Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo heb je goeie seks | Denkstof #09

5 december 2017 · Leestijd 5 min

Denkstof is een serie unieke en inspirerende video's vol bezinning en geloofsvragen. In deze aflevering gaat het over dat seks pas echt iets moois kan worden als je dat (misschien wel vanaf nu) bewaart voor één speciaal persoon voor de rest van je leven.

'Seks... Waarschijnlijk wordt er in de wereld nergens zoveel over gelachen gehuild en gelogen als over seks.' Dat zei een bekende psycholoog eens en dat klopt.

Gemeenschap is prachtig

Seks is prachtig. Het is niet alleen lekker, het is ook de meest ultieme vorm van intimiteit die er bestaat. Wanneer jij seks hebt met iemand, ga je volledig in elkaar op. Je deelt alles van jezelf. En dat is kwetsbaar natuurlijk.

Daarom is het belangrijk dat seks veilig gebeurt. En dan heb ik het even niet over een rubbertje of een pilletje...

Het is bedoeld om te genieten

Kijk, God heeft mensen gemaakt. En daarmee ook seks. En als God iets maakt, dan is dat goed. Seks dus ook. Het is een briljant systeem om je mee voort te planten, maar is het niet vooral om van te genieten? Anders hadden we ons ook wel anders voort kunnen planten. Bijvoorbeeld door elkaar een hand te geven.

Saai. En onhandig. ledere keer als je jezelf aan iemand voorstelt — oeps, zwanger! God wil dat wij plezier hebben. Wanneer je goed gebruikt wat hij heeft gemaakt, eer je Hem het meest. Met goeie seks geef je hem alle credits.

Het zit perfect in elkaar

Moet je je nu voorstellen.. Jij krijgt visite en hebt ontzettend je best gedaan op een overheerlijke appeltaart. Zorgvuldig heb je alle stukjes appel op hun plek gelegd. De sliertjes deeg in strakke lijnen erbovenop.

Het zit perfect in elkaar! En dan je gasten — het enige wat zij ermee doen, is met hun vorkjes erin prikken en een beetje knoeien. Ze krijgen hooguit een rozijn binnen en wat kruimels...

Dat is toch doodzonde? Heb jij met zoveel zorg iets ontworpen en dan lopen je gasten er alleen maar mee te klooien!

Verkloot het niet

Dit zie ik ook veel met seks gebeuren. God heeft het met zoveel zorg gemaakt en dan gaan wij het verkloten. Seks met iemand van wie je houdt, zorgt ervoor dat jij je geliefd voelt. En dat is precies wat God jou met seks wil vertellen. Hij wil jou laten weten hoe mooi jij bent en hoe gek hij op je is.

Maar ja, waar God iets moois doet, probeert zijn tegenstander dat natuurlijk onderuit te halen. Qua seks heeft de duivel veel terrein gewonnen. Moet je kijken hoeveel misbruik ervan wordt gemaakt... lk wil geeneens voorbeelden noemen. Man, wat is het kwetsbaar!

De duivel vindt seks belangrijk

Maar weet je wat ik ook geloof? Dat die duivel zich er zo druk om maakt, dat zegt iets. Als seks niet iets ontzettend moois van God was, dan zou die hele duivel zich er niet mee bezig houden.

Dus bij deze wil ik zeggen: 'Bedankt duivel, dat Je ons daaraan hebt herinnerd, door er zo op te focussen. Maar nu moet je opzouten en gaan wij met God op zoek naar wat voor gave dingen in seks zijn te ontdekken.'

100% Veilige seks

Weet je, God wil jou beschermen. En als jij jezelf zomaar aan iedereen geeft, dat werkt niet. Seks is zo intiem, daarvoor moet je je echt honderd procent veilig voelen bij iemand.

En dat kan pas nadat je samen een behoorlijke basis hebt opgebouwd. Als je snel met elkaar het bed in duikt - dat is zoiets als je geheimste dagboekaantekeningen laten lezen aan een vage kennis.

Gebruik het niet voor bevestiging

lk zie dat veel meiden en jongens seks gebruiken om van elkaar bevestiging te krijgen. Zo proberen ze iets van zichzelf te laten zien waarvan ze denken: verder weet ik het niet, maar dit is tenminste wél mooi.

Maar eigenlijk kun je dan dus niet helemaal jezelf zijn. Je bent onzeker, gekwetst, je hart zit op slot. Je geeft je lichaam aan die ander, maar verder... Echt intiem is het niet. Je laat dan zoveel moois liggen!

Ongezond

lk noem dit ongezonde seks. Misschien heb jij wel ongezonde seks gehad en heb je het gevoel dat je het daarmee verprutst hebt. God houdt van je en wil je herstellen.

Samen met God kan seks voor jou iets moois worden. Kies ervoor om - misschien wel vanaf nu seks te bewaren voor één speciale partner. Iemand met wie jij jezelf, je lichaam, je hart, je ziel, alles wilt delen. Iemand met wie jij écht intiem durft te zijn voor de rest van je leven.

Dan is seks het allermooist. Dan klopt het. Dan werkt het. Want gezonde seks, dat is pas écht lekker.

Bijbelteksten:

 • ‘Spannende erotische gedichten’ – Hooglied

‘Spannende erotische gedichten’ – Hooglied

‘Spannende erotische gedichten’ – Hooglied

 • ‘Man en vrouw zijn één’ – Mattheüs 19:4-6 en Efeziërs 5:25-31

 • ‘Eerst liefde, dan seks’ – Genesis 29:16-30
 • Vragen:

  • Zie jij seks als ontvangen of als geven? Druk de verhouding tussen deze twee uit in procenten en licht je antwoord toe.

  Zie jij seks als ontvangen of als geven? Druk de verhouding tussen deze twee uit in procenten en licht je antwoord toe.

  Zie jij seks als ontvangen of als geven? Druk de verhouding tussen deze twee uit in procenten en licht je antwoord toe.

 • Wanneer ben je er 'klaar' voor om jezelf aan een ander weg te geven?  

 • Wat als jij er 'klaar' voor bent en de ander niet?

  Misschien ook wat voor jou

  Volg BEAM op TikTok!

  Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡