Ga naar submenu Ga naar zoekveld

RECAP: Zo word jij een pionier 😎

6 juni 2023 · Leestijd 6 min

Het thema van de EO-Jongerendag was Pioneers. Jij was er natuurlijk bij, dus dan heb je van alles erover gehoord! Maar als je nog steeds benieuwd bent wat een pionier is en hoe Jezus in dat verhaal past, moet je even verder lezen.

Voel jij je weleens een naïeve sukkel, wanneer je droomt van een wereld waarin dingen anders en beter zijn? Want laten we even eerlijk zijn: het gaat niet echt lekker. Oorlog, nog nooit zo veel jongeren bij een psycholoog, heftige klimaatveranderingen… Tóch kun jij het verschil maken, want ergens in jou schuilt een pionier. En die ziet de wereld niet alleen zoals ze nu is, maar ook zoals ze zou kunnen zijn!

Wat is pionieren?

Een pionier is iemand die onbekend terrein betreedt, meestal met de bedoeling om zich daar te vestigen, met de verwachting dat anderen zullen volgen. In de wereldgeschiedenis zijn best veel pioniers terug te vinden. Hier een paar beroemde voorbeelden:

- Fernão de Magalhães: een Portugees die tussen 1519 tot 1522 als eerste de wereld rondzeilde (hij overleed onderweg, maar achttien zeelieden overleefden de tocht). 

Edmund Hillary: een Nieuw-Zeelandse klimmer die samen met Tensing Norgay uit Nepal op 29 mei 1953 als eerste de top van de Mount Everest bereikte.

- William Wilberforce: hij kreeg het voor elkaar dat Engeland in 1807 de slavernij afschafte.

Mahatma Gandhi: hij leidde India geweldloos tot zelfstandigheid.
- Nelson Mandela: de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, hij rekende af met apartheid.

- Steve Jobs: de medeoprichter van Apple; hij kreeg de wereld aan de iPhone.  

 -Aletta Jacobs: zij was in 1878 de eerste vrouwelijke arts in Nederland.

Oké, dit zijn allemaal mensen die grote dingen voor elkaar kregen. Logisch als je nu denkt: ja, hallo, dit is zo groots, dat lukt mij nooit… Maar pioniers zijn niet alleen mensen die iedereen kent. Je hoeft geen beroemdheid te zijn of te worden. Het is een mindset: ik wil dat het anders of beter wordt, en ik zet stappen in die richting.

Steve Jobs startte Apple met een paar vrienden door jarenlang maar wat te knutselen in zijn garage, en Aletta Jacobs stuurde een brief naar de minister of ze alsjeblieft als eerste vrouw aan de universiteit mocht studeren. De minister reageerde door haar vader een brief terug te sturen in plaats van haarzelf. Dat zag er niet echt hoopvol uit, maar elke grote verandering begint met een kleine stap.

Jezus als ultieme Pionier

Als christen heb je geluk: jij hebt een beroemdheid als voorbeeld. Hij is een veel grotere inspiratie dan de mensen over wie je net las. Jezus is de ultieme Pionier. Hij betrad als God in een mensenlichaam letterlijk nieuw terrein. Hij kwam op een aarde waar Hij nog nooit als mens rondgelopen had, mét een droom: Hij wilde dat dingen anders zouden worden. Hij geloofde dat het beter kon en begon te bouwen aan een nieuw koninkrijk.

Jezus deed voor zijn tijd revolutionaire uitspraken en deed dingen waarvan iedereen onder de indruk was. Hij leerde zijn volgelingen om kleine stappen te zetten: Jezus verwachtte geen spectaculaire ondernemingen, maar kleine, alledaagse beslissingen om Hem te volgen.

Uiteindelijk deed Hij iets wat geen pionier voor of na Hem ooit deed: Hij stierf aan een kruis en opende daarmee een nieuwe weg naar God. De ultieme ‘pioniers-daad’: het nieuwe land van Jezus, zijn koninkrijk, is nu open voor gewone mensen zoals wij.

Leren pionieren zoals Jezus

Goed, Jezus is een pionier, maar hoe pionierde Hij? Als je de Bijbel leest, is er van alles over te ontdekken. Maar drie dingen vallen meteen op:

Jezus deelde zijn dromen met anderen.Hij zocht medestanders. Dat waren er niet meteen duizenden. Jezus zocht slechts twaalf mensen uit om zijn plannen uit te voeren. Die twaalf waren belangrijk: ze hielpen Hem en leerden zo steeds beter wat Hij bedoelde met dat mysterieuze nieuwe koninkrijk. Een pionier is degene die de eerste stap zet richting verandering, maar het is belangrijk om mensen te vinden, die mee willen doen.

Jezus deed wat Hij zei. Dat noemen we: practice what you preach. Het is nog steeds een belangrijke les voor iedereen die iets wil veranderen. Geef het goede voorbeeld. Als jij wilt dat je klasgenoten aardiger voor elkaar zijn, moet je daar zelf mee beginnen. Ook al kun je nooit alles in één keer veranderen, begin alvast bij jezelf. Op die manier beweeg je in de richting van je droom.

Jezus vertrouwde op God. Let op: dat maakt Jezus een bijzondere pionier. Hij had een missie en wist dat Hij die niet in zijn eentje ging uitvoeren. Hoeveel tegenslagen Hij ook had, zijn geloof in God bleef overeind. Pionieren mislukt namelijk best vaak. Dingen gaan anders dan je denkt, of je poging om iets te veranderen, gaat mis. Goed om dan te weten dat God de Eindbaas is van alles.

Wat als het niet lukt?

De wereld is soms een grote lelijke plek, maar je hoeft niet weg te kruipen. En nee, je kunt ook niet alles veranderen. Maar het verschil maken, dát kan wel! God houdt van beginnetjes, van kleine stapjes. Hij vindt het ook niet erg, als iets mislukt. Sterker nog, Hij zegt zelfs dat Hij juist sterker kan zijn, wanneer jij zwak bent. Wanneer jou iets zélf niet lukt, is dat een mogelijkheid om te laten zien hoe groot God is.

Als je Jezus gaat volgen, ga je dingen zien waarvan je wilt dat ze anders worden: hoe je klasgenoten met elkaar omgaan; hoe kleding gemaakt wordt; hoe varkens leven op een boerderij; hoe stadionbouwers in Qatar worden behandeld… Maar ook in je eigen leven, vlak onder je neus: hoe jij omgaat met mensen, hoe je kijkt naar anderen. Op het moment dat jij besluit Jezus te volgen, betreed je een nieuw terrein: het koninkrijk, het land van Jezus. Je gaat ontdekken wat het betekent om daar te wonen. Begin gewoon met lopen. Zet de eerste stap. Je weet niet waar je precies eindigt. En ja, je struikelt vast wel, maar dat is niet erg. Jij bent een pionier.

Pioniers uit de Bijbel

  • Mozes bevrijdde het volk Israël uit slavernij. Die hele geschiedenis begon met Mozes’ eerste stap richting een brandende braamstruik. 
  • Samuel werd een belangrijke profeet, omdat hij besloot te luisteren toen hij ’s nachts iemand hoorde roepen. 
  • David besloot het op te nemen tegen de reus Goliat en werd uiteindelijk de grootste koning van het hele Oude Testament. 
  • De twaalf discipelen schreven geschiedenis, doordat ze hun dagelijkse bezigheden in de steek lieten toen ze Jezus ontmoetten. 
  • Jezus was de ultieme Pionier: Hij kwam letterlijk op een nieuwe plek – de aarde – en stichtte tijdens zijn leven een compleet nieuw koninkrijk. 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡