Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Yoga of nee: 3 meningen

9 februari 2017 · Leestijd 3 min

Bij het woord ‘yoga’ denk ik meer aan Instagram-fitgirls dan aan hippies. Ik denk niet aan sessies in zweverige yogascholen, maar aan een yoga-les in gewone zweterige sportzalen waar niemand in een ‘hogere wereld’ probeert te komen, maar simpelweg probeert om niet te vallen tijdens een oefening. Yoga is helemaal uit zijn verband getrokken. Kunnen christenen er dan ook gebruik van maken?

Ik sprak er verschillende christelijke kennissen en vriendinnen over.

Ontspannen tijdens tentamentijd

‘’Ik heb club yoga gedaan, en een keer power yoga. Power yoga klonk heel sportief maar viel me tegen. Daar hing echt de "spirituele" yoga sfeer met zachte muziek, donkere kamer en een lerares die mijn handen verplaatste zodat ik "mijn energie bij me hield". Dit voelde niet helemaal lekker. Daarna heb ik een keer club yoga uitgeprobeerd. Dit is een combi tussen yoga, tai chi en pilates. Dit voelde heel anders aan. Het was op gewone popmuziek, in een normaal verlichte gymzaal en met allerlei mensen in hun normale sportkleding. Het helpt me tijdens studieweken, als ik erg vast en stijf ben in m’n schouders en nek. Dan doe ik 's ochtends of 's avonds wat oefeningen. Gewoon met Youtube. Ik denk dat God altijd bij me is, ook als ik yoga doe. Wanneer ik heb gebeden om wijsheid, heb geluisterd naar andere mensen om me heen die een afspiegeling kunnen zijn van Jezus in mijn leven, en nog steeds voel dat het 'goed' is voor mij om yoga te doen. Dan is dat voor mij genoeg.’’

Niet mee inlaten

‘’Ik vind voor mezelf dat ik als christen niet aan yoga kan doen. Ik heb in Thailand de invloeden van de oosterse godsdiensten gezien. Voor mijn tijd daar had ik nog een positief en vredig beeld van die godsdiensten, maar daar heb ik ervaren en uit gesprekken met (ex-)Boeddhisten vernomen dat kwade geesten en machten een grote spelen. Dat maakt dat ik er meer en meer overtuigd van ben geraakt dat ik me niet wil inlaten met ook maar iets wat daaruit voortkomt. Yoga komt rechtstreeks voort uit de oosterse religies. In die wetenschap kan ik mij er niet mee bezighouden, omdat ik mijn leven alleen in de handen wil leggen van mijn God die met Zijn Geest rust wil geven.’’

Écht stil zijn
‘’Yoga heeft mij echt geholpen. Ik was altijd druk, druk, druk en als ik stille tijd met God wilde houden dan schoten mijn gedachten overal heen. Bij yoga word je de hele tijd herinnerd aan je ademhaling, in combinatie met de oefeningen maakt dit zowel mijn hoofd als lichaam rustig en meer gefocust. Het helpt me zo bij mijn stille tijd met God. Daarnaast is geen prestatiedrang. Kun je maar een klein beetje strekken, dan strek je maar een klein beetje, prima. Door yoga ben ik meer bij mijn gevoel gekomen.
‘Yoga, daar rust geen zegen op’, zegt mijn vader. Dan denk ik, probeer het maar eens met mij.’’

Drie vrouwen, drie christenen, drie verschillende meningen. Volgens mij kan dat heel goed naast elkaar. Wat vind jij? We horen graag van je, mail (beamredactie@eo.nl) of app (0683673700) ons!
Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡