Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eerlijk gesprek met dominee Carl Lentz: "Waarom zwijgt de kerk over racisme?"

4 augustus 2020 Leestijd 4 min

Emmanuel Acho (voormalig footballspeler op hoog niveau) besloot na de moord op George Floyd een YouTube-serie te maken met de titel: Uncomfortable Conversations With A Black Man. Dit om witte mensen te helpen met hun vragen en ongemakkelijkheden rondom racisme. In deze aflevering spreekt hij met dominee Carl Lentz (Hillsong New York) over religie en racisme.

Waarom zijn er witte en zwarte kerken in Amerika?

Carl: "Ik kan me voorstellen dat het heel moeilijk is om naar een witte dominee te luisteren, die gelooft in de systemen die jou als zwarte Amerikaan tekort doen. Of een dominee die zwijgt over kwesties die voor jou belangrijk en pijnlijk zijn. Het kan dan veiliger voelen om naar een kerk te gaan met voornamelijk zwarte mensen. Iedereen wil op zondag graag gewoon een gevoel hebben van veiligheid."

Waarom wordt er over racisme gezwegen in witte kerken?

Carl: "Het probleem is zo groot, dat we er liever niet over beginnen. Het is vergelijkbaar met het schoonmaken van je huis. Je begint vol goede moed, maar je merkt al snel dat het veel viezer is dan je dacht en dan stop je er maar gewoon mee. Met racisme is dit net zo. Je ontdekt als witte Amerikaan al gauw dat het probleem overal zit: in de manier waarop je de Bijbel leest, in het kerkkoor, in de ledenadministratie van je kerk. Dan komt het wel erg dichtbij en is het makkelijker om te zwijgen. Als je even snel wilt schoonmaken stop je alle rommel in één kamer en doe je die vervolgens op slot. Dit heeft de kerk decennia lang gedaan met het onderwerp racsime." 

Ben je een onderdeel van het probleem of van de oplossing?

Carl: "Deze vraag heb ik mezelf gesteld toen George Floyd was vermoord en ik denk dat ik onderdeel van het probleem ben. Op dat moment had ik de keuze wat voor persoon ik wilde zijn en heb ik veranderingen aangebracht in mijn leven. Ik ben er veel bewuster van geworden bij mijn eigen kinderen. Elke racistische reclame die we zien of oneerlijke behandeling op straat, kaart ik aan. Ik zet de televisie op pauze en zeg: 'Dit is niet waar.' Deze ervaringen deel ik weer met mensen die in mijn buurt wonen, die nemen het over en vertellen het ook weer door. Op die manier kan er hopelijk een revolutie starten." 

Zou Jezus meedoen met Black Lives Matter protesten?

Carl: "Als je de Bijbel leest, zie je dat Jezus is waar mensen pijn hebben. Hij is - volgens de religieuze mensen - bij de foute feestjes, foute maaltijden en foute vriendengroepen. Hij praatte zelfs met vrouwen, die in die tijd niet als volwaardige personen werden gezien. Waar mensen pijn hebben, daar is Jezus. Dus ik weet wel zeker dat hij hierbij zou zijn geweest als hij nu op aarde zou zijn.

Jezus zegt in de Bergrede: 'gezegend zijn de vredestichters.' Niet mensen die de lieve vrede behouden, maar mensen die vrede stichten. Dat is actief. Om vrede te stichten moet je naar plekken waar geen vrede is. Witte christenen moeten niet langer stil zijn over racisme. Het is echt beter als je iets zegt wat niet helemaal klopt of correct is, dan dat je helemaal niets zegt."  

Meer afleveringen zien van Uncomfortable Conversations With A Black Man? Check hier het YouTube-account van Emmanuel Acho.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕