Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat te doen bij seksueel misbruik?

20 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Seksueel misbruik komt soms opeens heel dichtbij. Misschien ken jij iemand die hier mee te maken heeft. Of… ben je zelf slachtoffer. Wat kun je doen?

BEAM belde met Corine van de Burgt, medewerker bij de christelijke hulporganisatie Eleos. Voor haar werk kwam zij veel jongeren tegen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik. “Soms was ik de eerste die het hoorde.”

Wanneer is er sprake van seksueel misbruik?

“In het ene geval is dat duidelijker dan in het andere. Er is sowieso altijd sprake van misbruik als er iets tussen een volwassene en een minderjarige voorvalt op dit gebied. Onder leeftijdsgenoten is de grens soms wat vager, maar kan er zeker wel misbruik plaatsvinden. Wanneer meiden het bijvoorbeeld moeilijk vinden om hun grenzen aan te geven en als daar misbruik van gemaakt wordt. Altijd geldt: als er iets gebeurt waar jij het niet mee eens bent, moet je je grens aangeven. Voor een dader is het namelijk niet altijd helder dat hij op dat moment een grens overschrijdt. Helaas gebeurt dat niet altijd.”

Hoe herken je signalen van misbruik?

“Een uiting kan zijn dat er plotseling verandering van gedrag is. Iemand die altijd heel vrolijk was en nu opeens niet meer. Of iemand gedraagt zich opeens heel uitgelaten en uitdagend, vooral op seksueel gebied. Ook kunnen jongeren in een depressie raken. Ik heb zelfs jongeren ontmoeten die letterlijk niet meer praatten. Bij anderen uit het zich weer in lichamelijke klachten. Als iemand bijvoorbeeld veel vage klachten heeft, vaak naar de huisarts gaat niet lekker in z’n vel zit, dan kan daar iets achter zitten.”

Wat kun je doen als je vermoedt dat iemand wordt misbruikt?

“Probeer het bespreekbaar te maken. Werkt dat niet? Praat dan met deskundigen uit de omgeving. Een studentenpastor of vertrouwenspersoon bijvoorbeeld. Zoek in ieder geval mensen die er wat mee kunnen, die daarvoor zijn opgeleid en weten welke hulp er eventueel geboden moet worden.”

Praten is noodzakelijk, want alleen kom je er niet uit

“Je hebt wel toestemming nodig van het slachtoffer. Wees daarom altijd duidelijk en stellig over wat je ziet en wat je van plan bent. Bijvoorbeeld dat je naar een vertrouwenspersoon gaat om erover te praten. Zorg er in ieder geval voor dat jij niet de enige bent die het weet, maar er niks mee kan. Dan word je klemgezet en vroeg of laat wordt het grote geheim van een ander ook voor jou een probleem. Het risico is dat je de vriendschap op het spel zet, maar soms heb je weinig keus. Een andere optie is dat je belt met Veilig Thuis, hier kun je anoniem de situatie bespreken en krijg je tips.”

Wat doe je als je zelf slachtoffer bent?
“Zoek iemand op die je vertrouwt en praat erover. Dat is de enige manier. Praten is noodzakelijk, want alleen kom je er niet uit. Vroeg of laat krijg je er last van. Bij iedereen uit zich dat op een andere manier, maar het heeft sowieso invloed op je. Seksueel misbruik heeft alles met identiteit te maken. Het vormt een belemmering op het ontwikkelen van een gezonde persoonlijkheid. Onbewust maakt het heel veel los. Hulp zoeken is daarom heel belangrijk.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡