Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ZIEN/LEZEN: Wat betekent Kerst?

18 december 2019 · Leestijd 8 min

Wat is het meest besmettelijke virus ooit? Welk virus heeft door de eeuwen heen al zeker tien miljard mensen aangestoken? Welk virus heeft invloed op wat je doet en wat je zegt? Welk virus verandert complete culturen? Welk virus laat mensen bizarre dingen doen, zoals knielen… elkaar helpen… geld weggeven? Welk virus betekent in sommige landen alleen maar dat ze je uitlachen, en in andere landen dat je sterft…? Er is maar één virus dat al zo lang bestaat, zoveel mensen heeft aangestoken en zoveel mensen heeft doen opbloeien – en de naam voor dat virus is… Jezus.

Deze studie is ook op PDF beschikbaar zowel voor groepsleiders als voor groepsleden.

Zwanger van God

Stel je voor, je vriendinnetje komt naar je toe en zegt: ‘Ik ben zwanger…’ Jij, Jozef, denkt: ‘Meid, ik weet prima waar de kindjes vandaan komen en dit kind is dus niet van mij.’ En dan gaat ze verder en Maria zegt: ‘Oh ja, en de vader is… eh… God.’

Als Jozef denk je dan: ‘Yeah right’. Zeker als je tweeduizend jaar geleden in Israël woont, waar het tamelijk essentieel was maagd te blijven. Daar woont dus een boerenmeid van een jaar of vijftien, zestien, Maria, en ze heeft verkering met Jozef. En als zij met dit verhaal bij hem komt, denkt hij natuurlijk: ‘Jij bent zwanger van God. Uhu… Dit is wel de stomste smoes ooit.’

God wordt mens

Maar dan, even later, is er opeens een fel wit licht in zijn kamer. En er komt geluid uit. Het praat. Het is… een engel! ‘Het is waar wat Maria beweert. Zij is inderdaad nog maagd, maar God heeft besloten mens te worden.’ En daar, in haar buik, daar dobbert hij nu rond. God wordt mens. Via Jozefs vriendinnetje. Hoe bizar wil je het hebben.

Maar het wordt nog gekker. De machtigste man op aarde, de keizer in Rome –ook hij krijgt een rol. Die haalt het namelijk in zijn hoofd om een bevolkingsregister op te zetten. Daar moet iedereen in, ook Jozef en Maria, want dan gaan ze tenminste keurig belasting betalen.

Hoogzwanger op een ezeltje

Ze moeten zich inschrijven in het dorpje Bethlehem, daar staat het kantoor. Maria hoogzwanger, uren waggelen op een ezeltje, en haar vliezen breken net als ze arriveren. Jozef in paniek: ‘Kan mijn… eh… vriendin… hier ergens bevallen?’

Nergens is een rustige plek, dus dan maar gewoon bij iemand thuis, en ze legt haar kindje in een trog, zo’n bak waar haar ezeltje net uit heeft gedronken –in die tijd stond het vee namelijk op de onderste verdieping.

Maar het bizarre is nu, lang geleden was voorspeld dat de Redder van de wereld juist in Bethlehem zou worden geboren! Die keizer in Rome, op duizenden kilometers afstand, laat dat nu dus gebeuren. Hij vervult, zonder het te weten, die eeuwenoude profetie…

Jezus en sterrenkunde

En dan gaan zelfs de sterren zich ermee te bemoeien. Met computermodellen kunnen we precies terugrekenen hoe die stonden toen Jezus werd geboren.

En juist dan gebeuren er hele rare dingen. De planeet Saturnus, die staat in die cultuur voor de vader-god, en Jupiter, die staat voor de zoon-god –die smelten drie keer samen en komen vervolgens weer los van elkaar. En dat juist in het sterrenbeeld dat symbool staat voor Israël...

Voor de wetenschappers toen was dit extreem bijzonder. Het jaar erna gebeurde hetzelfde nog een keer. En op het moment dat Jezus wordt geboren, precies dan, vermelden Koreaanse en Chinese geschriften dat een grote komeet aan de hemel staat, een fel licht, wekenlang in precies de goede richting…

Een paar van die wetenschappers kennen we nog als ‘de wijzen uit het Oosten’. Zij gingen op pad en bezochten de baby. Want dit moest wel een extreem bijzondere koning zijn.

God in een trog

En zo ligt hier dus een prins, in een trog… Dat jeukt wel, vind je niet? Stel je voor dat er leiders zijn, managers, directeuren, presidenten, die klein durven zijn en niet alleen aan zichzelf denken…? Stel je voor dat dit kindje later inderdaad zo’n leider zal worden – zou het kunnen?

Maar het is extremer. God ligt hier in die trog. God in een soort ‘mensenpak’. En dat is pas echt een revolutie. God kénde onze gedachten al wel en zág ons functioneren –maar nu was hij zélf mens. Hij had wel druiven in elkaar gezet, nu kon hij ze ook proeven. Hij had de lucht gemaakt, nu kon hij die ook inademen. Hij leerde ons eindelijk door en door kennen.

En zo leerden wij als mensen ook God voor het eerst persoonlijk kennen. Hier zien we hem, vlees en bloed. We zien eindelijk hoe dat werkt, hemels leven, goddelijk leven. God laat ons blijkbaar niet in de steek. Hij vindt dit leven zo mooi, hij wil het meemaken, hij wil erbij zijn. Dat betekent Kerst.

  1. Wat spreekt je aan in deze video?
  2. Wat roept het kerstverhaal bij je op?
  3. Wat heb je voor vragen over dit verhaal?

De Bijbel over Kerst

Het kerstverhaal

Wil je het meest complete verhaal lezen over de geboorte van Jezus dan moet je bij de Bijbel zijn.

Lees in Lucas 2:1-20

Inschrijving

In die tijd kondigde keizer Augustus een decreet af dat alle inwoners van het rijk zich moesten laten inschrijven. Deze eerste volkstelling vond plaats tijdens het bewind van Quirinius over Syrië. Iedereen ging op weg om zich te laten inschrijven, ieder naar de plaats waar hij vandaan kwam.

Jozef ging van de stad Nazaret in Galilea naar Judea, naar de stad van David die Betlehem heet, aangezien hij van David afstamde, om zich te laten inschrijven samen met Maria, zijn aanstaande vrouw, die zwanger was.

De bevalling

Terwijl ze daar waren, brak de dag van haar bevalling aan, en ze bracht een zoon ter wereld, haar eerstgeborene. Ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats was in het nachtverblijf van de stad.

Niet ver daarvandaan brachten herders de nacht door in het veld, ze hielden de wacht bij hun kudde. Opeens stond er een engel van de Heer bij hen en werden ze omgeven door het stralende licht van de Heer, zodat ze hevig schrokken.

Wees niet bang

De engel zei tegen hen: ‘Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen: vandaag is in de stad van David jullie redder geboren. Hij is de messias, de Heer. Dit zal voor jullie het teken zijn: jullie zullen een pasgeboren kind vinden dat in een doek gewikkeld in een voederbak ligt.’

En plotseling voegde zich bij de engel een groot hemels leger dat God prees met de woorden: ‘Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft.

Naar Bethlehem

Toen de engelen waren teruggegaan naar de hemel, zeiden de herders tegen elkaar: ‘Laten we naar Betlehem gaan om met eigen ogen te zien wat er gebeurd is en wat de Heer ons bekend heeft gemaakt.’ Ze gingen meteen op weg, en troffen Maria aan en Jozef en het kind dat in de voederbak lag.

Toen ze het kind zagen, vertelden ze wat hun over dat kind was gezegd. Allen die het hoorden stonden verbaasd over wat de herders tegen hen zeiden, maar Maria bewaarde al deze woorden in haar hart en bleef erover nadenken.

Lofprijzing

De herders gingen terug, terwijl ze God loofden en prezen om alles wat ze gehoord en gezien hadden, precies zoals het hun was gezegd.

  1. Probeer je als vrouw eens in te leven in Maria en als man in Jozef. Hoe moet deze reis, aankomst en bezoek van herder voor hen geweest zijn?
  2. Door de engel wordt Jezus de Messias (bevrijder en verlosser) genoemd. Wat merk jij hiervan in je eigen leven en die van je omgeving?
  3. Wat is voor jou de betekenis van Kerst?

Al voorspeld

In het Oude Testament heeft de profeet Jesaja al voorspeld dat Jezus geboren zou worden. Onder andere is het volgende te lezen in Jesaja.

Jesaja 9:5
Een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven; de heerschappij rust op zijn schouders. Deze namen zal hij dragen: Wonderbare raadsman, Goddelijke held, Eeuwige vader, Vredevorst.

  1. Wat wordt er over Jezus gezegd?
  2. Welke naam spreekt je het meest aan en waarom?

Meer informatie over kerst

The nativity story Een film uit 2006 over de geboorte van Jezus.

Het kerstverhaal in de Bijbel
Wil je het meest complete en originele Kerstverhaal lezen dan is het Kerstverhaal in de Bijbel lezen een must. In twee Bijbelboeken komt het Kerstverhaal voor. Het meest uitgebreide Kerstverhaal vind je in het Bijbelboek Lucas. Het verhaal over de wijzen of magiërs uit het Oosten vind je terug in Mattheüs 2.

Kerstfeest op de Dam
De EO maakt elk jaar een bijzonder televisieprogramma op de Dam in Amsterdam. Bekende artiesten zingen oude kerstklassiekers en verrassende nieuwe liedjes. Daarnaast bezoeken de artiesten ook een project van het Leger de Heils. Kijk op https://portal.eo.nl/programmas/tv/kerstfeest-op-de-dam/

Waarom Kerst?
Op de site www.waaromkerst.nl vind je meer informatie over Kerst. 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡