Ga naar submenu Ga naar zoekveld

YouTube-fluisteraars zijn je ergste nachtmerrie of je beste uitvinding ooit

29 augustus 2018 · Leestijd 2 min

Ja je leest het goed: YouTube-fluisteraars zijn een ding. De voornamelijk Amerikaanse trend, genaamd ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response), is een hele bijzondere manier van ontspannen…

Wat is ASMR?

Officieel is ASMR een verzamelnaam voor een aangenaam en slaapverwekkend tintelend gevoel dat je kunt krijgen bij het horen, zien of voelen van bepaalde dingen. Bijvoorbeeld wanneer iemand je over je rug aait, je haar borstelt of in je nek kriebelt. Dat tintelende gevoel ontstaat dan ook vaak in je nek of rug, of bijvoorbeeld in je kruin. In het geval van ASMR-video’s gaat het vooral om geluiden. De mensen in de video’s maken de meest uiteenlopende geluidjes: het tikken van nagels op een doosje, aaien van een borstel of simpelweg fluisteren.

Je hebt het of je hebt het niet

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoewel het nog steeds een vrij onbekend fenomeen is waar onderzoek naar gedaan wordt, is één ding duidelijk: je hebt ASMR, of je hebt het totaal niet (in dat geval vind je de video waarschijnlijk vreselijk). Op de redactie hadden vrij weinig mensen een goed gevoel bij deze video’s (“oké oké zet uit!”). Het verschil tussen niet en wel gevoelig zijn zit hem in bepaalde connecties in je brein. Denk jij dat je het hebt? Kijk en oordeel zelf!

Hulp bij depressie

Naast dat een heleboel mensen deze video’s ontzettend rustgevend vinden en erbij in slaap vallen, zijn er zelfs mensen die hiermee pijn kunnen bestrijden. In sommige gevallen gaat het om fysieke pijn, maar ook veel depressies zijn hiermee verdwenen. De oorsprong hiervan ligt volgens wetenschappers waarschijnlijk in de jeugd. Omdat YouTubers als Maria GentleWhispering (één van de meest bekende ASMR-YouTubers) een vertrouwd gevoel zouden geven, net zoals ouders dat vroeger deden, krijg je een bepaald geluksgevoel weer terug. Wat vind jij van deze trend?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡