Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zuid-Afrikaanse kerk Gabola draait helemaal om bier en bijbel

23 april 2018 · Leestijd 3 min

Geen water, maar alcoholische drank over je hoofd tijdens je doop? Dan moet je bij de Gabola kerk in Zuid-Afrika zijn. Deze kerk draait volledig om bier en bijbel…

Bier en bijbel

ap_gabola_kerk_drank_bier_bijbel

Bier en Bijbel, niet iets waar je de gemiddelde kerkdienst aan koppelt. Dat is dan ook niet de bedoeling van zelfbenoemde bisschop Tsietsi Makiti (52). Daarom richtte hij de kerk Gabola vorig jaar augustus op. Hij wil alle mensen die verstoten zijn uit andere kerken bij elkaar houden. Makiti had zogezegd een droom van God. Daarin vertelde God hem dat hij die mensen weer een plek moest geven waar ze God konden aanbidden.

De Gabola kerk moet volgens hem die plek zijn. Een plek waar iedereen zich welkom voelt, vertelt Makiti aan The Associated Press: “Wij zijn een kerk voor hen die zijn afgewezen door andere kerken omdat ze alcohol drinken. De Gabola kerk is er voor iedereen die wordt gezien als zondaar. Wij drinken voor verlossing, zodat de Heilige Geest in ons kan komen.”  De naam Gabola is niet zomaar ontstaan. Het betekent ‘drinken’ in het Setswana, één van Zuid-Afrika’s officiële talen.

“Het doel is om bars, kroegen en shebeens (een café in een sloppenwijk) om te toveren in kerken, en kroegeigenaren te bekeren tot predikanten”. Vertelt Makiti. “In andere kerken zegt men heilig te zijn, maar daar drinken ze in het geheim. Zij denken dat God hen niet ziet, maar de Heer zoomt in op hen en kan hun daden zien. Wij drinken openlijk tijdens onze diensten. Dat kunnen we in vrede doen, met liefde voor elkaar.”

Tegengeluid

Niet iedereen is blij met deze bierkerk, er is veel kritiek, vooral vanuit gevestigde Zuid-Afrikaanse kerken. Aartsbisschop Modiri Patrick Shole, hoofd van de Zuid-Afrikaanse Raad van Onafhankelijke Kerken: “Gabola heeft niets te maken met het woord van God. Het zijn geen echte kerkdiensten. Ze gebruiken de bijbel om kroegen en alcoholgebruik te stimuleren. Maar het is ketterij en gaat volledig tegen alle doctrines in.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡