Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zij gelooft, hij gelooft niet

29 januari 2016 · Leestijd 5 min

Hanna & Rudi houden van romantische dates zoals een fakkeltocht met husky’s en waren in december nog samen in Curaçao. Toch zal je ze in het openbaar nooit klef zien doen. Hoewel ze meteen gek op elkaar waren was het begin van hun relatie voor hun omgeving niet vanzelfsprekend, want zij gelooft en hij niet.

Wie zijn jullie?

Hanna: "Rudi is vijfentwintig en webontwikkelaar. Hij is de grappigste die ik ken en weet overal een leuke woordgrap bij te verzinnen. Verder heeft hij heel veel kennis. Als hij iets interessant vindt verdiept hij zich er helemaal in totdat hij er alles over weet. Heel handig, want soms zorg ik er voor dat hij iets wat ik interessant vind ook gaat onderzoeken en dan hoef ik mij er niet meer in te verdiepen."
Rudi: "Hanna is ook vijfentwintig en is afgestudeerd pedagoog. Ze is een gezelligheidsmens. Het liefst is ze de hele dag omringt door vrienden en ze speelt graag spelletjes. Dat dit haar ook een hoop energie kost maakt haar niet uit, zolang het maar gezellig is."

Hoe kennen jullie elkaar?

Hanna: "Via een datingsite, haha! Na een tijdje kletsen hebben we een keer afgesproken en dat was heel leuk."
Rudi: "Het beviel zelfs zo goed dat we nu nog steeds bij elkaar zijn."
Hanna: "Ik denk dat we ongeveer drie maanden gedatet hebben. De avond voordat Rudi mij vroeg heb ik tegen hem gezegd dat ik zijn bijna-vriendin was, omdat hij mij nog niet officieel gevraagd had."
Rudi: "De dag daarna gingen we picknicken op de hei en daar heb ik haar verkering gevraagd."

Hoe reageerde jullie omgeving op jullie relatie?

Hanna: "Mijn omgeving vond het heel leuk, maar ook spannend. Ze vonden hem gelijk een leuke jongen, maar vooral mijn ouders vonden het moeilijk dat hij niet gelooft. Zij maakte zich daar zorgen over, maar nu hebben ze de situatie geaccepteerd en zeggen ze regelmatig dat ze altijd voor ons bidden. Mijn vrienden hebben zich ook wel zorgen gemaakt, maar ook zij zien dat we het heel goed hebben samen."
Rudi: Mijn familie vond het allemaal super leuk! Hanna werd meteen opgenomen en zelfs voordat we een relatie hadden werd ze al uitgenodigd voor een barbecue."

Welke rol speelt het geloof nu in jullie relatie?

Hanna: "Ik vind geloof het lastigst in onze relatie, omdat het wel eens voor teleurstellingen zorgt. Als ik andere stellen zie die samen naar de kerk gaan, samen bidden en samen groeien in het geloof mis ik dat. Ik probeer wel mijn ervaringen met Rudi te delen zodat we er samen over kunnen praten, maar mijn ervaringen zeggen hem weinig omdat hij alles wil verklaren en minder een gevoelsmens is. Gelukkig heb ik vrienden met wie ik bijzondere momenten zoals een Hillsong concert mee kan maken en waarmee ik naar de kerk kan gaan. Dat vind ik ook heel waardevol. Maar als ik op zondag in bed wil blijven liggen moet ik die motivatie toch uit mezelf halen om toch naar de kerk te gaan."
Rudi: "Ik respecteer Hanna’s geloof en zie dat het voor haar heel belangrijk is. Zelf heb ik altijd op christelijke scholen gezeten, dus ik kan er gelukkig redelijk over mee praten en haar ook begrijpen. Het leidt soms juist ook tot hele interessante gesprekken, waarin het een leuke uitdaging is om in de ander zijn schoenen te gaan staan. Het lastige is dat je soms tegen dingen aanloopt die belangrijk zijn voor de ander, maar waar je zelf niet bij stilstaat waardoor je de ander kwetst."

Vind je het belangrijk dat de ander hetzelfde in het leven staat als jij?

Rudi: "Ja, maar dat gaat voor mij verder dan geloof. Dan denk ik meer aan de doelen die je jezelf stelt in het leven en dan zitten wij redelijk op een lijn."
Hanna: "Voor mij geldt dat ook. Er zijn ook andere grote onderwerpen in het leven waar je wel of niet verschillend over kan denken. Ons toekomstbeeld komt wel overeen en ik denk dat als we elkaar accepteren zoals we zijn we een heel eind komen."

Wat vinden jullie leuk aan jullie relatie?

Hanna: "We weten precies wat we aan elkaar hebben en zijn het over het algemeen altijd met elkaar eens. We hebben bijna nooit ruzie. Ik ben wel eens chagrijnig en dat reageer ik dat op Rudi af, maar ik kan niet eens noemen wat het dan is. Wat ik ook leuk vind is dat we onze eigen humor hebben. Dan kunnen we bijvoorbeeld urenlang gebrekkig Engels praten met elkaar tot we er helemaal gek van worden."
Rudi: "Dat we niet zo enorm klef zijn waar anderen bij zijn"
Hanna: "Klopt! We moeten ook altijd lachen om stelletjes die wel klef zijn in het openbaar. In een groep zijn we gewoon meer vrienden en vinden we het belangrijk om ons dan op de anderen te richten. Als we iets romantisch willen doen dan doen we dat wel met z’n tweeën."

Hoe hoop je dat jullie toekomst er uit ziet?

Rudi: "Huisje, boompje, beestje en allebei een leuke baan waar we voldoening uithalen en ons ei in kwijt kunnen. En hopelijk eerst nog een aantal lange reizen maken."
Hanna: "Samen nog heel veel van de wereld zien, maar ook settelen zoals Rudi zegt. Ik wil de kinderen en Rudi de hond. Eerlijke deal toch? Nee, haha, we zijn nu bijna 3,5 jaar samen en zijn wel een beetje klaar met al die logeerpartijtjes en treinreizen. We zijn nu vooral bezig met een huisje en leuke reizen. Hoe de verdere toekomst eruit ziet zien we dan wel weer!"

Wil jij ook een keer meedoen aan Verliefd, Verloofd, Getrouwd? Stuur dan een mail met jullie gegevens naar beamredactie@eo.nl.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡