Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo voelt het om depressief te zijn

22 juni 2018 · Leestijd 3 min

Hoe een depressie zich bij iemand nestelt, ontwikkelt en hoe het voelt om depressief te zijn is voor buitenstaanders soms moeilijk te begrijpen. Wat gaat er precies in iemand om? NOS op 3 heeft geprobeerd om dit gevoel op een duidelijke en hele mooie manier uit te leggen.

Ga naar de website van NOS op 3

Via een speciale website zet Nos op 3 het onderwerp depressie neer. De site opent met een donkere wolk met daarin de tekst ‘Ik zie wat jij niet ziet en de kleur is zwart’, en vertelt vervolgens het verhaal: “In deze special kruip je een dag in het hoofd van depressieve jongeren”. Zes verschillende jongeren komen aan het woord en leggen in korte stukjes uit hoe zij hun dag ervaren. Maar je ervaart vooral hoe het is om voor één dag depressief te zijn. 

Allereerst wordt de dag geopend, voor veel mensen die depressief zijn is dit een zwaar moment. Terwijl je naar beneden scrollt in de special gaat de wekker, staat er een afspraak in je agenda en word je direct belaagd met appjes. Misschien is dit in je dagelijkse leven ook wel zo, maar wanneer je depressief bent geeft dit extra veel paniek. “Eén afspraak is vaak al reden voor twijfel en stress.”

Verderop in de special volgt een video van een jongen die boodschappen moet doen, tijdens die video kun je ‘depressiemodus aan’ en ‘depressiemodus uit’ selecteren. Hoewel dit voor de meeste mensen geen zware taak lijkt, wordt in de video al snel duidelijk dat depressie zelfs het doen van boodschappen kan veranderen in een ware hel.

Ook social media is voor mensen met een depressie een negatieve plek. Dit komt duidelijk naar voren in de special. Vrienden hebben een nieuwe baan, gaan op reis, en jij ligt nog steeds in bed. Een heftige confrontatie voor mensen met een depressie.

Het stuk eindigt op een positieve noot, waarin de zes jongeren vertellen hoe ze eruit zijn gekomen, hoe ze zich nu voelen en wat jij het beste kunt doen als je depressief bent. Bekijk het bijzondere artikel hier!  

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡