Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Yari (19) liet zich thuis dopen: 'Ik heb het bad gevuld en mijn ouders geroepen'

8 oktober 2020 · Leestijd 4 min

Yari (19) ervaart zijn geloof niet door naar de kerk te gaan, maar via muziek en gesprekken met vrienden. Hij wilde zich graag laten dopen, maar stelde het telkens uit. Uiteindelijk is hij op een bijzondere plek kopje onder gegaan.

“Ik was al een jaar van plan om me te laten dopen, maar het kwam er maar niet van. Ik kon me niet in een kerk laten dopen, want ik zit al een tijdje niet meer bij een kerk. Afgelopen zondag had ik het weer over dopen met twee vrienden van me. Ze zeiden: ‘Je stelt het telkens uit. Vanaf nu gaan we je elke week een appje sturen als herinnering.’”

Mijn vader heeft me gedoopt in onze badkuip

“De volgende dag dacht ik erover na en kreeg ik ineens Marcus 4:9 in mijn hoofd. Ik ken geen enkel Bijbelvers goed uit mijn hoofd, dus ik zocht het op: ‘Wie oren heeft om te horen, moet goed luisteren.’ Ik kon er niet meer omheen: ik moest me laten dopen. De volgende dag liet ik het bad vollopen en riep ik mijn ouders erbij. Mijn vader heeft me daar gedoopt.”

Hotel California

“Ik ervaar God vooral via niet-christelijke muziek. Als ik muziek luister, maar ook als ik muziek maak. Muziek kan emoties aanwakkeren en de liedjes van bekende artiesten raken superveel mensen. Ik geloof dat dat iets is wat mensen niet kunnen. Zo voel ik dat God bestaat. Op dit moment luister ik voornamelijk ‘Hotel California’. Dat heeft niks met het christendom te maken, maar toch ervaar ik God er doorheen. Er zit bijvoorbeeld een gitaarsolo in en die wordt dan op zo’n manier neergezet dat ik Hem kan aanbidden daarin.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
In de gitaarsolo die in Hotel Californa zit, kan ik God aanbidden

“Als ik luister naar de tekst van het nummer ‘Wet Sand’ van de Red Hot Chili Peppers, hoor ik God ook spreken. Ik heb het gevoel dat bepaalde zinnen heel erg opvallen. Ze zingen ze dan: ‘You don’t form in the wet sand.” En dat kan ik heel breed interpreteren. Ik zie het soms als een les: je kunt niet iets vormgeven, zonder je best te doen. Soms luister ik die zin en denk ik: ze willen zeggen dat je niet gelukkig kan zijn als je daar geen fundament voor hebt. Dat doet me denken aan het verhaal uit de bijbel over het huis op het zand en het huis op de rots.”

Pure liefde

“Met mijn vrienden praat ik zo een hele avond over het geloof. In mijn vriendengroep zijn veel mensen die zoekende zijn naar een wie God is. Een maatje van mij is totaal niet christelijk, maar toch merk ik dat hij naar me luistert en me probeert te begrijpen als ik over mijn geloof praat. Hij respecteert me uit de vriendschap en liefde die we voor elkaar hebben. Voor mij is dat God in de diepste kern: pure liefde.”

Ik ervaar God door de liefde die ik ontvang van mijn vrienden

“Ik geloof dat God mijn vrienden heeft gemaakt. Zonder dat zij het misschien doorhebben, ervaar ik God door hen. Als ze me appjes sturen over hoe het met me gaat of hoe ik me voel, zie ik daar God doorheen.”

Unieke relatie

“Ik denk dat iedereen op zijn eigen manier gelooft. Daarbij denk ik dat zowel mijn manier als die van een ander waar is. We zijn allemaal anders en God heeft met iedereen een unieke relatie. Dat maakt Hem zo bijzonder.”

Er zijn meer mensen die net als Yari God ervaren via niet-christelijke muziek. Jolien is een singer-songwriter die hierop inspeelt. Zij wil met haar muziek ook mensen aanspreken die niet geloven.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡