Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo ruim je je Insta-tijdlijn op (en dít is waarom dat goed is)

2 juni 2021 · Leestijd 4 min

Een tijdlijn, stories, of reels: we kunnen ons uren vermaken op Instagram. Niet alleen met de leuke kiekjes van goede vrienden, maar ook met minder persoonlijke of interessante foto’s en video’s. Tijd om jouw tijdlijn eens op te schonen, samen met BEAM-stagiaire Thamara!

Je krijgt wat je zoekt

Instagram gebruikt – net als andere social media – een algoritme dat bepaalt wat je te zien krijgt in je tijdlijn. De makers van de app leggen uit wat dit betekent: de mensen of posts die jij het vaakst opzoekt en bekijkt, verschijnen als eerste in je tijdlijn. Andere factoren die bepalen wat jij ziet, zijn bijvoorbeeld hoeveel tijd je besteedt aan het medium, en hoe vaak jij – of de persoon die je volgt – een post maakt.

Zo had ik, Thamara, een periode waarin ik vaak posts over beauty zocht, om inspiratie op te doen voor mijn eigen make-up. Vervolgens kwam ik zó veel foto’s en filmpjes over make-up en uiterlijk tegen in mijn feed, dat het me onzeker maakte. Het gaf mij namelijk het idee dat het helemaal niet oké is om geen make-up te dragen. Het algoritme werkte dus in mijn nadeel. Daarom volg ik gebruikers die alleen filters, lagen make-up en dikke billen promoten, niet meer. Ik wil niet langer dat Instagram mijn zelfbeeld beïnvloedt. Door je bewust te zijn van waarnaar je kijkt en wat je liket, houd je zelf de touwtjes in handen. Je hoeft niet te eten van het bordje dat Instagram jou voorschotelt. In plaats daarvan zoek ik nu wat vaker op pagina’s die mij juist blij maken. Als ik die posts like, zorgt het algoritme ervoor dat ik dat soort foto’s vaker zal zien. Doe je mee? Leuk!

Huh, ik ken jou helemaal niet!

Ik kan me nog goed mijn allereerste keer op Instagram herinneren. In die tijd volgde ik alleen mijn klasgenoten en een paar hippe familieleden. Nu ben ik een paar jaar verder en volg ik bijna zeshonderd mensen … zeshonderd! Wie van hen spreek ik in het echt? Maar een klein deel! Ik ben mensen gaan volgen, puur omdat zij mij wilden volgen. Herken je dat? Scrol eens door je volgerslijst; volg jij mensen die je nooit spreekt of niet persoonlijk kent? Zijn er accounts waar je stiekem moe van wordt, of die je altijd wegklikt? Waar wacht je dan nog op? Ontvolgen die hap! Daar is niets mis mee. Mijn volgerslijst is inmiddels gehalveerd en dat bevalt me prima!

Het kan natuurlijk ook dat je alleen moe wordt van die ellenlange, oninteressante stories van sommige accounts. Je moet door al die stories heen (kijken of swipen), voordat je bij de leuke verhalen van je beste vriendin belandt. In dat geval heb ik de ultieme tip: schakel de stories van die personen uit. Dat kun je doen bij de opties van de laatst gedeelde story van de pagina. De algemene posts van dit account blijf je wel gewoon zien. Thank me later!

Wie volgt jou?

Naast het aantal mensen dat jij volgt, is het goed om eens door jouw eigen volgers te neuzen. Jij hebt volledig in de hand wie een kijkje in jouw leven krijgt. Als ik in mijn lijst van volgers kijk, zie ik heel veel mensen die ik niet goed ken. Het kan zijn dat die mensen mij zijn gaan volgen, toen ik mijn pagina nog niet had afgeschermd. Het gaat simpelweg niet iedereen aan wat mij bezighoudt, toch? Plus: waarom zouden we zo veel volgers willen? Voor de likes? Boeiend! Deel gewoon de foto’s waar jíj blij van wordt, dan maakt een like meer of minder ook niet uit!

Dit is een artikel uit het nieuwste BEAM Magazine! Benieuwd waarom likes helemaal niet zo belangrijk zijn en welke Insta-accounts wél interessant zijn om te volgen? Vraag hier een gratis proefexemplaar aan!

Beeld: Sophie Langeveld

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡