Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Groot Probleem

6 november 2016 · Leestijd 4 min

Ik heb het allerleukste zusje van de wereld. Pauline heet ze.

Ze heeft een bos blonde krullen om jaloers op te worden en haar blauwe ogen zijn oogverblindend. Pauline heeft niet alleen de beauty, maar ook de brains: ze studeert commerciële economie, loopt as we speak stage bij een online marketingbureau op Wallstreet (ja, die in New York) en ze ontwerpt trouwkaarten. Haar lach is aanstekelijk en ze is ook nog eens super lief. Wat ik al zei, ik heb het allerleukste zusje van de wereld.

Maar… Mijn zusje heeft een Probleem. Een heel Groot Probleem. Het is gruwelijk mis met haar. Komt ie: ze is bijna 21 jaar en nog steeds single (ik haat dat woord, we zeggen toch ook geen double tegen iemand met relatie?). Een jaar geleden kon ze er nog wel mee wegkomen, maar nu wordt steeds pijnlijker zichtbaar dat ze achterloopt. Want steeds meer (christelijke) vriendinnen en dispuutsgenootjes om haar zijn al wél single-af. Sommigen zijn zelfs al verloofd of getrouwd. Pijnlijk.

Steeds meer mensen om mijn zusje heen krijgen haar Grote Probleem in de gaten. Het is hartverwarmend om te zien hoe ze meeleven. Bij verjaardagen, borrels en familiefeestjes vragen ze: ‘Ik snap niet dat zo’n leuke meid als jij nog geen verkering heeft’ of ‘Wacht maar, met jou komt het vast ook ooit wel goed’. Geserveerd met een blik die doet vermoeden dat er zojuist iemand is overleden. Het gaat nog verder, ze proberen mijn zusje zelfs te helpen om van haar Grote Probleem af te komen en trekken voor haar al hun koppelskills uit de kast. Zo lief!

Singles worden behandeld als sociaal onhandig.

Zien jullie wat hier gebeurt? Singles worden behandeld als sociaal onhandig. En daardoor gaan sommige singles bijna denken dat ze helemaal niet zo leuk zijn. Mijn zusje vertelde me dat ze soms denkt dat er iets mis is met haar, omdat ze het christelijke patroon niet volgt. Op je 18e een relatie, op je 21e trouwen en op je 24e kinderen, zoiets. Terwijl de kandidaten voor haar in de rij staan, ze al 38 keer getrouwd had kunnen zijn, maar bewust voor kiest om haar eigen ding te doen en oprecht geniet van het single zijn.

Wij maken pas een Groot Probleem. Namelijk: dat jongeren niet meer heldere keuzes kunnen maken over hun eigen liefdesleven. Ik sprak laatst een jongen van 20 jaar die erover twijfelde of hij zijn niet-werkende relatie wel kon beëindigen, omdat hij niemand in zijn omgeving dat nog zag doen. Ik hoorde het verhaal van een jonge vrouw die net zo’n mooie bruiloft als haar vriendinnen wilde, maar geen idee had waar ze ‘ja’ tegen zei en een paar jaar later de scheidingspapieren weer tekende. En ik sprak een jong meisje dat zich zo schuldig voelde dat ze al seks had gehad met haar vriendje. Nu ging ze gelukkig bijna trouwen en dan zou dat probleem in één klap voorbij zijn.

Zullen we het volgende afspreken, koppelaars en andere oprecht geïnteresseerden: stop met al die pushende vragen en behandel een single als een compleet mens, wat hij of zij namelijk is. ‘Doubles’ zonder ring: neem de tijd die je nodig hebt om te onderzoeken of jullie elkaar eeuwig trouw willen beloven en laat je niet gek maken door ‘doubles’ mét ring. Singles: sla van je af, doe je eigen ding en laat je nooit wijsmaken dat jij niet leuk genoeg bent. En word de beste versie van jezelf. 

Pushende tantes of iets te geïnteresseerde studiegenootjes kun je aangeven bij ons speciaal daarvoor door BEAM geopende Meldpunt No Pressure. Ik zorg er dan persoonlijk voor dat ze hun nieuwsgierigheid voortaan voor zich houden. En wie mijn zusje nog lastigvalt? Die krijgt een Groot Probleem met haar grote zus. 

Charlotte is redacteur en presentatrice bij jongerenmerk BEAM maakte een documentaire over de druk onder christelijke jongeren om zo snel mogelijk een liefje aan de haak te slaan. Vanavond om ongeveer 23.45 uur zie je hem op NPO3!!!


Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡