Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo versoepel jij de regels van je moeder

13 december 2016 · Leestijd 5 min

Hoe praat je op je moeder in zodat je later thuis mag komen? Hoe krijg je het voor elkaar dat je op zondagochtend een keer in je bed mag blijven liggen? Zoek jij ook al je hele leven naar antwoorden op deze moedergeheimen? Stop met zoeken. BEAM sprak een doorgewinterde moeder die in het belang van alle moeders en kinderen op deze aardbol de moed(er)ige beslissing heeft genomen deze geheimen te onthullen.

Hoe beslis je de bedtijd van een kind?

“Ik kijk naar wat het kind nodig heeft. Als het ’s morgens met geen mogelijkheid uit zijn of haar bed komt en de hele dag niet bepaald veel energie toont is dat voor mij een teken dat de bedtijd misschien iets naar voren moet worden gehaald. Het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere kind en dit kan binnen een gezin als ‘oneerlijk’ worden gezien. Het belangrijkste is dan om de kinderen goed uit te leggen waarom je de beslissingen maakt die je maakt, want een boos kind slaapt natuurlijk ook voor geen meter.”

Gouden tip: Spring altijd opgewekt uit bed en laat je moeder zien dat je barst van de energie. Je mag de volgende avond gegarandeerd later naar bed.  
De puberteit, hoe is dat voor een moeder?
“De eerste keer dat je kind tegengas geeft denk je echt even: wooww. Ik moet er ook altijd een beetje om lachen, waar het kind dan nog bozer om wordt. De puberteit hoort er gewoon bij, het kind maakt zich los. Ik zie het zo: De puber voelt zich veilig bij zijn of haar ouders en gaat hen uitdagen om zo zelf een mening over dingen te vormen. Ik vind de puberteit als moeder soms heel lastig, maar vaak ook wel leuk. Het is mooi om te zien hoe je kinderen zich ontwikkelen.”

Gouden tip: Moeders vinden het heel fijn als hun pubers blijven delen wat er in hun leven afspeelt. Je hoeft niet per se gedetailleerd te vertellen hoe en waarom je de klas uit bent gestuurd, maar deel in ieder geval regelmatig íets. Kost echt niet zoveel moeite en daar maak je je moeder vet gelukkig mee.

Verplicht mee naar de kerk. Werkt dat?
“In principe wil ik dat een kind meegaat naar de kerk, want het is een belangrijke gewoonte van het gezin en het kind hoort nou eenmaal bij het gezin. Maar soms heeft het geen zin om een tiener tegen zijn of haar wil mee te slepen naar de kerk, daarmee maak je meer kapot dan dat een kerkdienst voor positiefs kan brengen. Op een gegeven moment wil ik ook respect voor mijn kind hebben en hun keuze accepteren. Het is wel belangrijk om in gesprek te blijven en natuurlijk voor mijn kinderen te bidden. Ook als een kind niet (meer) mee wil naar de kerk, is het wel goed om gewoon te zeggen dat ik nog voor ze bid."

Gouden tip: Deze doorgewinterde moeder onthult dat de succesvolste manier waarop haar kinderen een kerkdienst hebben ontlopen zijn: 1. De WC op slot doen en blijven zitten. 2. In je pyjama beneden komen als iedereen de auto al ingestapt is waardoor er geen tijd meer is om je om te kleden en mee te gaan.    
Hoe kan een puber je overtuigen om later thuis te mogen komen?
“Als mijn kind zich normaal aan afspraken houdt en betrouwbaar is, dan is de kans erg groot dat ik wel een keer een uitzondering wil maken als we het over een tijd hebben waarop hij of zij thuis moet zijn. Ook helpt het als mijn kind met vrienden of vriendinnen afspreekt om samen naar huis te fietsen. Als dit later is dan normaal, maar wel veilig omdat ze samen zijn, vind ik dit vaak ook wel goed." Gouden tip: Over 2 weken een feestje waar je tot laat wil blijven? Gedraag je de komende 2 weken uitermate betrouwbaar, houdt je aan alle mogelijke afspraken, koop Tony Chocolonely voor je moeder en spreek af om met je vrienden terug te fietsen. Succes gegarandeerd. 
Hoe blijf je ondanks alles van je pubers houden?
“Dit staat natuurlijk niet ter discussie. Ik houd sowieso van mijn kinderen, dat is ook de reden dat ik bijvoorbeeld met naar de kerk gaan of laat thuiskomen de 'strijd' aan ga. Als het me niets kon schelen wat mijn kind uitspookt, zou ik echt die moeite niet nemen. Mijn wens is dat mijn kinderen goede mensen worden die om zich heen kijken en wat voor een ander over hebben. Ook wens ik dat ze op God blijven vertrouwen. Maar hoe het ook uitpakt, natuurlijk houd ik van mijn kinderen!”

Gouden tip: Dit is toch fantastisch, geef je moeder vandaag eens wat liefde terug!

*Wij zijn deze doorgewinterde moeder ontzettend dankbaar voor haar onthullingen, doe er je voordeel mee! Houd er wel rekening mee dat elke moeder anders is, dus waar 'succes gegarandeerd' staat, is dit stiekem niet helemaal gegarandeerd. En naar de kerk gaan is vet leuk, dus beter sluit je jezelf niet op op de WC.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡