Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo word je GELUKKIG: hecht niet aan GELD

7 juli 2017 · Leestijd 3 min

Stel, je staat bij de kassa en rekent je boodschappen af. Als je de pinpas insteekt en je pincode hebt ingetoetst krijg je plotseling de melding: ‘geen saldo’. Wat doe je? Hoe voel je je? De meesten van ons zullen een gevoel van schaamte krijgen, misschien wel een klein beetje paniek. Misschien heb je de neiging om de caissière te vertellen dat je heus wel genoeg geld hebt. Dat er vast een foutje is gemaakt. Geld is vaak gekoppeld aan onze emoties en we laten ons er vaak door leiden. Hoe komen we daar onderuit?

Geld is een probleem. Financieel expert Suze Orman zegt dat de gevoelens die wij vaak aan geld koppelen angst, schaamte, paniek en soms zelfs woede zijn. Ga het maar eens bij jezelf na. Hoe voelde jij je in het bovenstaande voorbeeld?
Een ander probleem dat door geld ontstaat is de ‘voor wat hoort wat’-gedachte. Alles heeft een prijskaartje. Sterker nog, soms lijkt het wel alsof jij pas iets waard bent als je ervoor betaald krijgt. Je moet eerst iets doen voor je iets krijgt. Dat is jouw waarde. Opgroeien met geld
Al vanaf je klein bent leer je dat geld een ruilmiddel is. Wil je een ijsje, speelgoed of een dagje naar de dierentuin? Dat kost geld. Alles heeft een prijskaartje, vooral de leuke dingen. Als je ouder wordt leer je ook nog eens dat hoe beter, moeilijker en langer je werkt, hoe meer geld je krijgt. Geld wordt daarbij gekoppeld aan pijn en genot. Heb je geld, dan heb je een dak boven je hoofd, eten en spullen. Heb je geen geld, dan dreigt honger, dakloosheid en armoede. (Als je echt een doemdenker bent: de dood.) Geld is ons meetsysteem voor waarde. Soms lijkt het zelfs te bepalen hoeveel wij zelf waard zijn.

Er zijn veel ergere dingen in het leven dan geen geld hebben

Het is hoog nodig dat we anders tegen geld aan gaan kijken, volgens Suze Orman. Wat we vaak vergeten is dat er veel ergere dingen in het leven zijn dan geen geld hebben. Geen vrienden hebben bijvoorbeeld. Geen familie hebben. Een slechte gezondheid. Geen doel in je leven. Dat is echte armoede. “Mensen hebben geen flauw idee waar ze het over hebben,” zegt ze. “Ze denken dat ze zich ellendig voelen omdat ze helemaal geen geld hebben. Ze denken echt dat als ze meer geld zouden hebben dat ze minder problemen zouden hebben. Het probleem is dat dit helemaal niet klopt!
De reden waarom ze geen geld hebben is de manier waarop ze naar het leven kijken en om wie ze zijn. Wie je bent bepaalt wat je verdient. Niet andersom. Jij, en alleen jij, bepaalt hoeveel geld je waard is. Jij bepaalt wat de wereld om je heen je waard is. Het is niet andersom. Geld en de dingen om je heen definiëren nooit wie jij als persoon bent.” Geld kan niet definiëren wie jij bent. En is het dan niet makkelijker om arm te zijn, in plaats van rijk? Heb je in ons ‘rijke’ westen niet meer verleiding om geld te laten bepalen wie jij bent? Het is beter om je waarde niet door geld te laten bepalen. Zegt ook Jezus dat niet? “Gelukkig jullie die arm zijn, want van jullie is het koninkrijk van God.” (Lucas 6:20b) De wereld op zijn kop. Wat denk jij? Hecht jij aan geld?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡