Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Schild #2: Perfectionisme om kwetsbaarheid te ontduiken

21 februari 2017 · Leestijd 3 min

Kwetsbaar zijn is ontzettend moedig. Als jij je hart op tafel legt, is er namelijk van alles wat zou kunnen gebeuren zonder dat jij daar nog controle over hebt. We bedenken dan ook allerlei manieren om maar niet kwetsbaar te hoeven zijn: we bouwen een schild tegen kwetsbaarheid. Deze week bespreken we 3 van deze schilden. Het tweede schild: perfectionisme.

Het is kwetsbaar om te zeggen: ‘Ik weet dit niet’ of ‘kan je me helpen, want ik heb mijn werk niet af.” Een schild dat mensen gebruiken om niet kwetsbaar te hoeven zijn, is perfectionisme. Onderzoekster Brené Brown* stelde een definitie van perfectionisme op:

Perfectionisme is niet hetzelfde als streven naar kwaliteit. Perfectionisme heeft niets te maken met gezonde prestaties en groei. Perfectionisme is een vorm van zelfbescherming. Het is de overtuiging dat we, als we dingen perfect doen en er perfect uitzien, de pijn van verwijten, afkeuring en schaamte kunnen minimaliseren of voorkomen. Perfectionisme is een loodzwaar schild dat we met ons meeslepen vanuit de gedachte dan het ons zal beschermen, terwijl het juist datgene is wat ons ervan weerhoudt gezien te worden.

(Test hier hoe perfectionistisch jij bent.)

Perfectionisme is schadelijk, omdat perfectie niet bestaat. Je streeft naar iets wat niet haalbaar is. Mensen zijn nooit perfectionistisch omdat ze dat zelf gewoon fijn vinden, maar doen dit omdat ze geen enkele kwetsbaarheid aan anderen willen laten zien. Maar dan vergeet je dat je mét je imperfecties waardevol bent. Als je constant het toneelstuk opvoert dat je perfect bent, is dat uitputtend. En hoe kan iemand je dan ooit écht leren kennen?

Hoe leg je dit schild af?
We sloven ons allemaal tot op een bepaalde hoogte uit voor een ander, iedereen is gevoelig voor waardering van buitenaf. Maar of jouw perfectionisme nou af en toe de kop op steekt of een allesverslindend monster is, je kunt er vanaf komen door je mindset te veranderen van ‘wat zullen ze wel niet van me denken!?’ naar ‘ik ben genoeg’. Je kan leren om net zo tegen jezelf te praten als tegen iemand waar je veel van houdt: warm en begripvol.

Onthoud: Je bent niet pas waardevol als je iets perfect doet. Als je kwetsbaar durft te zijn, ga je van perfectionist naar goed-genoegist. En dat is ook goed. 

Herken jij dit schild? Of herken je misschien schild 1: wantrouwen naar geluk? We vinden het leuk om te horen wat jij vindt van het thema kwetsbaarheid. Je kunt ons altijd appen (0683673700) of mailen (beamredactie @eo.nl)

* De volledige onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡