Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Zodra het oktober wordt, ga ik me anders voelen”

26 oktober 2018 · Leestijd 3 min

Een winterdipje, we kennen het allemaal wel: je voelt je een beetje down en verveeld en vertrekt liever naar een warm land. Voor de 22-jarige Annemiek is het iets meer dan alleen een ‘dipje’. Zodra het winter wordt, komt zij in een ‘depressie light’, zoals ze het zelf noemt.

Een groot verschil

“Er zit voor mij echt een verschil tussen zomer en winter. In de zomer heb ik zin om leuke dingen te doen en om te chillen met mensen. In de winter kost dit me heel veel energie. Zodra het oktober wordt weet ik dat ik me anders ga voelen. Ik ben heel moe, moet veel slapen en goed opletten hoe ik mijn energie verdeel. Als ik dat niet doe, stort ik in.”

Een grote winterdip

“Ik ben best wel introvert, dus hoewel ik van contact met mensen enorm kan genieten, krijg ik er niet altijd energie van en kost het me juist veel energie, energie die ik in de winter juist goed kan gebruiken voor mezelf. Vroeger had ik er nog meer last van, meestal merkte ik achteraf pas dat ik weer zo’n grote winterdip had gehad.

Sinds afgelopen jaar weet ik gelukkig steeds beter hoe ik ermee om moet gaan. In de winter kan ik met minder mensen iets leuks doen. In het begin was dat moeilijk en moest ik veel mensen teleurstellen. De mensen waarmee ik een minder goede band heb, spreek ik nu gewoon weer in de zomer.”

Iedereen gaat door

“Ik heb een tijdje professionele hulp gehad toen het psychisch écht niet zo goed met mij ging, deze hulp heeft mij ook geholpen om beter met de winterdip om te gaan. Uiteindelijk is dat gewoon een mini-versie van heel lang slecht in je vel zitten. Depressie light; zo zou je het kunnen noemen. Ik voelde me ook altijd een beetje een aansteller, iedereen gaat in de winter net zo hard door als anders. Inmiddels weet ik dat dit gewoon is hoe mijn lichaam werkt in combinatie met mijn karakter.”

Chocolademelk en een dekentje

“Gek genoeg vind ik de winter best gezellig, ik heb er nu ook gewoon zin in. Ik vind het heerlijk om straks weer met een dekentje en chocolademelk op de bank te zitten. Wat dat betreft is het een beetje dubbel. Mijn brein en lijf kijken er anders tegenaan dan ikzelf, dat is het vreemde. Het is niet zo dat ik de winter een verschrikkelijke periode vindt.”

Placebo is ook goed

“Ik slik vitamine D om mijn levels op pijl te houden, daarnaast neem ik ook wat homeopathische pillen. Ik weet niet of dat echt werkt, maar als het een placebo-effect heeft vind ik dat ook prima. Hierdoor krijg ik het gevoel dat het beter met me gaat en dat ik blijer word als ik in paniek ben of me down voel.”

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡