Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zacharia: Zulke bizarre dromen heb jij nog nooit gehad

24 november 2018 · Leestijd 3 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Zacharia: Een profeet die zijn best doet het volk van Israël te bekeren en tegelijkertijd super bizarre dromen heeft..

Algemene informatie Zacharia

Aantal bladzijden: 10
Aantal hoofdstukken: 14
Betekenis naam: Het boek Zacharia dankt zijn naam aan de gelijknamige profeet.
Populairste gedeelte: “Juich, Sion, Jeruzalem, schreeuw het uit van vreugde! Je koning is in aantocht, bekleed met gerechtigheid en zege. Nederig komt hij aanrijden op een ezel, op een hengstveulen, het jong van een ezelin” (Zacharia 9: 9).

Verhaallijn Zacharia

Het boek is geschreven nadat het volk van Israël terugkwam van hun gevangenschap in Babel. In het Bijbelboek Jeremia werd gezegd dat deze gevangenschap zeventig jaar zou duren en dat het daarna allemaal weer goed en mooi zou zijn. Maar de zeventig jaar zijn bijna voorbij en het Jeruzalem waar ze naar teruggekeerd zijn, is nog steeds een puinhoop.

Zacharia heeft (net als alle andere profeten) de zware taak om Israël te laten stoppen met zondigen en hen weer naar God te laten luisteren. Het feit dat hun voorouders niet luisterden heeft hen namelijk in zo’n ballingschap terecht laten komen. Nu moet het anders! Het volk lijkt te luisteren, maar het gaat niet lang goed..

Bizarre dromen
Verderop in het boek worden er 8 dromen van Zacharia opgeschreven, deze zijn pittig vreemd. God spreekt regelmatig door visioenen en dromen heen, dit is ook wat er nu gebeurt. Hoorns, vrouwen in vazen, mensen met vleugels, vliegende boekrollen, het is nogal doordrenkt met symbolen die we in de westerse wereld niet helemaal meer begrijpen. Het komt erop neer dat God het volk van Israël zal redden en dat dit sneller gebeurt als ze luisteren en meewerken.

Na deze 8 hoofdstukken wacht het boek het antwoord van het volk van Israël niet af en neemt het plotseling een hele andere wending. Het tweede deel van het Bijbelboek Zacharia gaat namelijk over de Messias en hoe zijn koninkrijk eruit zal komen te zien. Pittig awesome, dat kan ik je wel vertellen, lees dit hoofdstuk maar eens

Waarom lezen?

Nergens is Gods geduld zo duidelijk te zien als in de Bijbelboeken van de profeten, zoals Zacharia. Honderden jaren heeft God geduld en stuurt hij profeet na profeet na profeet om zijn volk in te laten zien dat ze niet goed bezig zijn. Al deze profeten worden uitgelachen en soms zelfs vermoord. Toch geeft God zijn volk niet op en stuurt hij uiteindelijk zelfs zijn eigen Zoon, wetende dat ook dit niet goed zal aflopen. Het is een oud, lang en misschien ingewikkeld verhaal, maar het is de moeite om het te lezen, want zo zie je steeds meer van Gods karakter.

Dit verhaal alleen dan in KEI MOOIE animatie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡