn moeder, broertjes en ik vonden dan steun bij elkaar en bij God. Ik bad dan iedere avond of alles goed mocht gaan. Gelukkig is hij veilig thuisgekomen.”

Wat vinden je vrienden van het werk van je vader?
“Mijn gelovige vrienden begrijpen wel wat mijn vader doet voor de kost. Zeker de vrienden die dicht bij mij staan, weten precies wat zijn werk inhoudt. Soms moet ik het uitleggen. Dan vertel ik vaak dat mijn vader zorgt voor de militairen. Hij praat met ze als ze bijvoorbeeld problemen hebben. Hij is een soort herder voor de soldaten-schapen.”

Had jouw leven er heel anders uit gezien als je vader een ander beroep had gehad?
“Dat weet ik niet zo goed. Ik denk niet dat mijn leven compleet anders was geweest als mijn vader een andere baan had gehad. Maar het heeft natuurlijk wel invloed gehad op wie ik nu ben. We hebben het best vaak over defensie. Het lijkt mij ergens wel leuk om bij defensie te werken, maar ik doen nu een heel andere studie. Het is nooit mijn droom geweest om hem achterna te gaan. Maar hij heeft mij wel een geïnspireerd. Van hem heb ik geleerd om mensen niet in hokjes en vakjes te stoppen, maar ieder mens als uniek te zien, dus ook de militairen. Iedereen heeft een eigen verhaal.”

Ben jij ook een ‘Heilig Boontje’? Stuur een mailtje (beamredactie[at]eo.nl) en vertel ons iets over jezelf. Wie weet sta jij volgende keer in deze rubriek te shinen!

Volg ons